Siostry Anastazja i Salomea stworzyły niebiańskie pączki. Na jednym nie poprzestaniesz
Pączki będą miały niedługo swoje święto, zatem już teraz warto zaopatrzyć się w przepis, który pozwoli przygotować je samodzielnie w domu. Okazuje się, że to nic trudnego, a smak z pewnością was zachwyci.
Choć jest to dość kaloryczna przekąska, nie można ująć jej niebywałego smaku, a przede wszystkim aromatu. Coraz częściej pojawiają się w sieci przepisy na pączki łatwiejsze, ale również mniej kaloryczne. Jednym z nich podzieliła się Anna Lewandowska. Na temat pączków z batatów pisaliśmy tutaj.
Możemy kombinować, jeśli chodzi o listę składników, dodatków czy nawet formę, jaką mają przyjąć pączki. Dla fanów tego smakowitego deseru mamy również przepis na te w kształcie różyczek. W tym artykule znajdziecie wskazówki, jak przygotować je krok po kroku. Nie mniej jednak przyszedł czas na te klasyczne, drożdżowe.
Pączki cieszą się ogromną popularnością
To doskonała przekąska, na którą możemy sobie od czasu do czasu pozwolić. Smak i zapach świeżych pączków zaskarbił sobie serca największych smakoszy. Warto pamiętać o tym, że zjedzony raz na jakiś czas nie zaburzy naszej walki o idealną sylwetkę. Balans w kwestii żywienia jest bardzo ważny.
To propozycja idealna ze względu na to, że każdy znajdzie coś dla siebie. Pączki podawane są ze słodkimi, kremowymi nadzieniami, ale również owocami. Jeśli chodzi o polewy czy posypki, rozwiązaniom nie ma końca. Jeśli zazwyczaj kupujecie te gotowe ze sklepu, warto zdecydować się na ich samodzielne przygotowanie. Przepis naprawdę nie jest trudny, a smak zrekompensuje wam czas spędzony w kuchni.
Składniki:
-
2 kg mąki pszennej
-
20 dag drożdży
-
1 1/2 kostki margaryny
-
30-40 dag cukru kryształu
-
1 łyżka soli
-
15 żółtek
-
1/2 l mleka
-
1/2 szklanki spirytusu
-
tłuszcz do smażenia
-
cukier puder do posypania
-
marmolada, dżem lub konfitura
undefined
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od wsypania mąki do miski i zrobienia wgłębienia. W to skruszamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru wraz z niewielką ilością letniego mleka. Rozczyn ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawiamy go pod przykryciem do wyrośnięcia.
Kiedy zwiększy on już swoją objętość, dodajemy roztrzepane żółtka razem z cukrem i solą. Całość wyrabiamy ręką, a jeśli będzie taka potrzeba, dodajemy odrobinę mleka. Cały czas wyrabiając, dodajemy spirytus oraz roztopiony tłuszcz. Kiedy ciasto będzie już gładkie i nie będzie kleić się do rąk czy naczynia, przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy do ponownego wyrośnięcia.
Gotowe ciasto należy rozwałkować na grubość około 0,5 centymetra. Przy pomocy foremki lub szklanki tworzymy krążki o średnicy 5 centymetrów. Na środek kładziemy wybrane przez nas nadzienie i przykrywamy to drugim krążkiem. Oba zlepiamy ze sobą na bokach. Tak przygotowane pączki wykładamy na stolnicy lub blacie posypanym mąką.
Należy pamiętać, aby ułożyć je w odpowiednich odstępach. Wszystkie przykrywamy ściereczką i czekamy do ponownego wyrośnięcia. Następnie wrzucamy je na rozgrzany tłuszcz. Smażymy powoli pod przykryciem i czekamy, aż pączki wyrosną. Przewracając je na drugą stronę, r ezygnujemy z przykrycia.
Wyjmujemy je łyżką cedzakową i po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Życzymy smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jesz jajka na śniadanie? Wielkie gratulacje, teraz tylko czekaj na niesamowite efekty
-
Smażysz mięso mielone i nagle na patelni pojawia się woda? Chwilę wcześniej popełniłeś ogromny błąd
-
Czy można odkroić pleśń z chleba? Większość z nas jest w ogromnym błędzie
Źródło: siostra-anastazja.pl