Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Jest to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych, gdzie „psianka ziemniak” stanowi jego oficjalną, botaniczną nazwę. Ziemniaki na masową skalę uprawiano już tysiące lat temu w Ameryce Południowej (głównie w Imperium Inków), skąd do Europy trafiły dopiero w XVI wieku.
Jedyną jadalną część ziemniaka stanowi bulwa, czyli charakteryzujące się dużą zawartością skrobi zgrubienie, tworzące się na końcach podziemnych pędów rośliny. Z uwagi na morfologię ziemniaka nie dziwi więc zupełnie, że znajduje się w nim tak wiele cennych składników odżywczych.
Swoje zastosowanie ziemniaki znajdują przede wszystkim w sztuce kulinarnej całego świata, służąc jako podstawa, składnik lub dodatek do wielu potraw. Ziemniak są jednak także rośliną pastewną i przemysłową – z ziemniaków wytwarzać można przede wszystkim spirytus i mączkę ziemniaczaną.
Ziemniaki zasadniczo można skategoryzować podług dwóch kategorii. Pierwsza z nich stanowi odpowiedź na pytanie jakie są odmiany ziemniaków w sensie uprawnym. Druga wskazuje na typy kulinarne ziemniaków.
W przypadku odmian uprawnych ziemniaka wyróżnia się ich pięć: bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne. Podstawą dla rozgraniczenia jest termin ich zbioru. Typy kulinarne ziemniaków dzieli się z kolei przez wzgląd na ich praktyczne zastosowanie w kuchni, wynikające z ich gatunku.
Istnieją cztery typy kulinarne ziemniaków – A, B, C i D. Typ A to ziemniaki sałatkowe, wykorzystywane nie tylko do przygotowania sałatek, ale też konserw. Najpowszechniej używane są ziemniaki typu B, określane często jako wszechstronne. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup – przyrządza się z nich także frytki czy ciasta ziemniaczane.
Często stosowanym w gastronomii ziemniakiem jest także ziemniak typu C, polecany na pyzy, puree czy placki ziemniaczane. Najmniej przydatny w sztuce kulinarnej jest typ D, charakteryzujący się dużą mączystością i suchością.
Ziemniaki to stosunkowo zdrowe warzywa, choć ich nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości – głównie z uwagi na dość dużą zawartość węglowodanów. W ziemniaku znajduje się jednak także dość wyraźna ilość witaminy C oraz witamin z grupy B.
Charakterystycznym elementem ziemniaków jest oczywiście skrobia. Pozytywnie wpływa ona na pracę jelit człowieka, zmniejsza ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego i obniża stężenie cholesterolu. Oprócz tego ziemniaki stanowią ważne źródło wielu składników mineralnych, takich jak magnez, potas, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk.
Pokaż więcej
Zadziwiające, jak ciekawe przepisy można znaleźć w sieci. Mnie ostatnio udało się trafić prawdziwy brylant w postaci sałatki bawarskiej. Jest tak smaczna i sycąca, że bez wątpienia musi się znaleźć na moim świątecznym stole. Założę się, że zdeklasuje jarzynową raz-dwa.
Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad na piątek? Poznaj ten przepis i przygotuj według niego zaskakujące danie z ziemniaków. Ten staropolskie przysmak zasługuje na ponowne odkrycie. Zrób i przekonaj się o jego wybornym smaku.
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez ziemniaków. Są znakomitym dodatkiem do sosów i mięs. Jak gotować ziemniaki, by były miękkie i wartościowe? Sposób jest prosty i wart polecenia.
Oczywiście, banany jadamy nie tylko dla składników mineralnych, lecz także dla smaku. Jeśli jednak chodzi o obecność potasu w naszej diecie, warto częściej sięgać po jeszcze jeden produkt. Są nim bataty, czyli słodkie ziemniaki.
Rybiki cukrowe to małe i niepozorne owady, które zwykle pojawiają się w naszych łazienkach. Trudno się ich pozbyć, ale teraz warto sięgnąć po warzywo, które zapewne mamy w swoich kuchniach. Dzięki niemu rozprawimy się z rybikami raz na zawsze.
Co się stanie, gdy wbijemy widelec w surowego ziemniaka? Warto wypróbować poradę kulinarną od blogerki Ani Zyśk. Dzięki temu ułatwimy sobie pracę w kuchni i przygotowanie obiadu.
Nie masz pomysłu, co podać na obiad na piątek? Poznaj łatwy przepis od Tomasza Strzelczyka i zaskocz rodzinę. Warzywna zapiekanka przygotowana według rad kucharza, nie ma sobie równych. Zrób i przekonaj się sama o jej smaku.
Takiego dania jeszcze na pewno nigdy nie robiłaś. Przygotowane z ziemniaków i mleka najpierw wszystkich zaskoczy, a potem zachwyci. Dowiedz się, o jaki przysmak chodzi, a potem zapoznaj się przepisem i podaj je na obiad. Nikt mu się nie oprze.
Któż nie lubi dobrze upieczonych ziemniaków? Odpowiedź jest prosta: każdy lubi. Dosłownie: każdy europejski naród. Szwedzi też.
Źle przygotowane ziemniaki są szkodliwe dla zdrowia i w ogóle nie powinny znaleźć się na naszych talerzach. Zawarta w nich substancja jest rakotwórcza i eksperci zalecają unikania jej, jak ognia. O tym, o jakie ziemniaki chodzi i dlaczego nie powinny znaleźć się w naszej diecie, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Każdy, kto podaje placki ziemniaczane na obiad w piątek, powinien zwrócić uwagę na opisaną tu metodę. Dzięki jednemu dodatkowi placki wypiją mniej tłuszczu. A to oznacza, że będą mniej kaloryczne i zdrowsze.
Oto przepis na niezwykłą przekąskę z chipsów ziemniaczanych. Zamiast chrupków, które pochłaniamy oglądając filmy czy mecz na kanapie, dostajemy z nich danie z prawdziwego zdarzenia. Nie dość, że nietypowe i ciekawe, to jeszcze sycące.
Z okazji dnia placków ziemniaczanych przyglądamy się tym złotym medalom polskich kucharzy. Jak wyglądają idealne? I jak je przygotowywać? Oto najważniejsze porady.
Ta prosta warzywna warzywna zapiekanka zawiera wszystko, czego można by chcieć od obiadu. Ziemniaki, mięso mielone i warzywna masa łączą się tu w ciekawej formie. Danie na pewno spodoba się małym i dużym.
Na pierwszy rzut oka gotowanie ziemniaków może wydawać się banalne, ale nawet najlepszym kucharzom zdarzają się pomyłki. Można ich uniknąć, stosując pewną sztuczkę. Dowiedz się, jak gotować ziemniaki, a wyjdą doskonałe za każdym razem.
Co zrobić, by rośliny rosły jak szalone? To bardzo proste! Warto użyć produktów, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Kwiaty doniczkowe odwdzięczą się pięknem i wyjątkowym wzrostem.
Na obiad nie przygotowuj osobno ziemniaków i kotletów mielonych. Poznaj przepis, z którym połączysz je w jedno znakomite danie. Dawno nie ugotowałaś czegoś tak smacznego, dlatego poznaj prosty przepis i zaskocz domowników. Taki obiad przygotujesz nieraz.
Z przepisami takimi jak ten warto od razu nagotować za dużo ziemniaków. Nie ma sposobu, żeby zmarnowały się w polskiej lodówce ugotowane kartofle. Mamy przecież przepisy na doskonałe kluski, które uratują każdą nadmiarową sztukę ziemniaka.
Dżem z obierków ziemniaków to zwariowany pomysł. Jednak, jak mówi powiedzenie, jeśli coś jest głupie, ale działa – to nie jest głupie. A taki dżem działa, i to jak.
Masz ochotę na pyszny i tani obiad? Zrób proste kluski ziemniaczane. Prażuchy wyjdą, że palce lizać i szybko znikną z talerzy. Smakują obłędnie z okrasą i nie tylko.
Wszyscy znamy hasło „tysiąc potraw z ziemniaków”. Jednak które z tysiąca są najlepsze dla zdrowia? Dietetycy wskazują, jak powinny jadać ziemniaki zwłaszcza osoby o wrażliwszym układzie trawiennym.
Pamiętacie blok czekoladowy rodem z PRL? Teraz coś podobnego możecie przygotować w wersji wytrawnej. Kilka prostych składników gwarantuje sukces tego przepisu. Na przekąskę lub na kolację będzie idealny.
Szukasz pomysłu na obiad? Czym prędzej ruszaj do Dino. Kupisz tam w atrakcyjnej cenie warzywo, którym możesz zastąpić ziemniaki do obiadu. Jest pyszne i kolorowe, a do tego nie tuczy.
Nie masz wiele czasu na gotowanie? Poznaj łatwy przepis, z którym przygotujesz szybki obiad dla całej rodziny. Smak zapieczonych z mięsem mielonym ziemniaków zachwyci każdego, a ty takie danie będziesz przyrządzać znacznie częściej.
Jak przyrządzić schab na obiad? Zapomnij o tradycyjnych kotletach, ale użyj cebuli i ziemniaków. Schab na poduszeczce z tych produktów i pod pierzynką z sera żółtego wyjdzie, że palce lizać. Lepszego obiadu jeszcze nie jadłeś.
Prosta zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego pod śmietanowym sosem to obiadowy hit. Jest sycąca, a przede wszystkim łączy w sobie klasyczne obiadowe smaki. Taki szybki w przygotowaniu i łatwy do odgrzania obiad można jeść ilekroć mamy ochotę na prosty, smaczny posiłek.
Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na kotlety z ziemniaków. Potrawa ta kojarzy się raczej kryzysowo, jednak w tym wydaniu jest inaczej. Kotlety takie, z kapustą i grzybami, stają się prawdziwą ucztą dla miłośników rodzimej kuchni.
Ziemniaki są nieodłącznym składnikiem diety milionów Polaków. U wielu muszą pojawiać się na każdym obiedzie, a to wiąże się z męczącym i długotrwałym obieraniem warzywa. Na szczęście można temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Poznaj patent na obieranie ziemniaków, a już nigdy nie wrócisz do klasycznej metody.