Smakosze.pl Przepisy Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk
canva/Darius Dzinnik / 500px; TRICOLORS/East News

Okrasa robi kopytka inaczej niż wszyscy. Sekretem jest mieszanka dwóch mąk

24 września 2022

Marzą wam się pyszne kopytka? Delikatny i pełen smaku rarytas uzyskacie, korzystając z przepisu Karola Okrasy. Kucharz łączy ze sobą dwa rodzaje mąki pszennej — klasyczną i razową — uzyskując miękkie i rozpływające się w ustach ciasto. Spróbujecie?

Kopytka razowe są lżejsze od klasycznych i nieziemsko pyszne. Wykonanie ich jest dziecinnie proste. Świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu, jak i samodzielne danie podane z dowolnie wybranym sosem. Warto od razu przygotować więcej, bo znikają ekspresowo.

Przepis na świetne kopytka razowe według Karola Okrasy

Składniki:

  • 2 jaja

  • 2 kg ziemniaków

  • 400 g mąki pszennej typu 550

  • 100 g mąki razowej

  • mielony pieprz biały

  • sól w ilości do smaku

  • olej rzepakowy

Jak przygotować kopytka razowe? Patent Karola Okrasy nie ma sobie równych

Ziemniaki szorujemy i gotujemy je w mundurkach w osolonej wodzie. Warzywa studzimy, obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy jaja oraz obie mąki, doprawiamy solą i białym pieprzem.

Całość wyrabiamy dłońmi tylko do czasu, aż składniki się połączą. Z uzyskanego ciasta formujemy długie kawałki o średnicy 3 cm. Spłaszczamy je delikatnie i kroimy na niezbyt duże kluski. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku przez 3 minuty.

Czas liczymy od momentu wypłynięcia wyrobu na powierzchnię. Odcedzamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Świetnie smakują zarówno na słodko, jak i jako dodatek do obiadu.

Wskazówka: jaja warto zastąpić kleikiem z siemienia lnianego i przygotować wegańską wersję kopytek. Odpowiednikiem 2 sztuk kurzego nabiału będą 2 łyżki zmielonych ziaren siemienia zalane 6 łyżkami wrzątku. Namaczamy je przez 5 minut i dodajemy do masy.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na kopytka. Spróbujcie koniecznie rarytasu przyrządzanego z bobu . Z pewnością spodoba wam się też wersja dyniowa .

Kopytka według Okrasy są znakomite
canva/A_Lein

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Żródło: kuchnialidla

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy