Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędne kopytka z bobu. O niebo lepsze od klasycznych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.07.2022 09:36

Obłędne kopytka z bobu. O niebo lepsze od klasycznych

kopytka
canva/revenaif

Zapraszamy na obłędne kopytka z bobu. Są o niebo lepsze od klasycznych, ziemniaczanych i wyglądają bardzo apetycznie. Można je podać z duszonym mięsem, sosem grzybowym lub okrasić i zjeść, jako letnie danie obiadowe. Robi się je podobnie do kopytek ziemniaczanych — prosto i szybko.

Kopytka najczęściej pojawiają się na naszych stołach, gdy zostały nam ziemniaki z wczorajszego obiadu. Wtedy wystarczy wytłuc ziemniaki, dodać kilka składników, zagnieść ciasto i pokroić je na kluski. W sumie tak samo robi się kopytka z bobu.

Kopytka można robić z przeróżnych warzyw, najlepiej nieco mączystych po ugotowaniu. Oprócz ziemniaków doskonale nadają się bataty, dynia czy właśnie bób. Kopytka z bobu charakteryzują się zielonym kolorem i niepowtarzalnym smakiem. Przekonajcie się o tym sami.

Jak zrobić kopytka z bobu?

Składniki:

  • 50 dag bobu

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 duże jajko

  • sól

Przygotowanie zielonych kopytek z bobu

Bób opłucz, ugotuj w osolonym wrzątku. Wystudź, jeśli nie jest młody, usuń z niego skórki. Bób zblenduj na jednolitą masę.

Do zblendowanego bobu dodaj mąkę i jajko. Wymieszaj, a potem przełóż na stolnicę i zagnieć gładkie ciasto.

W garnku zagotuj wodę. Ciasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój na kluski.

Kopytka z bobu wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj minutę, licząc od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Wskazówka:

Kopytka możesz polać masłem ziołowym. Trochę masła rozpuść na patelni, wsyp listki szałwii, mięty lub tymianku i przesmaż tylko chwilę, by puściły aromat.

Sprawdź też, jak zrobić klasyczne kopytka ziemniaczane, a także poznaj przepis Anny Lewandowskiej na kopytka z kaszy jaglanej.

bób
canva/HelenL100

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: