Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk
Marzą wam się pyszne kopytka? Delikatny i pełen smaku rarytas uzyskacie, korzystając z przepisu Karola Okrasy. Kucharz łączy ze sobą dwa rodzaje mąki pszennej — klasyczną i razową — uzyskując miękkie i rozpływające się w ustach ciasto. Spróbujecie?
Kopytka razowe są lżejsze od klasycznych i nieziemsko pyszne. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie podane z dowolnie wybranym sosem. Warto od razu przygotować więcej, bo znikają ekspresowo.
Przepis na świetne kopytka razowe według Karola Okrasy
Składniki:
-
2 jaja
-
2 kg ziemniaków
-
400 g mąki pszennej typu 550
-
100 g mąki razowej
-
mielony pieprz biały
-
sól w ilości do smaku
-
olej rzepakowy
Jak przygotować kopytka razowe? Patent Karola Okrasy nie ma sobie równych
Ziemniaki szorujemy i gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie. Warzywa studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jaja oraz obie mąki, doprawiamy solą i białym pieprzem.
Całość wyrabiamy dłońmi tylko do czasu, aż składniki się połączą. Z uzyskanego ciasta formujemy długie kawałki o średnicy 3 cm. Spłaszczamy je delikatnie i kroimy na niezbyt duże kluski. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty.
Czas liczymy od momentu wypłynięcia wyrobu na powierzchnię. Odcedzamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i jako dodatek do obiadu.
Wskazówka: jaja warto zastąpić kleikiem z siemienia lnianego i przygotować wegańską wersję kopytek. Odpowiednikiem 2 sztuk kurzego nabiału będą 2 łyżki zmielonych ziaren siemienia zalane 6 łyżkami wrzątku. Namaczamy je przez 5 minut i dodajemy do masy.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kopytka. Spróbujcie koniecznie rarytasu przyrządzanego z bobu . Z pewnością spodoba wam się też wersja dyniowa .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Domowy ketchup z przepisu Gessler nie ma sobie równych. Nie uwierzysz, czym się go doprawia
-
Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach
-
Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację
Żródło: kuchnialidla