Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Jest to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych, gdzie „psianka ziemniak” stanowi jego oficjalną, botaniczną nazwę. Ziemniaki na masową skalę uprawiano już tysiące lat temu w Ameryce Południowej (głównie w Imperium Inków), skąd do Europy trafiły dopiero w XVI wieku.
Jedyną jadalną część ziemniaka stanowi bulwa, czyli charakteryzujące się dużą zawartością skrobi zgrubienie, tworzące się na końcach podziemnych pędów rośliny. Z uwagi na morfologię ziemniaka nie dziwi więc zupełnie, że znajduje się w nim tak wiele cennych składników odżywczych.
Swoje zastosowanie ziemniaki znajdują przede wszystkim w sztuce kulinarnej całego świata, służąc jako podstawa, składnik lub dodatek do wielu potraw. Ziemniak są jednak także rośliną pastewną i przemysłową – z ziemniaków wytwarzać można przede wszystkim spirytus i mączkę ziemniaczaną.
Ziemniaki zasadniczo można skategoryzować podług dwóch kategorii. Pierwsza z nich stanowi odpowiedź na pytanie jakie są odmiany ziemniaków w sensie uprawnym. Druga wskazuje na typy kulinarne ziemniaków.
W przypadku odmian uprawnych ziemniaka wyróżnia się ich pięć: bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne. Podstawą dla rozgraniczenia jest termin ich zbioru. Typy kulinarne ziemniaków dzieli się z kolei przez wzgląd na ich praktyczne zastosowanie w kuchni, wynikające z ich gatunku.
Istnieją cztery typy kulinarne ziemniaków – A, B, C i D. Typ A to ziemniaki sałatkowe, wykorzystywane nie tylko do przygotowania sałatek, ale też konserw. Najpowszechniej używane są ziemniaki typu B, określane często jako wszechstronne. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup – przyrządza się z nich także frytki czy ciasta ziemniaczane.
Często stosowanym w gastronomii ziemniakiem jest także ziemniak typu C, polecany na pyzy, puree czy placki ziemniaczane. Najmniej przydatny w sztuce kulinarnej jest typ D, charakteryzujący się dużą mączystością i suchością.
Ziemniaki to stosunkowo zdrowe warzywa, choć ich nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości – głównie z uwagi na dość dużą zawartość węglowodanów. W ziemniaku znajduje się jednak także dość wyraźna ilość witaminy C oraz witamin z grupy B.
Charakterystycznym elementem ziemniaków jest oczywiście skrobia. Pozytywnie wpływa ona na pracę jelit człowieka, zmniejsza ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego i obniża stężenie cholesterolu. Oprócz tego ziemniaki stanowią ważne źródło wielu składników mineralnych, takich jak magnez, potas, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk.
Pokaż więcej
Ziemniaki to produkt, z którego można przygotować naprawdę wiele. Od placków ziemniaczanych po frytki i zapiekankę. Oczywiście nie można zapominać o tym, że są one świetnym dodatkiem do obiadu. Jednak na obiad w piątek warto podać coś innego. Babka ziemniaczana z tajemniczym składnikiem to prawdziwy rarytas.
Ziemniaki, jak się okazuje, to już niejedyny słuszny dodatek do obiadu. Ewa Wachowicz zastąpiła to warzywo innym i trzeba przyznać, że ta alternatywa jest nie tylko ciekawa, ale i bardzo smaczna. Podaj ten dodatek na obiad, a rzadko kiedy powrócisz do zwykłych, dobrze znanych kartofli.
Ziemniaki często występują w obiadach w formie zapychacza. Jednak warzywa te cenimy przecież za smak. Taka zupa doskonale go wydobywa.
Mrówki to stworzenia, które potrafią być naprawdę nieznośne i uporczywie. Oczywiście istnieją łatwo dostępne w sklepach chemikalia, które powinny sobie poradzić z tymi insektami. Jednak nigdy nie ma 100% pewności. Warto więc sięgnąć po domowy sposób, który z pewnością będzie bardzo skuteczny.
Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Zaproś wiosnę do swojej kuchni i ugotuj prostą zupę z młodych ziemniaczków. Z dodatkiem świeżego koperku i zielonego groszku smakuje jak marzenie.
Nie masz pomysłu, co przygotować na dzisiejszy obiad? Wypróbuj niecodzienny przepis na danie z ziemniaków i pieczarek. Proste składniki gwarantują pełnię smaku i zachwyt wszystkich domowników. Zrób, a nikt nie odejdzie od stołu głody i na pewno nie skończy się na jednej dokładce.
10 złotych za butelkę… placków? Takie półprodukty to rzadko widywane w naszych domach składniki. Czy są warte uwagi? Ktoś w końcu postanowił to sprawdzić.
Ta prosta zapiekanka nie tylko pozwala wykorzystać niektóre obiadowe resztki. Co więcej, jest szybkim obiadem na kilka dni. Sprawdzi się więc w wielu sytuacjach, w których gotowanie to luksus, na który nie możemy sobie akurat pozwolić.
Koperek to fantastyczny i zdrowy produkt, który może być składnikiem wielu potraw. Między innymi często posypywane są nim ziemniaki, skutecznie podbijając smak i dodając im aromatu. Z kolei można również przygotować zupę koperkową, która zachwyca swoim smakiem. Nie wszyscy jednak wiedzą, jaki jest najlepszy sposób na mrożony koperek.
Prażuchy to tradycyjny sposób na proste danie praktycznie z samych ziemniaków. Często bywa serwowane ze skwarkami z boczku. Ma jednak wariant na piątek, kiedy można pominąć mięsny dodatek. Ta wersja prażuchów była hitem w PRL-u. Wszyscy się zajadali.
Ziemniaki to podstawowy składnik wielu potraw. Jest to bardzo uniwersalny produkt, który może być dodatkiem do obiadu, ale również można przygotować posiłek opierający się głównie na ziemniakach. W książkach kucharskich i w Internecie jest mnóstwo takich przepisów. Dlatego też chcemy Wam zaproponować jeden z tego drugiego źródła.
Kluski śląskie, na Śląsku zwane po prostu kluskami, to nie tylko tradycyjne składniki. To także prosta technika, która pomaga zapamiętać właściwe proporcje składników i z łatwością je odmierzyć. Oto jak robią to doświadczone gospodynie.
Kolacja to bardzo ważny posiłek dnia. Lepiej nie kłaść się spać na przysłowiowego głodniaka. Jednak wiele osób często nie ma pomysłu na ten posiłek i robią coś na szybko. Najważniejsze, żeby było smacznie i zdrowo. Takie jest właśnie danie, na które przepis mamy Wam do zaproponowania. Zaskakujące jest to, że można do niego wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki.
Na temat węglowodanów, tłuszczów i ich łączenia narosło już tyle mitów, że trudno się w tym rozeznać. Przyjrzyjmy się więc temu, co wiemy o serwowaniu ziemniaczków z dodatkami. Wiedza ta będzie bardzo pomocna dla naszej diety.
Słodkie bułeczki z figowym nadzieniem na orientalną modłę to pomysłowa i estetyczna przekąska. Nieoczekiwanej formy nadaje jej prosty zabieg medycyny estetycznej przy użyciu tłuczka do ziemniaków.
Pomysł na szybki obiad? Dzisiejsza propozycja bije na głowę wszystkie inne. Ziemniaki i soczysty schab to doskonałe połączenie. Danie jest tanie, szybkie i tak smaczne, że będziesz robić je częściej. Mąż prosi mnie o ten obiad co tydzień.
Oto zapomniany przepis na kluski zwane żelaznymi. Wygrzebane z kultowej książki kucharskiej PRL-u, mogą znów cieszyć nasze podniebienia. Są przy tym tak proste, że mogą cieszyć je często i wkrótce od momentu, kiedy poczujemy głód.
Kisiliście kiedyś surowe ziemniaki? Nie? To na co jeszcze czekacie!? Frytki z marynowanych kartofli to jeden z najlepszych wariantów tej przekąski.
Krokiety to z pewnością jedno z najbardziej znanych dań polskiej kuchni. Zachwycają swoim niebagatelnym smakiem. Połączenie naleśnika i farszu oraz zawinięcie w charakterystyczny kształt to pomysł na potrawę, za który ktoś powinien dostać medal. Przepis, który chcemy Wam zaproponować, różni się od tradycyjnego, ale jest równie ciekawy i gwarantuje super smak.
Kluski śląskie to przysmak, który ucieszy każdego fana dobrej kuchni. Czasami zdarza się jednak, że kluski wychodzą zbyt twarde i tracą przez to na smaku. Rozwiązanie tego problemu ma Anna Zyśk, która podzieliła się z nami swoim przepisem. Poznaj jej metodę i sprawdź, czy działa.
Oto kolejny prosty przepis na zapiekankę. Taka ziemniaczana wersja z boczkiem jest prosta, a jednocześnie intrygujaca w smaku. A dzięki bogatemu nadzieniu stanowi pełny i pyszny posiłek.
Zupa z ziemniaków potrafi zaskoczyć, ale też doskonale smakować. Wszystko dzięki przepisowi od Ewy Wachowicz. Jej pomysł na szybki, pożywny i przepyszny obiad jest totalnym hitem. Twoja rodzina będzie zachwycona, a Ty częściej sięgniesz po ten przepis.
Ziemniaki to nieodłączna część wielu potraw. Są świetnym dodatkiem do obiadu i można je przygotować na wiele sposobów. Mogą być pieczone, smażone lub na przykład gotowane. Niestety ta trzecia opcja wymaga od nas poświęcenia większej ilości czasu. Jest jednak sposób na to, aby proces gotowania ziemniaków przyspieszyć. Koniecznie sprawdź, jak to zrobić.
W sieci sklepów Lidl pojawiły się wczesne ziemniaki. Produkt znika w mgnieniu oka, choć nie do końca jest tym, czego mogą oczekiwać konsumenci. Na nasze ukochane młode ziemniaki trzeba jeszcze trochę poczekać. O co w tym wszystkim chodzi- wyjaśniamy poniżej.
Jeżeli nie wiesz, co dzisiaj ugotować, sięgnij po przepis na szybki obiad z ziemniakami. Przygotowane według niego danie jest łatwe, a przy tym obłędnie smaczne. Nie zawiera mięsa, więc będzie w sam raz na piątek. Gwarantuję jednak, że będziesz się nim zajadać cały okrągły tydzień.
Dla wielu z nas sałatka jarzynowa to druga pochodna rosołu. Większość warzyw jest ugotowana, całość ma więc gładką strukturę i dobrze znany smak. A gdyby tak podkręcić przepis?
Purée ziemniaczane wszyscy kochają za delikatność i smak. Choć utarło się, że ziemniaki trzeba tłuc z odrobiną mleka, okazuje się, że istnieje lepszy dodatek. Dzięki niemu ziemniaki wyjdą jeszcze delikatniejsze, a wręcz kremowe. Poznaj tajemniczy składnik, a już nigdy nie dodasz niczego innego.
Ziemniaki to bardzo uniwersalny produkt. Mogą być tylko dodatkiem do obiadu, ale z tych warzyw można stworzyć osobne danie. Rozwiązań i przepisów jest mnóstwo. Można również zmienić ich postać np. na frytki. Tym razem jednak przychodzimy do Was z innym pomysłem. Koniecznie sprawdźcie, co jeszcze można przyrządzić z ziemniaków.