Witaminy nie bez powodu oceniane są jako jeden z najistotniejszych mikroskładników w diecie człowieka. To właśnie od ich zasobności zależeć będzie nasz ogólna sprawność fizyczna, zdrowie (w tym psychiczne) i samopoczucie. Słownikowa definicja określa witaminy jako organiczne związki chemiczne o różnorakiej budowie, których obecność w organizmie człowieka jest niezbędna dla jego funkcjonowania, pomimo faktu, że same w sobie nie dostarczają one żadnych wartości energetycznych.
Wedle współczesnego podziału, witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) oraz rozpuszczalne w wodzie (witamina C i witaminy z grupy B). Warto w tym miejscu wskazać, że pierwsza witamina – B1 – została odkryta przez polskiego biochemika, Kazimierza Funka, w roku 1913 roku. To również on stoi za nadaniem nazwy dla tych związków.
Istnieje wiele rodzajów witamin, gdzie trudno jest wskazać tę, która jest najważniejsza – niemniej, warto podjąć taką próbę. W życiu codziennym szczególnie istotna będzie dla nas odporność organizmu, dlatego jedną z najistotniejszych witamin będzie dla nas witamina C. Nie tylko poprawia ona naszą odporność, ale także wspomaga gojenie ran i działa antyoksydacyjnie.
Drugą z niezmiernie ważnych witamin jest witamina D, wzmacniająca nasze kości i zęby. Witamina E z kolei wykazuje działanie antyoksydacyjne i pełni ważną rolę w ochronie komórek przed uszkodzeniami, a jej niedobór może powodować szereg problemów neurologicznych. Witamina A natomiast ma szczególny wpływ na nasz wzrok i skórę, podobnie jak witamina C wspomagając układ odpornościowy. Rezultatem jej niedoboru będzie kurza ślepota, podatność na infekcje czy problemy skórne.
Nie sposób w tej materii pominąć witamin z grupy B, których jest aż osiem. Jest to tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), niacyna (witamina B3), kwas pantotenowy (witamina B5), pirydoksyna (witamina B6), biotyna (witamina B7), kwas foliowy (witamina B9) i kobalamina (witamina B12). Wszystkie one zapewniają prawidłowe działanie organizmu na różnych obszarach. Przypisuje się im kluczową rolę przede wszystkim we wspomaganiu prawidłowej przemiany materii, dbałości o zdrowie skóry, błon śluzowych, mózgu i układu nerwowego, oraz w produkcji czerwonych krwinek.
Witaminy występują powszechnie we wszystkich produktach, które na co dzień spożywamy, a poziom ich zawartości to temat-rzeka. Warto już w tym miejscu podkreślić, że zróżnicowana dieta stanowi podstawę dla prawidłowego odżywiania, dzięki któremu nasz organizm zasobny będzie we wszystkie witaminy.
Trzeba jednak powiedzieć, że istnieją produkty, w których określone witaminy występują liczniej, aniżeli w innych – jest to szczególnie istotne w sytuacji, w której poszukujemy w diecie konkretnego rodzaju. Dla przykładu, za najlepsze źródło witaminy A uchodzi marchew, wątróbka czy słodkie ziemniaki. W przypadku witaminy D będą to jaja, tłuste ryby (np.: łosoś czy makrela) i grzyby. Witaminę E znajdziemy w nasionach słonecznika, migdałach czy awokado, a witaminę K w szpinaku, jarmużu czy brokułach.
Witamina C natomiast najliczniej występuje w owocach cytrusowych, truskawkach, ziemniakach, pomidorach czy kapuście. Witaminy z grupy B natomiast najprędzej znajdziemy w orzechach, pełnoziarnistych produktach zbożowych czy nasionach.
Suplementy zawierające witaminy są coraz popularniejsze w społeczeństwie – bo choć nie mogą zastąpić dobrze zbilansowanej diety, to na pewno są w stanie ją skutecznie wesprzeć. Na rynku dostępne są witaminy dla mężczyzn, witaminy dla kobiet czy witaminy dla dzieci – we wszystkich przypadkach są one dostosowane do wieku czy płci.
Niemniej, niezmiernie istotne w kontekście suplementacji są witaminy dla kobiet w ciąży, które będąc w stanie błogosławionym muszą szczególnie dbać nie tylko o swoje zdrowie, ale także o rozwój przychodzącego na świat dziecka. W tej materii zdecydowanie najistotniejszy jest kwas foliowy, czyli witamina B9, która jest niezbędna dla właściwego rozwoju układu nerwowego dziecka – ważna jest także witamina D oraz E, a w pewnym sensie uniwersalne będą witaminy C oraz B12.
Pokaż więcej
Popularność gotowych dań rośnie wraz ze zmieniającymi się trendami konsumenckimi. Naprzeciw tym potrzebom wychodzi Żabka, oferując unikalne i innowacyjne produkty pod swoimi markami własnymi takimi jak Szamamm. Potwierdzają to wyniki sprzedaży – co miesiąc klienci sieci kupują około 4 milionów dań obiadowych. Jednocześnie Żabka aktywnie wspiera rozwój zdrowego żywienia, czego przykładem jest program „Porcja DobreGO!”.Klienci chętnie sięgają po dania obiadowe marki Szamamm, które są zbilansowane i sycące. Każde danie jest starannie dopracowywane przez specjalistów, którzy degustują i udoskonalają poszczególne elementy, aby trafiały prosto w kulinarne serca konsumentów. Wśród dostępnych produktów znajdują się dania o wysokiej zawartości białka oraz obniżonej zawartości cukru. Na wielu z nich widnieje oznaczenie „Porcja DobreGO!”, co stanowi gwarancję dobrze zbilansowanego posiłku. Dbając o najwyższą jakość, do dań nie są dodawane substancje konserwujące. Większość posiłków można łatwo podgrzać w mikrofalówce i zjeść bezpośrednio z opakowania.– Jakość produktów marek własnych to dla nas absolutny priorytet. Robimy wszystko, by nasze dania gotowe były smaczne i zdrowe. Każde z nich jest starannie zbilansowane i zgodne z najnowszymi trendami żywieniowymi. Chcemy, aby klienci czuli, że nasze posiłki są jak te przygotowane w domu, czyli równie wartościowe, ale bez wysiłku związanego z gotowaniem. Dzięki temu mogą zaoszczędzić czas i wykorzystać go tak, jak lubią najbardziej – mówi Jakub Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka.
Sok z owoców, które rosną w Polsce, ma cenne dla organizmu właściwości. Napój powinien pić każdy, ale jego działanie docenią przede wszystkim osoby borykające się z nadciśnieniem oraz z cukrzycą. Poznaj prozdrowotny sok oraz jego właściwości i koniecznie włącz go do swojej diety.
Sok z brzozy nazywany jest “skarbem lasu” i eliksirem zdrowia. Niestety, jest on dostępny przez stosunkowo krótki czas w roku. Dlatego, jeśli chcemy skorzystać z jego dobrodziejstw, powinniśmy jak najszybciej zaplanować wizytę w lesie.
Do swojej diety warto wprowadzić produkty, które będą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie. Takie, które nie tylko pozwolą nam zbudować wymarzoną sylwetkę, ale również będą miały w sobie wartości odżywcze wspierające nasz organizm. Jeden z takich składników obniża poziom cukru i wspiera wątrobę. Koniecznie sprawdźcie, o czym mowa.
Mózg jest najważniejszym organem w ciele człowieka, bo odpowiada za koordynację pracy całego organizmu. Z tego też powodu należy otoczyć go szczególną opieką i zwracać uwagę na to, co spożywamy. Ekspert nie pozostawia złudzeń i wskazuje, jaki produkt powinien znaleźć się w diecie każdego z nas.
Wczesną wiosną przyroda budzi się do życia. Roślinny nabierają pięknych kolorów, pogoda staje się o wiele lepsza i dzięki temu nasze samopoczucie się polepsza. Jest to idealny czas na długie spacery, świetnym miejscem do tego jest las, w którym możemy spotkać prawdziwy rarytas.
Jedna z odmian jagody ma tyle właściwości odżywczych, że koniecznie musisz dodać ją do swojej diety. Ten mało znany owoc rośnie nawet w Polsce, dlatego warto poszukać go w dobrze zaopatrzonych sklepach. Korzyści z jego spożywania jest więcej, niż mogłoby się wydawać.
Czy ryba może pachnieć warzywami? Okazuje się, że jeden gatunek ma takie właściwości. Choć jest smaczna i wartościowa, to niewiele osób ma ją w swoim jadłospisie. Przedstawiamy rybę, którą warto znać.
Maślanka jest nie tylko bardzo smacznym napojem, ale również ma właściwości prozdrowotne. Zatem posiadanie jej na co dzień w lodówce bardzo się opłaca, ze względu na to, że ma ona dużo zalet. Mianowicie jest to wspaniałe źródło witamin i minerałów. A może być jeszcze lepsza. Wystarczy jeden dodatkowy składnik.
Mrożona ryba to fantastyczny pomysł na szybki obiad. Świetnie sprawdzi się w towarzystwie ziemniaków i surówki z kapusty kiszonej. Jednak zanim ją usmażymy, należy znać kilka zasad, aby cały posiłek był smaczny, aromatyczny i soczysty. Nie wszyscy o tym pamiętają, a jest to kluczowy krok do wyśmienitego dania.
Trudno jest skojarzyć sok z pomarańczy z niezdrowym napojem. Wręcz przeciwnie – to prawdziwa skarbnica witaminy C, która wspiera naszą odporność i pomaga w procesie wchłaniania żelaza. Naukowcy z Uniwersytetu w Kilonii postanowili zbadać, jaki wpływ ma picie tego soku na naszą wagę. Odkryli, że najkorzystniej jest sięgać po niego o wyznaczonych porach.
Choć zima jest już w odwrocie, a i szczyt sezonu zachorowań jest już dawno za nami, warto zadbać o swoją odporność. Wspomoże cię w tym napój z prostych domowych składników. Jego codzienne spożycie zapewni ci także inne korzyści. Zastąp nim kawę, a szybko poznasz jego zalety.
Mięso wciąż jest głównym składnikiem naszej diety. Polacy chętnie sięgają po schab i kurczaka, ale szerokim łukiem omijają podroby. To spory błąd, bo produkt bogaty jest w cenne wartości odżywcze. Dlaczego nadal powinniśmy jeść to tanie mięso?
Jedzcie ryby – słyszmy w poradach ekspertów. Okazuje się jednak, że nie wszystkie ryby są tak samo cenne i przynoszące korzyści z ich spożycia. Właśnie tak jest w wypadku ryby wywodzącej się z Wietnamu i cieszącej się popularnością wśród Polaków. Jej niesława przyczyniła się do tego, że została w wielu krajach zakazana.
Nie znosisz siekać natki pietruszki? Obawiasz się skaleczeń, a cały proces zajmuje zbyt wiele czasu? Poznaj sztuczkę kuchenną, dzięki której natkę przygotujesz raz-dwa.
Picie odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia jest niezwykle ważne. Dzięki temu nawykowi organizm będzie funkcjonował poprawnie, a i samopoczucie będzie utrzymywało się na właściwym poziomie. Do szklanki wody warto dodać jeden składnik, a napój będzie miał jeszcze skuteczniejsze działanie. Poznaj korzyści, a taką wodę będziesz spożywać codziennie.
Maślanka jest wspaniałym dodatkiem do koktajli, które najlepiej spożywa się w lato, kiedy temperatura jest wysoka. Wato jednak również wprowadzić ten napój do naszej codziennej diety. Szczególnie jest on dobry dla osób po pięćdziesiątym roku życia. Z dodatkiem aromatycznej przyprawy to prawdziwa rozkosz dla naszego zdrowia.
Mięso, które w czasach PRL-u cieszyło się ogromną popularnością, powinno wrócić do łask. Jest naszpikowane wartościami odżywczymi, które są cenne dla organizmu, a w wielu wypadkach poprawiają jego funkcjonowanie. To mięso musi znaleźć się w twoim jadłospisie.
Zdrowe jedzenie jest teraz w modzie. Wbrew panującym opiniom okazuje się, że taka żywność wcale nie musi kosztować majątku, bo możesz wyhodować ją na kuchennym parapecie. Jedna roślina polepszy pracę niektórych układów w twoim organizmie, a także pozytywnie wpłynie na odchudzanie. Czytaj dalej, a dowiesz się o niej wszystkiego, co potrzebne.
Nadchodzi czas, w którym szczególnie warto zadbać o rośliny i o nawożenie kwiatów. Uwagę należy zwrócić również na kwiaty doniczkowe takie jak zamiokulkas, który po okresie zimowym może powoli marnieć i zmieniać kolor swoich liści na żółty. Jak zrobić domowy nawóz do zamiokulkasa? Sprawdźcie sami.
Istnieje napój, który jest nie tylko smaczny, ale również idealny na zimne wieczory. Do tego bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Szczególnie polecany jest dla seniorów, ale skorzystać z jego dobrodziejstw może każdy. Koniecznie musisz zacząć go pić.
Nie każda ryba jest tak samo zdrowa i cenna dla naszego organizmu. Jedna z tych najpopularniejszych jest bardzo szkodliwa dla organizmu, przez co niektóre kraje zakazały jej sprzedaży. Niestety, ryba nadal jest dostępna w Polsce, a co gorsza, kupuje ją wielu, nieświadomych ryzyka konsumentów. Jakiej ryby nie kupować?
Już niedługo rozpocznie się sezon na typowo wiosenne warzywa. Ich miłośnicy pewnością nie mogą się tego doczekać. W sieci można natknąć się na liczne informacje, że uwielbiany sezonowy przysmak może być pełen toksyn. Na co warto uważać?
Za rybę najgorszej jakości uchodzi ta mrożona. Czy, aby na pewno tak jest? Norwescy badacze przeprowadzili analizę, która wykazała, że jest zupełnie inaczej. Poznaj wyniki ich badań, a dowiesz się, w jakiej postaci warto kupować rybę i dlaczego.
Jeżeli twój organizm potrzebuje sporej dawki wapnia, koniecznie poznaj jedną z najstarszych roślin świata. W jej nasionach znajduje się bogactwo nie tylko tego jednego pierwiastka, ale i innych wartości odżywczych. Dowiedz się, co to za roślina i dodaj ją do swojej diety.
Ogórki kiszone to przysmak, który ze względu na prozdrowotne właściwości na potęgę spożywany w okresie zimowym. Nie każdy wie, że cenne jest nie tylko warzywo, ale i woda po ogórkach. Zamiast wylewać, wykorzystaj ją ponownie, a poprawisz funkcjonowanie organizmu.
Miód uległ krystalizacji, a ty, żeby przywrócić go do płynnej formy, gotujesz go w garnku? To jeden z najgorszych pomysłów, który może przyczynić się do zepsucia produktu. Poznaj bezpieczniejszy sposób, a także dowiedz się, dlaczego miód ulega krystalizacji i jak go przechowywać. Już nigdy nie popełnisz błędu.
Owoce, to pyszne słodkości, które są niesamowicie zdrowe. Oczywiście najczęściej sięgamy po jabłka, banany, maliny czy truskawki, bo je po prostu uwielbiamy. Jednak czasami warto spróbować również innych, szczególnie że możemy je dostać bez problemu w sklepie. Poznajcie owoc, który nie dość, że jest smaczny, to ma wiele właściwości prozdrowotnych.