Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ziemniaki

Ziemniaki

Ziemniaki – co to jest? Podstawowe informacje

Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Jest to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych, gdzie „psianka ziemniak” stanowi jego oficjalną, botaniczną nazwę. Ziemniaki na masową skalę uprawiano już tysiące lat temu w Ameryce Południowej (głównie w Imperium Inków), skąd do Europy trafiły dopiero w XVI wieku.

Jedyną jadalną część ziemniaka stanowi bulwa, czyli charakteryzujące się dużą zawartością skrobi zgrubienie, tworzące się na końcach podziemnych pędów rośliny. Z uwagi na morfologię ziemniaka nie dziwi więc zupełnie, że znajduje się w nim tak wiele cennych składników odżywczych.

Swoje zastosowanie ziemniaki znajdują przede wszystkim w sztuce kulinarnej całego świata, służąc jako podstawa, składnik lub dodatek do wielu potraw. Ziemniak są jednak także rośliną pastewną i przemysłową – z ziemniaków wytwarzać można przede wszystkim spirytus i mączkę ziemniaczaną. 

Jakie są rodzaje ziemniaków?

Ziemniaki zasadniczo można skategoryzować podług dwóch kategorii. Pierwsza z nich stanowi odpowiedź na pytanie jakie są odmiany ziemniaków w sensie uprawnym. Druga wskazuje na typy kulinarne ziemniaków.

W przypadku odmian uprawnych ziemniaka wyróżnia się ich pięć: bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne. Podstawą dla rozgraniczenia jest termin ich zbioru. Typy kulinarne ziemniaków dzieli się z kolei przez wzgląd na ich praktyczne zastosowanie w kuchni, wynikające z ich gatunku.

Typy kulinarne ziemniaków

Istnieją cztery typy kulinarne ziemniaków – A, B, C i D. Typ A to ziemniaki sałatkowe, wykorzystywane nie tylko do przygotowania sałatek, ale też konserw. Najpowszechniej używane są ziemniaki typu B, określane często jako wszechstronne. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup – przyrządza się z nich także frytki czy ciasta ziemniaczane.

Często stosowanym w gastronomii ziemniakiem jest także ziemniak typu C, polecany na pyzy, puree czy placki ziemniaczane. Najmniej przydatny w sztuce kulinarnej jest typ D, charakteryzujący się dużą mączystością i suchością.

Ziemniaki – wartości odżywcze

Ziemniaki to stosunkowo zdrowe warzywa, choć ich nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości – głównie z uwagi na dość dużą zawartość węglowodanów. W ziemniaku znajduje się jednak także dość wyraźna ilość witaminy C oraz witamin z grupy B.

Charakterystycznym elementem ziemniaków jest oczywiście skrobia. Pozytywnie wpływa ona na pracę jelit człowieka, zmniejsza ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego i obniża stężenie cholesterolu. Oprócz tego ziemniaki stanowią ważne źródło wielu składników mineralnych, takich jak magnez, potas, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk.

Pokaż więcej

Kuperek siekany na desce
22.03.2025 16:00 100 razy lepszy sposób na mrożenie koperku niż pudełko po lodach. Zachowa smak niewiarygodnie długo

Koperek to fantastyczny i zdrowy produkt, który może być składnikiem wielu potraw. Między innymi często posypywane są nim ziemniaki, skutecznie podbijając smak i dodając im aromatu. Z kolei można również przygotować zupę koperkową, która zachwyca swoim smakiem. Nie wszyscy jednak wiedzą, jaki jest najlepszy sposób na mrożony koperek.

obieranie ziemniaków
21.03.2025 14:00 Najlepsze, co zrobisz na bezmięsny obiad w piątek. W PRL-u się zajadali

Prażuchy to tradycyjny sposób na proste danie praktycznie z samych ziemniaków. Często bywa serwowane ze skwarkami z boczku. Ma jednak wariant na piątek, kiedy można pominąć mięsny dodatek. Ta wersja prażuchów była hitem w PRL-u. Wszyscy się zajadali.

Duże kulki zrobione z ziemniaków
16.03.2025 19:20 Nadziej nim tłuczone ziemniaki i połóż na patelni. Obiad postawisz na stole w 30 minut

Ziemniaki to podstawowy składnik wielu potraw. Jest to bardzo uniwersalny produkt, który może być dodatkiem do obiadu, ale również można przygotować posiłek opierający się głównie na ziemniakach. W książkach kucharskich i w Internecie jest mnóstwo takich przepisów. Dlatego też chcemy Wam zaproponować jeden z tego drugiego źródła. 

kluski śląskie
16.03.2025 08:31 Kluski śląskie robię zgodnie z metodą czwórek. Nie ma opcji, że coś się nie uda

Kluski śląskie, na Śląsku zwane po prostu kluskami, to nie tylko tradycyjne składniki. To także prosta technika, która pomaga zapamiętać właściwe proporcje składników i z łatwością je odmierzyć. Oto jak robią to doświadczone gospodynie.

Ziemniaki rozgniatane szklanką
14.03.2025 18:02 Biorę ugotowane ziemniaki i przyciskam je szklanką. To najlepszy sposób na kolację

Kolacja to bardzo ważny posiłek dnia. Lepiej nie kłaść się spać na przysłowiowego głodniaka. Jednak wiele osób często nie ma pomysłu na ten posiłek i robią coś na szybko. Najważniejsze, żeby było smacznie i zdrowo. Takie jest właśnie danie, na które przepis mamy Wam do zaproponowania. Zaskakujące jest to, że można do niego wykorzystać pozostałe z obiadu ziemniaki.

gotowane ziemniaki
12.03.2025 19:09 Przenigdy nie dodawaj go do ziemniaków, jelita będą obciążone

Na temat węglowodanów, tłuszczów i ich łączenia narosło już tyle mitów, że trudno się w tym rozeznać. Przyjrzyjmy się więc temu, co wiemy o serwowaniu ziemniaczków z dodatkami. Wiedza ta będzie bardzo pomocna dla naszej diety.

Formowanie ciasta tłuczkiem
12.03.2025 17:32 Uformuj kulki z ciasta i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Za ten patent ktoś musi dostać medal

Słodkie bułeczki z figowym nadzieniem na orientalną modłę to pomysłowa i estetyczna przekąska. Nieoczekiwanej formy nadaje jej prosty zabieg medycyny estetycznej przy użyciu tłuczka do ziemniaków.

schab z ziemniakami
12.03.2025 11:12 Ścieram ziemniaki i układam na nich plastry schabu. Mąż co tydzień prosi mnie o ten obiad

Pomysł na szybki obiad? Dzisiejsza propozycja bije na głowę wszystkie inne. Ziemniaki i soczysty schab to doskonałe połączenie. Danie jest tanie, szybkie i tak smaczne, że będziesz robić je częściej. Mąż prosi mnie o ten obiad co tydzień.

żelazne kluski
11.03.2025 22:00 Najprostsze kluski świata były hitem PRL-u. Zrobisz je w banalny sposób

Oto zapomniany przepis na kluski zwane żelaznymi. Wygrzebane z kultowej książki kucharskiej PRL-u, mogą znów cieszyć nasze podniebienia. Są przy tym tak proste, że mogą cieszyć je często i wkrótce od momentu, kiedy poczujemy głód.

ziemniaki w słoikach
11.03.2025 16:01 Pokrój ziemniaki, upchaj w słoikach i zalej. Ten patent to mistrzostwo

Kisiliście kiedyś surowe ziemniaki? Nie? To na co jeszcze czekacie!? Frytki z marynowanych kartofli to jeden z najlepszych wariantów tej przekąski.

Pyszne krokiety smażące się na patelni
11.03.2025 10:46 Te błyskawiczne krokiety bez mięsa robię na okrągło. Nie muszę nawet smażyć naleśników

Krokiety to z pewnością jedno z najbardziej znanych dań polskiej kuchni. Zachwycają swoim niebagatelnym smakiem. Połączenie naleśnika i farszu oraz zawinięcie w charakterystyczny kształt to pomysł na potrawę, za który ktoś powinien dostać medal. Przepis, który chcemy Wam zaproponować, różni się od tradycyjnego, ale jest równie ciekawy i gwarantuje super smak. 

kluski śląskie
10.03.2025 16:59 Wsyp to do klusek śląskich. Wyjdą mięciutkie i delikatne jak nigdy wcześniej

Kluski śląskie to przysmak, który ucieszy każdego fana dobrej kuchni. Czasami zdarza się jednak, że kluski wychodzą zbyt twarde i tracą przez to na smaku. Rozwiązanie tego problemu ma Anna Zyśk, która podzieliła się z nami swoim przepisem. Poznaj jej metodę i sprawdź, czy działa.

boczek na zapiekance
10.03.2025 12:24 Ugnieć ziemniaki i przykryj plastrami boczku. To moja ulubiona zapiekanka

Oto kolejny prosty przepis na zapiekankę. Taka ziemniaczana wersja z boczkiem jest prosta, a jednocześnie intrygujaca w smaku. A dzięki bogatemu nadzieniu stanowi pełny i pyszny posiłek.

zupa
09.03.2025 23:00 Takiej zupy z ziemniaków jeszcze nie jadłeś. Przepis Wachowicz jest hitem

Zupa z ziemniaków potrafi zaskoczyć, ale też doskonale smakować. Wszystko dzięki przepisowi od Ewy Wachowicz. Jej pomysł na szybki, pożywny i przepyszny obiad jest totalnym hitem. Twoja rodzina będzie zachwycona, a Ty częściej sięgniesz po ten przepis.

Gotujące się ziemniaki w garnku
09.03.2025 17:52 Dodaj do garnka oprócz soli. Już nigdy nie ugotujesz ziemniaków inaczej

Ziemniaki to nieodłączna część wielu potraw. Są świetnym dodatkiem do obiadu i można je przygotować na wiele sposobów. Mogą być pieczone, smażone lub na przykład gotowane. Niestety ta trzecia opcja wymaga od nas poświęcenia większej ilości czasu. Jest jednak sposób na to, aby proces gotowania ziemniaków przyspieszyć. Koniecznie sprawdź, jak to zrobić.

ziemniaki
08.03.2025 05:00 Do sklepów trafiły wczesne ziemniaki. Klienci nabierają się na nie na potęgę

W sieci sklepów Lidl pojawiły się wczesne ziemniaki. Produkt znika w mgnieniu oka, choć nie do końca jest tym, czego mogą oczekiwać konsumenci. Na nasze ukochane młode ziemniaki trzeba jeszcze trochę poczekać. O co w tym wszystkim chodzi- wyjaśniamy poniżej.

kluski
07.03.2025 10:29 Ten obiad robię, gdy mam mało czasu. Cała rodzina zajada, jakby jutra nie było

Jeżeli nie wiesz, co dzisiaj ugotować, sięgnij po przepis na szybki obiad z ziemniakami. Przygotowane według niego danie jest łatwe, a przy tym obłędnie smaczne. Nie zawiera mięsa, więc będzie w sam raz na piątek. Gwarantuję jednak, że będziesz się nim zajadać cały okrągły tydzień.

krojenie ziemniaków na sałatkę
05.03.2025 23:00 Zapomnij o jarzynowej. Z ugotowanych warzyw zrobisz jeszcze lepszą sałatkę

Dla wielu z nas sałatka jarzynowa to druga pochodna rosołu. Większość warzyw jest ugotowana, całość ma więc gładką strukturę i dobrze znany smak. A gdyby tak podkręcić przepis?

ziemniaki
04.03.2025 18:18 Zapomnij o mleku, wlej to do ziemniaków. Będą kremowe i puszyste jak nigdy dotąd

Purée ziemniaczane wszyscy kochają za delikatność i smak. Choć utarło się, że ziemniaki trzeba tłuc z odrobiną mleka, okazuje się, że istnieje lepszy dodatek. Dzięki niemu ziemniaki wyjdą jeszcze delikatniejsze, a wręcz kremowe. Poznaj tajemniczy składnik, a już nigdy nie dodasz niczego innego. 

Pyszne smażone ziemniaki
02.03.2025 05:58 Wrzuć ziemniaki na patelnie i rozgnieć je szklanką. Ten dodatek do obiadu to hit w całym moim bloku

Ziemniaki to bardzo uniwersalny produkt. Mogą być tylko dodatkiem do obiadu, ale z tych warzyw można stworzyć osobne danie. Rozwiązań i przepisów jest mnóstwo. Można również zmienić ich postać np. na frytki. Tym razem jednak przychodzimy do Was z innym pomysłem. Koniecznie sprawdźcie, co jeszcze można przyrządzić z ziemniaków. 

gotowanie ziemniaków
01.03.2025 21:01 Wrzuć do garnka z ziemniakami. Już nigdy nie ugotujesz warzyw inaczej

Czy czasem zastanawiasz się, jak gotować ziemniaki? Pewnie nie – to w końcu najbardziej naturalna czynność w kuchni. A jednak jest więcej niż jeden sposób i efekty wychodzą zaskakująco zróżnicowane.

Gotowe kluski z dodatkami
01.03.2025 11:04 Te boskie kluski robię z 3 składników. Pyszniej i łatwiej się już nie da

Szybki, prosty i smaczny obiad to z pewnością coś, co każdy chciałby zrobić. Nie zawsze jednak mamy czas, czy też składniki, aby zrobić odpowiednio bogaty posiłek. Dlatego mamy do zaproponowania przepis, który bez problemu każdy może wypróbować właśnie na obiad, ewentualnie jako dodatek lub przekąska. Szczególnie że do jego wykonania potrzebujemy tylko kilku składników. Koniecznie sprawdź, o jakie danie chodzi.

gotowanie ziemniaków
28.02.2025 16:58 Zapomnij o soleniu wody na ziemniaki. Ten dodatek jest 100 razy lepszy

Ziemniaki bez soli? To zdecydowanie zdrowsza opcja do niedzielnego obiadu. Jednak ciężko wyobrazić sobie taką wersję. Czy to w ogóle będzie miało smak? Tak, jeśli dodacie kilka magicznych składników. W tej formie ziemniaki z wody są nie tylko pyszne, ale też znacznie zdrowsze.

Pokrojone ziemniaki i jajko umieszczone w misce
28.02.2025 14:40 Kroję ziemniaki, wbijam jajko. Co za przysmak, to hit w mojej rodzinie

Z ziemniaków i jajek można przygotować wiele dań, ale osobno. Istnieje wiele przepisów na różne dobrze nam znane przekąski przyrządzone z tych produktów. Co jednak gdyby połączyć te dwa składniki i stworzyć pyszną potrawę, która podbija podniebienia? Świetnie się sprawdzi na kolację lub coś do przegryzienia w ciągu dnia. Sprawdźcie sami. 

lepienie pierogów
28.02.2025 11:01 Ze zwykłych pieczarek i ziemniaków robię najlepszy farsz na pierogi. Idealne na piątkowy obiad

Ziemniaczano-grzybowy farsz do pierogów to doskonałe zestawienie na bezmięsne danie. Jest łagodne w smaku i łączy tanie składniki w niezwykły posiłek.

kluski
26.02.2025 14:28 Kudłate kluski od Heni to legenda. Rodzina będzie błagać o dokładki

Zapomnij o zwykłych kopytkach czy pyzach i poznaj przepis Heni Foks. Ta znana autorka przepisów pokazała, jak zrobić jej ulubione kluski ziemniaczane. Danie, choć proste, nie ma sobie równych. Zrób, a zakochasz się w tym smaku. 

ziemniaki w słoiku zalane colą
26.02.2025 12:04 Pakuję ziemniaki do słoika i wlewam coca-colę. Ten patent zasługuje na mistrzostwo świata

Marzą ci się domowe frytki, które nie będą wiotkie? To żaden problem, bo teraz możesz zrobić je własnoręcznie. Poznaj nieskomplikowany patent, dzięki któremu smażone ziemniaki wyjdą delikatne w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Nie uwierzysz, co będzie ci do tego potrzebne.

Duża ilość pysznych warzyw
26.02.2025 07:00 Polska jest potęgą dzięki temu 1 warzywu. Zarabiamy miliony

Ziemniaki to warzywa, które słyną z tego, że mogą być podane w wielu postaciach. Są uniwersalne i idealnie pasują do obiadu jako dodatek, któremu towarzyszy np. składnik mięsny oraz surówka. Okazuje się, że Polska w kwestii ziemniaków jest potęgą. Dlaczego? To może Cię zaskoczyć.