Smakosze.pl Przepisy Czy do mizerii dodaje się cebulę? Możesz być zaskoczony
Jakub Kossakowski / materiały własne

Czy do mizerii dodaje się cebulę? Możesz być zaskoczony

2 lutego 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Smakowite ogórki są absolutną klasyką, jeżeli chodzi o kulinaria. Popularne warzywo często gości na naszych stołach w rozmaitych formach. Jedną z najczęściej wybieranych możliwości jest niezawodna mizeria. Dziś przygotujemy ją nieco inaczej.

Ogórki jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają ważną rolę w naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy uznaje je za podstawowy produkt spożywczy. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodną, babciną recepturę na wyborne ogórki kiszone .

Ogórki często przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą walorów smakowych, obok których nie da się przejść obojętnie. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis, który pozwalał nam na przygotowanie ogórków w koreańskiej odsłonie .

Tym razem ogórki przekształcimy w przepyszną mizerię. Jednak dodamy do niej nietypowy składnik, który może wywołać nie lada konsternację u części smakoszy . Mowa o cebuli, która również często gości na naszych stołach.

Mizeria z cebulą? Dla niektórych wielbicieli kulinariów taki pomysł może wydawać się irracjonalny. Jednak ogórki połączone z tym warzywem są wyjątkowym rarytasem, którego smak pozostaje na długo w pamięci . Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 2 duże ogórki szklarniowe

  • cebula

  • koperek

  • zmielony pieprz

  • sól

  • 200 ml kwaśnej śmietany

Ogórki z cebulą wywołają zachwyt u domowników

Mizeria jest uznawana za jeden z kulinarnych dodatków, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Musimy jednak pamiętać o kilku detalach. Na początku obieramy ogórki i kroimy je na cienkie plasterki .

Tak przygotowane ogórki, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut do lodówki . Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Wzbogacamy nią ogórki. Koperek siekamy i dodajemy do warzyw.

Całość zalewamy kwaśną śmietaną. Oczywiście możemy ją zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym . Wszystko delikatnie mieszamy. Jednak musimy zachować odpowiednią staranność. Dzięki temu nasza mizeria będzie obłędna. Po schłodzeniu możemy ją serwować najbliższym.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kulinarna Polska

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy