Smakosze.pl Przepisy Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Są 100 razy szybsze w przygotowaniu
Fot. Canva

Od lat robię placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Są 100 razy szybsze w przygotowaniu

1 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o tarciu ziemniaków na placki ziemniaczane. Z tym przepisem to ulubione danie przygotujesz zupełnie w inny sposób. Będzie tak smacznie, że już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Czytaj dalej, a dowiesz się, na czym polega sposób.

Te placki ziemniaczane nie mają sobie równych

Nie ma chyba nikogo, kto nie lubi placków ziemniaczanych . Niezależnie od tego, czy te chrupiące placki podasz ze śmietaną i cukrem, czy z mięsnym sosem zawsze smakują doskonale. Okazuje się, że można przygotować je bez tarcia ziemniaków, co znacznie ułatwi i przyspieszy przygotowanie.

Tarcie zastąpisz wyciskaniem ugotowanych ziemniaków . Dzięki temu nie tylko szybciej przygotujesz placki ziemniaczane, ale też poprawisz ich smak. Zyskają delikatniejszą i bardziej kremową konsystencję. Wypróbuj ten patent, a rodzina będzie chciała jeść tylko te przygotowane w ten sposób.

ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Szakaly

Ziemniaki i składniki na placki ziemniaczane

Jak wiadomo, placki składają się z ziemniaków. Nie inaczej jest i w tym wypadku. Oprócz warzywa potrzebne będę także inne składniki. Przede wszystkim mąka oraz przyprawy, które nadadzą plackom wyjątkowego smaku. Niezbędne produkty i ich dokładne proporcje poznasz, sprawdzając listę poniżej. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a placki ziemniaczane wyjdą doskonałe.

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • masło
  • pieprz
  • sól

Przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozpuść odrobinę masła i zeszklij na nim cebulę. Przełóż ją do ziemniaków i wsyp obie mąki. Wbij jajko, a całość przypraw solą i pieprzem.

Składniki wymieszaj na jednolitą i gładką masę. Na patelni rozgrzej olej i za pomocą łyżki nakładaj i formuj na niej cienkie placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienią na złoty kolor. Placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu i podawaj na obiad z ulubionymi dodatkami.

ziemniaczane.jpg
Fot. Canva/Rome2015
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy