Obłędne kopytka z bobu. O niebo lepsze od klasycznych
Zapraszamy na obłędne kopytka z bobu. Są o niebo lepsze od klasycznych, ziemniaczanych i wyglądają bardzo apetycznie. Można je podać z duszonym mięsem, sosem grzybowym lub okrasić i zjeść, jako letnie danie obiadowe. Robi się je podobnie do kopytek ziemniaczanych — prosto i szybko.
Kopytka najczęściej pojawiają się na naszych stołach, gdy zostały nam ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wtedy wystarczy wytłuc ziemniaki, dodać kilka składników, zagnieść ciasto i pokroić je na kluski. W sumie tak samo robi się kopytka z bobu.
Kopytka można robić z przeróżnych warzyw, najlepiej nieco mączystych po ugotowaniu. Oprócz ziemniaków doskonale nadają się bataty, dynia czy właśnie bób. Kopytka z bobu charakteryzują się zielonym kolorem i niepowtarzalnym smakiem. Przekonajcie się o tym sami.
Jak zrobić kopytka z bobu?
Składniki:
50 dag bobu
1 szklanka mąki pszennej
1 duże jajko
sól
Przygotowanie zielonych kopytek z bobu
Bób opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Wystudź, jeśli nie jest młody, usuń z niego skórki. Bób zblenduj na jednolitą masę.
Do zblendowanego bobu dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj, a potem przełóż na stolnicę i zagnieć gładkie ciasto.
W garnku zagotuj wodę. Ciasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój na kluski.
Kopytka z bobu wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj minutę, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Wskazówka:
Kopytka możesz polać masłem ziołowym. Trochę masła rozpuść na patelni, wsyp listki szałwii, mięty lub tymianku i przesmaż tylko chwilę, by puściły aromat.
Sprawdź też, jak zrobić klasyczne kopytka ziemniaczane, a także poznaj przepis Anny Lewandowskiej na kopytka z kaszy jaglanej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Placki z cukinii i marchewki. Lepsze nawet od ziemniaczanych
Soczyste i sycące kotlety mielone z ryżem. Każdy będzie chciał dokładkę
Przepis na tradycyjne racuchy. Cały sekret tkwi w tłuszczu do smażenia