Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi
Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi – składniki na 2 porcje:
150 g świeżych kurek,
100 g makaronu pappardelle,
80 g szpinaku baby,
30 g orzechów włoskich,
2 ząbki czosnku,
80 ml śmietanki kremowej 36% lub 30%,
1 łyżka masła,
Zioła: 1 łyżka natki pietruszki lub 1 łyżka estragonu lub 2 łyżki bazylii.
Do podania: tarty parmezan.
Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi – sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al dente. Szpinak opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą i delikatnie osuszamy ręcznikiem kuchennym. Świeże kurki wykładamy na sitko i opłukujemy pod strumieniem chłodnej wody, a następnie dokładnie osuszamy na ręczniku kuchennym. Kurki powinny być wcześniej dokładnie oczyszczone z ziemi i liści.
Obieramy czosnek i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Siekamy orzechy.
Na dużej patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem i orzechami. Smażymy całość przez około minutę. Następnie dodajemy kurki i na dużym ogniu smażymy przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.
Następny krok to dodanie do całości śmietanki i zagotowanie dania na dużym ogniu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Do dania gotującego się na dużym ogniu dodajemy szpinak baby oraz odcedzony wcześniej makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę, aż sos stanie się gęsty. Na sam koniec dodajemy zioła i podajemy ze startym parmezanem.