Zawijam wszystko w papier, kładę na blachę i zapiekam. W chwilę mam obiad na każdą kieszeń
Ten obiad zrobisz z przyjemnością. Wszystko dlatego, że jest zdrowy, pyszny i szybki w przygotowaniu. Oprócz tego nie wydasz na niego wiele pieniędzy, za to zyskasz mnóstwo smaku. Poznaj przepis, który zapewnia znakomity posiłek.
Ryba poleca się na obiad
Marzy ci się smaczny i szybki obiad? A może chcesz zrobić niedrogi posiłek? Ten przepis to wszystko gwarantuje. Dlatego przyda ci się mintaj, który jest zdrowy, pyszny i na każdą kieszeń. Ta ryba jest też niskokaloryczna i bogata w witaminy oraz minerały.
W sam raz na obiad, który podasz w maju. Ryba z dodatkiem apetycznych warzyw i w wyrazistej marynacie z musztardy i śmietany dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych. Wystarczy zawinąć wszystko w papier i włożyć do piekarnika. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Panna Lesia. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Tę ekspresową sałatkę do grilla robię z 4 składników. Główny z nich najpierw dziwi, po chwili zachwyca smakiemJak zrobić mintaja w marynacie z warzywami z piekarnika?
Składniki:
- ½ kg filetów np. z mintaja
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchew
- pół cytryny
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie ryby na obiad zacznij od przyrządzenia marynaty. Do miski wlej sos sojowy, dodaj musztardę, śmietanę, sól, pieprz. Zetrzyj też skórkę z cytryny do marynaty. Składniki dokładnie wymieszaj i posmaruj nimi rybę. Ziemniaki pokrój na plastry i podgotuj.
Cebulę posiekaj, a marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Składniki przełóż do miski, dodaj sos sojowy i wymieszaj. Teraz na papierze do pieczenia ułóż plastry ziemniaków, posmaruj je marynatą. Ułóż też warzywa z miski, rybę, a na niej połóż plastry cytryny. Wszystko zawiń w papier do pieczenia.
Ryba pełna smaku i na każdą kieszeń
Tak przyrządzoną rybę ułóż na blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Po upływie tego czasu danie od razu podawaj. Ryba po prostu rozpływa się w ustach, a warzywa i marynata dodają jej wybornego smaku.
Taki obiad zrobisz szybko, tanio, a efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania. Doskonała ryba pełna smaku podbije podniebienie każdego smakosza. Będzie najlepsza na obiad podczas majówki. Pisaliśmy o przydatnym patencie z kostką lodu, który wykorzystasz w czasie grillowania. Radziliśmy jak zrobić letni obiad z przepisu Tomasza Strzelczyka.