Czy do mizerii dodaje się cebulę? Możesz być zaskoczony
Smakowite ogórki są absolutną klasyką, jeżeli chodzi o kulinaria. Popularne warzywo często gości na naszych stołach w rozmaitych formach. Jedną z najczęściej wybieranych możliwości jest niezawodna mizeria. Dziś przygotujemy ją nieco inaczej.
Ogórki jeszcze nigdy nie były tak pyszne
Nie da się ukryć, że ogórki odgrywają ważną rolę w naszej rodzimej kuchni. Wielu smakoszy uznaje je za podstawowy produkt spożywczy. Jakiś czas temu przedstawialiśmy niezawodną, babciną recepturę na wyborne ogórki kiszone .
Ogórki często przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Wszystko za sprawą walorów smakowych, obok których nie da się przejść obojętnie. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis, który pozwalał nam na przygotowanie ogórków w koreańskiej odsłonie .
Tym razem ogórki przekształcimy w przepyszną mizerię. Jednak dodamy do niej nietypowy składnik, który może wywołać nie lada konsternację u części smakoszy . Mowa o cebuli, która również często gości na naszych stołach.
Mizeria z cebulą? Dla niektórych wielbicieli kulinariów taki pomysł może wydawać się irracjonalny. Jednak ogórki połączone z tym warzywem są wyjątkowym rarytasem, którego smak pozostaje na długo w pamięci . Jakie składniki będą nam potrzebne?
-
2 duże ogórki szklarniowe
-
cebula
-
koperek
-
zmielony pieprz
-
sól
-
200 ml kwaśnej śmietany
Ogórki z cebulą wywołają zachwyt u domowników
Mizeria jest uznawana za jeden z kulinarnych dodatków, który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Nie inaczej jest również w tym przypadku. Musimy jednak pamiętać o kilku detalach. Na początku obieramy ogórki i kroimy je na cienkie plasterki .
Tak przygotowane ogórki, posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut do lodówki . Po tym czasie odcedzamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Wzbogacamy nią ogórki. Koperek siekamy i dodajemy do warzyw.
Całość zalewamy kwaśną śmietaną. Oczywiście możemy ją zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym . Wszystko delikatnie mieszamy. Jednak musimy zachować odpowiednią staranność. Dzięki temu nasza mizeria będzie obłędna. Po schłodzeniu możemy ją serwować najbliższym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zawsze dodawaj go do rosołu, nie uwierzysz jak niesamowicie zmieni smak
-
Wrzuć obierki do wody i zagotuj. Po nałożeniu nie włosy nie uwierzysz własnym oczom
-
Kultowe ciasto "chatka Baby-Jagi" zrobisz w mgnieniu oka. Idealny deser dla całej rodziny
Źródło: Kulinarna Polska