Smakosze.pl
Róża karnawałowa

pixabay.com/vmgrav

Gwiazda wśród deserów. Pyszna i efektowna "róża karnawałowa"

13 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Róża karnawałowa to nic innego jak aromatyczne faworki w niecodziennym kształcie. Z dodatkiem cukru pudru oraz dżemu jest propozycją idealną dla największych smakoszy. Jeśli zastanawiasz się, na jaki deser zdecydować się następnym razem, ten przepi

Róża karnawałowa przygotowywana jest na bazie przepisu na klasyczne faworki. To nie tylko smaczny deser, ale również niebywale efektowny. Jeśli pieczenie tradycyjnych ciast już ci się znudziło i szukasz nowych, kulinarnych wyzwań- ten przepis jest dla ciebie. 

W towarzystwie słodkiego dżemu oraz cukru pudru, róże karnawałowe będą stroić stoły w waszych domach. Choć przepis zajmie wam więcej czasu niż ten, z którego przygotowujecie klasyczne faworki, będziecie zachwyceni efektem.

Róża karnawałowa to idealny wybór na nietypowy deser

Pieczenie zazwyczaj kojarzy nam się z długimi godzinami, spędzonymi w kuchni. Mimo wszystko są takie okazje, kiedy bez słodkich łakoci ani rusz. Zazwyczaj przygotowujemy ciasta drożdżowe czy kremowe, jednak warto postawić na deser w innej formie.

Pączki, faworki, kto ich nie lubi? Nieustannie pojawiają się coraz to nowsze przepisy, które zdradzają, w jaki sposób zmodyfikować te klasyki. Jeśli jesteście fanami faworków, a chcielibyście przedstawić je bliskim w innej odsłonie, przepis na róże karnawałowe to propozycja idealna. Przypominamy również o tym na typowe faworki, który znajdziecie tutaj. Inną ciekawą modyfikacją, która pojawiła się w sieci, są fit pączki z batatów. O przepisie Anny Lewandowskiej pisaliśmy w tym artykule. Nie mniej jednak przyszedł czas na karnawałową różę.

Przepis na róże karnawałowe

Wykonanie zajmie wam około 2 godzin, jednak efekty będą zniewalające. Z podanego przepisu wyjdzie wam 25 różyczek, dzięki czemu będziecie przygotowani na dokładki. Goście z pewnością o nie poproszą. 

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej - ok.300g

  • 4 żółtka

  • 1 łyżka spirytusu lub octu 6%

  • ½ łyżeczki cukru

  • ½ łyżeczki soli

  • ok. 5 kopiatych łyżek gęstej, kwaśniej śmietany

  • olej lub smalec do smażenia

  • cukier puder do posypania 

  • dowolny dżem lub wiśnie z konfitury

Sposób przygotowania:

Wykonanie przepisu należy zacząć od przygotowania od 3 do 5 okrągłych foremek różnej wielkości. Chodzi tutaj o szklanki, kieliszki czy foremki z okrągłym kształtem. 

Mąkę mieszamy razem z cukrem i solą. Następnie dodajemy do tego żółtka, śmietanę i spirytus. Tak przygotowane ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Przekładamy ją na blat i przez około 15 minut rozbijamy drewnianym wałkiem. Dzięki takiej procedurze nasze ciasto będzie elastyczne, a po wysmażeniu naprawdę kruche.

Ciasto rozwałkowujemy porcjami na cienkie kawałki. Najlepiej zrobić to na blacie podsypanym mąką. Te kawałki, które czekają na swoją kolej, jeśli chodzi o rozwałkowanie, najlepiej przykryć ściereczką, żeby nie zdążyło zeschnąć 

Z przygotowanego już ciasta wycinamy krążki o różnej wielkości. Nacinamy je w kilku miejscach od zewnątrz i formujemy płatki róży. Układamy krążki jeden na drugim od największego do najmniejszego. Nacięcia nie mogą się na siebie nakładać. Na środku należy bardzo mocno docisnąć palcem, aby wszystkie płatki się ze sobą połączyły.

Róże smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Oczywiście z obu stron na złoty kolor. Wkładamy je do oleju najmniejszym krążkiem do dołu. Usmażone róże wyciągamy i odkładamy na ręcznik papierowy, aby nadmierna ilość tłuszczy pozostała na papierze. 

Zachęcamy do posypania róż cukrem pudrem, kiedy te już ostygną. Na środku każdej wykładamy odrobinę dżemu. Dzięki temu osiągniemy niesamowity, kwiatowy efekt. Życzymy smacznego. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: domowe-wypieki.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Zobacz nasz najnowszy, smakowity przepis:

[EMBED-10]

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >
gołąbki

Przepisy

Pyszne, lekkie wigilijne gołąbki z pieczarkami i ryżem

Czytaj więcej >

Przepisy

Pasta z makreli z jajkami i orzechami włoskimi. Przepis na proste śniadanie

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet schabowy bez panierki

Czytaj więcej >
Ser czy ciasto?

Przepisy

Ciasto bez pieczenia w 5 minut. Do złudzenia przypomina żółty ser

Czytaj więcej >