Ziemniaki to jedne z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Jest to gatunek rośliny z rodziny psiankowatych, gdzie „psianka ziemniak” stanowi jego oficjalną, botaniczną nazwę. Ziemniaki na masową skalę uprawiano już tysiące lat temu w Ameryce Południowej (głównie w Imperium Inków), skąd do Europy trafiły dopiero w XVI wieku.
Jedyną jadalną część ziemniaka stanowi bulwa, czyli charakteryzujące się dużą zawartością skrobi zgrubienie, tworzące się na końcach podziemnych pędów rośliny. Z uwagi na morfologię ziemniaka nie dziwi więc zupełnie, że znajduje się w nim tak wiele cennych składników odżywczych.
Swoje zastosowanie ziemniaki znajdują przede wszystkim w sztuce kulinarnej całego świata, służąc jako podstawa, składnik lub dodatek do wielu potraw. Ziemniak są jednak także rośliną pastewną i przemysłową – z ziemniaków wytwarzać można przede wszystkim spirytus i mączkę ziemniaczaną.
Ziemniaki zasadniczo można skategoryzować podług dwóch kategorii. Pierwsza z nich stanowi odpowiedź na pytanie jakie są odmiany ziemniaków w sensie uprawnym. Druga wskazuje na typy kulinarne ziemniaków.
W przypadku odmian uprawnych ziemniaka wyróżnia się ich pięć: bardzo wczesne, wczesne, średnio wczesne, średnio późne i późne. Podstawą dla rozgraniczenia jest termin ich zbioru. Typy kulinarne ziemniaków dzieli się z kolei przez wzgląd na ich praktyczne zastosowanie w kuchni, wynikające z ich gatunku.
Istnieją cztery typy kulinarne ziemniaków – A, B, C i D. Typ A to ziemniaki sałatkowe, wykorzystywane nie tylko do przygotowania sałatek, ale też konserw. Najpowszechniej używane są ziemniaki typu B, określane często jako wszechstronne. Idealnie sprawdzą się jako składnik zup – przyrządza się z nich także frytki czy ciasta ziemniaczane.
Często stosowanym w gastronomii ziemniakiem jest także ziemniak typu C, polecany na pyzy, puree czy placki ziemniaczane. Najmniej przydatny w sztuce kulinarnej jest typ D, charakteryzujący się dużą mączystością i suchością.
Ziemniaki to stosunkowo zdrowe warzywa, choć ich nadmierne spożycie może prowadzić do otyłości – głównie z uwagi na dość dużą zawartość węglowodanów. W ziemniaku znajduje się jednak także dość wyraźna ilość witaminy C oraz witamin z grupy B.
Charakterystycznym elementem ziemniaków jest oczywiście skrobia. Pozytywnie wpływa ona na pracę jelit człowieka, zmniejsza ryzyko kamicy pęcherzyka żółciowego i obniża stężenie cholesterolu. Oprócz tego ziemniaki stanowią ważne źródło wielu składników mineralnych, takich jak magnez, potas, fosfor, wapń, sód, żelazo i cynk.
Pokaż więcej
Któż nie lubi dobrze upieczonych ziemniaków? Odpowiedź jest prosta: każdy lubi. Dosłownie: każdy europejski naród. Szwedzi też.
Źle przygotowane ziemniaki są szkodliwe dla zdrowia i w ogóle nie powinny znaleźć się na naszych talerzach. Zawarta w nich substancja jest rakotwórcza i eksperci zalecają unikania jej, jak ognia. O tym, o jakie ziemniaki chodzi i dlaczego nie powinny znaleźć się w naszej diecie, dowiesz się z dalszej części artykułu.
Każdy, kto podaje placki ziemniaczane na obiad w piątek, powinien zwrócić uwagę na opisaną tu metodę. Dzięki jednemu dodatkowi placki wypiją mniej tłuszczu. A to oznacza, że będą mniej kaloryczne i zdrowsze.
Oto przepis na niezwykłą przekąskę z chipsów ziemniaczanych. Zamiast chrupków, które pochłaniamy oglądając filmy czy mecz na kanapie, dostajemy z nich danie z prawdziwego zdarzenia. Nie dość, że nietypowe i ciekawe, to jeszcze sycące.
Z okazji dnia placków ziemniaczanych przyglądamy się tym złotym medalom polskich kucharzy. Jak wyglądają idealne? I jak je przygotowywać? Oto najważniejsze porady.
Ta prosta warzywna warzywna zapiekanka zawiera wszystko, czego można by chcieć od obiadu. Ziemniaki, mięso mielone i warzywna masa łączą się tu w ciekawej formie. Danie na pewno spodoba się małym i dużym.
Na pierwszy rzut oka gotowanie ziemniaków może wydawać się banalne, ale nawet najlepszym kucharzom zdarzają się pomyłki. Można ich uniknąć, stosując pewną sztuczkę. Dowiedz się, jak gotować ziemniaki, a wyjdą doskonałe za każdym razem.
Co zrobić, by rośliny rosły jak szalone? To bardzo proste! Warto użyć produktów, które każdy z nas ma w swojej kuchni. Kwiaty doniczkowe odwdzięczą się pięknem i wyjątkowym wzrostem.
Na obiad nie przygotowuj osobno ziemniaków i kotletów mielonych. Poznaj przepis, z którym połączysz je w jedno znakomite danie. Dawno nie ugotowałaś czegoś tak smacznego, dlatego poznaj prosty przepis i zaskocz domowników. Taki obiad przygotujesz nieraz.
Z przepisami takimi jak ten warto od razu nagotować za dużo ziemniaków. Nie ma sposobu, żeby zmarnowały się w polskiej lodówce ugotowane kartofle. Mamy przecież przepisy na doskonałe kluski, które uratują każdą nadmiarową sztukę ziemniaka.
Dżem z obierków ziemniaków to zwariowany pomysł. Jednak, jak mówi powiedzenie, jeśli coś jest głupie, ale działa – to nie jest głupie. A taki dżem działa, i to jak.
Masz ochotę na pyszny i tani obiad? Zrób proste kluski ziemniaczane. Prażuchy wyjdą, że palce lizać i szybko znikną z talerzy. Smakują obłędnie z okrasą i nie tylko.
Wszyscy znamy hasło „tysiąc potraw z ziemniaków”. Jednak które z tysiąca są najlepsze dla zdrowia? Dietetycy wskazują, jak powinny jadać ziemniaki zwłaszcza osoby o wrażliwszym układzie trawiennym.
Pamiętacie blok czekoladowy rodem z PRL? Teraz coś podobnego możecie przygotować w wersji wytrawnej. Kilka prostych składników gwarantuje sukces tego przepisu. Na przekąskę lub na kolację będzie idealny.
Szukasz pomysłu na obiad? Czym prędzej ruszaj do Dino. Kupisz tam w atrakcyjnej cenie warzywo, którym możesz zastąpić ziemniaki do obiadu. Jest pyszne i kolorowe, a do tego nie tuczy.
Nie masz wiele czasu na gotowanie? Poznaj łatwy przepis, z którym przygotujesz szybki obiad dla całej rodziny. Smak zapieczonych z mięsem mielonym ziemniaków zachwyci każdego, a ty takie danie będziesz przyrządzać znacznie częściej.
Jak przyrządzić schab na obiad? Zapomnij o tradycyjnych kotletach, ale użyj cebuli i ziemniaków. Schab na poduszeczce z tych produktów i pod pierzynką z sera żółtego wyjdzie, że palce lizać. Lepszego obiadu jeszcze nie jadłeś.
Prosta zapiekanka z ziemniaków i mięsa mielonego pod śmietanowym sosem to obiadowy hit. Jest sycąca, a przede wszystkim łączy w sobie klasyczne obiadowe smaki. Taki szybki w przygotowaniu i łatwy do odgrzania obiad można jeść ilekroć mamy ochotę na prosty, smaczny posiłek.
Tomasz Strzelczyk zaprezentował swój sposób na kotlety z ziemniaków. Potrawa ta kojarzy się raczej kryzysowo, jednak w tym wydaniu jest inaczej. Kotlety takie, z kapustą i grzybami, stają się prawdziwą ucztą dla miłośników rodzimej kuchni.
Ziemniaki są nieodłącznym składnikiem diety milionów Polaków. U wielu muszą pojawiać się na każdym obiedzie, a to wiąże się z męczącym i długotrwałym obieraniem warzywa. Na szczęście można temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Poznaj patent na obieranie ziemniaków, a już nigdy nie wrócisz do klasycznej metody.
Nie wiesz, co ugotować dzisiaj dla swoich najbliższych? Ma być smacznie i zaskakująco? W takim razie poznaj interesujący przepis i przygotuj z nim obiad ze Śląska. Danie zachwyci każdego, a ty zrobisz je bardzo łatwo. I nie będą to kluski śląskie, a coś o wiele lepszego.
Niektórzy nazywają ją tanim obiadem, inni – prawdziwą ucztą. Babka ziemniaczana, specjał z Podlasia, nie jest jednak tak prosta, jak się wydaje. Ma swoje sekrety.
Znany kucharz Tomasz Strzelczyk nowym przepisem przeszedł samego siebie. Przygotowane przez niego zielone kluski nie mają sobie równych. Danie, choć zaskakujące musi trafić na twój stół. Rodzina będzie nim tak zachwycona, że na długo zapomną o pierogach ruskich i kopytkach.
Szare kluski to klasyka szybkich mącznych obiadów polskiej kuchni chłopskiej. Mało jest bardziej ekspresowych przekąsek. Świetnie sprawdzają się z boku talerza w towarzystwie mięsnych potraw z sosem, lecz także jako centralna część posiłku.
Zupa ogórkowa jest flagowym daniem kuchni polskiej. Potrawa o wyjątkowym smaku czasem niestety nie wychodzi, jak trzeba. Pewien błąd sprawia, że ogórkowa nie nadaje się do niczego.
Czy obiad na piątek bez dodatku mięsa może być smaczny? Tak, ale tylko wtedy, gdy przygotujesz danie z tego przepisu. Niecodzienne połączenie ziemniaków i grzybów zachwyci każdego. Dlatego czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować smaczny obiad z grzybami.
Słynny Książulo wybrał się Święto Ziemniaka, który odbywał się 6 października w Stanisławowie Pierwszym. W jednym z punktów gastronomicznych za darmo serwowano specjały od lokalnych myśliwych. Był jednak jeden warunek, który należało spełnić w charytatywnym celu.
Ziemniaki i wykałaczki to idealne połączenie. Wbijam wykałaczki w warzywa i dzięki temu szybciej przygotowuję obiad. Jak to możliwe? Dowiecie się tego z artykułu poniżej.