Smakosze.pl Przepisy Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do kanapek
canva/Tatiana Goskova's Images

Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw. Pyszny dodatek do kanapek

28 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Chcesz zamienić kromki pieczywa w niezwykły przysmak? Przygotuj oszałamiającą smakiem pastę z pieczonych warzyw. Będzie ona pysznym dodatkiem do kanapek. Jak ją zrobić? Umyj i obierz warzywa, upiecz je, a potem zmiksuj. Prawda, że proste?

Jeśli masz już dość klasycznych kanapek z szynką lub serem, postaw na warzywa. Jednak nie chodzi o plasterki rzodkiewki czy pomidora, ale o pyszny miks przygotowany z pieczonych warzyw. Zrobisz go szybko z warzyw, które masz pod ręką. Będzie nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy.

Oszałamiająca smakiem pasta z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 3 marchewki

  • 2 pietruszki

  • 2 czerwone papryki

  • kilka różyczek kalafiora

  • główka czosnku

  • sól, pieprz

  • świeży rozmaryn

  • oliwa z oliwek

  • natka pietruszki

  • papryka mielona słodka lub ostra

Przygotowanie pasty z warzyw

Marchewki i pietruszki obierz, opłucz, przekrój wzdłuż na połowę. Papryki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń gniazda nasienne. Różyczki kalafiora opłucz, osusz.

Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą. Ułóż w nim pokrojone warzywa i ząbki czosnku. Oprósz solą, pieprzem i listkami rozmarynu. Skrop oliwą z oliwek.

Naczynie z warzywami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 st. C. Warzywa piecz ok. 30 minut. Wystudź je.

Warzywa i wyciśnięty z łupin czosnek włóż do miski. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i 2-3 łyżki oliwy z oliwek. Całość zblenduj na pastę, dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką.

Wskazówki:

  • Do przygotowania warzywnej pasty możesz też wykorzystać np. bakłażana, cukinię, cebulę i pomidory.

  • Jeśli pasta jest bardzo gęsta, możesz ją rozrzedzić, dodając do niej 1-2 łyżki przegotowanej, letniej wody.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pastę z liści rzodkiewki , a także na pastę jajeczną .

pieczone warzywa
pieczone warzywa

Źródło zdjęcia: canva/pundapanda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: matkawariatka, jawagabunda

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy