Błyskawiczna pasta kanapkowa z liści rzodkiewki. Nic się nie zmarnuje
Liście rzodkiewki bardzo często trafiają do kosza. Tymczasem ten element pysznej nowalijki też jest jadalny. Warto przygotować z niego zdrową pastę do chleba lub makaronu. Receptura jest nieskomplikowana, a smak pozytywnie was zaskoczy. Koniecznie przygotujcie na kolację — większość składników z pewnością macie już w swojej w kuchni.
Pasta z liści rzodkiewki jest wyjątkowo smacznym i prostym w przygotowaniu dodatkiem, który pozwoli wam wzbogacić smak kanapek, klusek czy makaronów. Zamiast wyrzucać zdrowe i lekko pikantne zielone części warzywa, zblendujcie je z orzechami oliwą i ser i dobrze doprawcie. Będziecie zachwyceni.
Przepis na doskonałą pastę z liści rzodkiewki
Składniki:
liście rzodkiewki z dwóch pęczków
100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
30 g tartego parmezanu lub sera Bursztyn
20 g orzechów włoskich
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie:
Liście rzodkiewki starannie myjemy i osuszamy. Jeżeli odrobinę zwiędły, warto zanurzyć je w zimnej wodzie i pozostawić w niej na jakiś czas. Następnie kroimy je na nieco drobniejsze kawałki i przenosimy do pojemnika blendera.
Dodajemy orzechy, oliwę, ser oraz sok z cytryny. Miksujemy na gładką pastę. Próbujemy i doprawiamy pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem i pomidorami lub pełnoziarnistym makaronem.
Wskazówki:
Nie macie pod ręką cytryny? Pasta uda się też wtedy, gdy dodacie nieco octu winnego lub jabłkowego. Zacznijcie od wlania łyżeczki specjału.
Czosnek granulowany warto zastąpić świeżym, przeciśniętym przez praskę. Wystarczą dwa średniej wielkości ząbki.
Orzechy włoskie można zastąpić pestkami dyni lub słonecznika. Użyjcie tej samej ilości.
W wersji wegańskiej ser zastępuje się nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Na podaną ilość liści rzodkiewki należy dodać 2 pełne łyżki tego składnika.
Po więcej smacznych przepisów na dodatki do chleba zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na wyborną pastę jajeczną z suszonymi pomidorami, a także nietypową kompozycję marchewki i wyrazistych przypraw.
Źródło zdjęcia: canva/Edster1980
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić domową metkę? Kultowy specjał w najlepszym wydaniu
22 kwietnia - Światowy Dzień Pieczarek. Wyjawiamy szybki przepis na krokiety z pieczarkami
Źródło: przepisy Zapraszamy na nasz Instagram