Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Błyskawiczna pasta kanapkowa z liści rzodkiewki. Nic się nie zmarnuje

Błyskawiczna pasta kanapkowa z liści rzodkiewki. Nic się nie zmarnuje

Błyskawiczna pasta kanapkowa z liści rzodkiewki
canva/sitriel, Getty Images

Liście rzodkiewki bardzo często trafiają do kosza. Tymczasem ten element pysznej nowalijki też jest jadalny. Warto przygotować z niego zdrową pastę do chleba lub makaronu. Receptura jest nieskomplikowana, a smak pozytywnie was zaskoczy. Koniecznie przygotujcie na kolację — większość składników z pewnością macie już w swojej w kuchni.

Pasta z liści rzodkiewki jest wyjątkowo smacznym i prostym w przygotowaniu dodatkiem, który pozwoli wam wzbogacić smak kanapek, klusek czy makaronów. Zamiast wyrzucać zdrowe i lekko pikantne zielone części warzywa, zblendujcie je z orzechami oliwą i ser i dobrze doprawcie. Będziecie zachwyceni.

Przepis na doskonałą pastę z liści rzodkiewki

Składniki:

  • liście rzodkiewki z dwóch pęczków

  • 100 ml oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego

  • 30 g tartego parmezanu lub sera Bursztyn

  • 20 g orzechów włoskich

  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • sok wyciśnięty z połowy cytryny

  • pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Liście rzodkiewki starannie myjemy i osuszamy. Jeżeli odrobinę zwiędły, warto zanurzyć je w zimnej wodzie i pozostawić w niej na jakiś czas. Następnie kroimy je na nieco drobniejsze kawałki i przenosimy do pojemnika blendera.

Dodajemy orzechy, oliwę, ser oraz sok z cytryny. Miksujemy na gładką pastę. Próbujemy i doprawiamy pieprzem. Podajemy ze świeżym chlebem i pomidorami lub pełnoziarnistym makaronem.

Wskazówki:

  • Nie macie pod ręką cytryny? Pasta uda się też wtedy, gdy dodacie nieco octu winnego lub jabłkowego. Zacznijcie od wlania łyżeczki specjału.

  • Czosnek granulowany warto zastąpić świeżym, przeciśniętym przez praskę. Wystarczą dwa średniej wielkości ząbki.

  • Orzechy włoskie można zastąpić pestkami dyni lub słonecznika. Użyjcie tej samej ilości.

  • W wersji wegańskiej ser zastępuje się nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Na podaną ilość liści rzodkiewki należy dodać 2 pełne łyżki tego składnika.

Po więcej smacznych przepisów na dodatki do chleba zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. recepturę na wyborną pastę jajeczną z suszonymi pomidorami, a także nietypową kompozycję marchewki i wyrazistych przypraw.

Pastę z liści rzodkiewki można podać z makaronem
Pastę z liści rzodkiewki można podać z makaronem

Źródło zdjęcia: canva/Edster1980

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy Zapraszamy na nasz Instagram