Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi
Dzięciołowska Marcelina
Dzięciołowska Marcelina 07.05.2021 02:00

Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi

Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi
pixabay.com

Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi – składniki na 2 porcje:

  • 150 g świeżych kurek,

  • 100 g makaronu pappardelle,

  • 80 g szpinaku baby,

  • 30 g orzechów włoskich,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 80 ml śmietanki kremowej 36% lub 30%,

  • 1 łyżka masła,

  • Zioła: 1 łyżka natki pietruszki lub 1 łyżka estragonu lub 2 łyżki bazylii.

  • Do podania: tarty parmezan.

Pappardelle z kurkami, szpinakiem i orzechami włoskimi – sposób przygotowania

Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aby był al dente. Szpinak opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą i delikatnie osuszamy ręcznikiem kuchennym. Świeże kurki wykładamy na sitko i opłukujemy pod strumieniem chłodnej wody, a następnie dokładnie osuszamy na ręczniku kuchennym. Kurki powinny być wcześniej dokładnie oczyszczone z ziemi i liści. 

Obieramy czosnek i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Siekamy orzechy. 

Na dużej patelni rozgrzewamy masło z czosnkiem i orzechami. Smażymy całość przez około minutę. Następnie dodajemy kurki i na dużym ogniu smażymy przez około 2 minuty, co jakiś czas mieszając.

Następny krok to dodanie do całości śmietanki i zagotowanie dania na dużym ogniu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Do dania gotującego się na dużym ogniu dodajemy szpinak baby oraz odcedzony wcześniej makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę, aż sos stanie się gęsty. Na sam koniec dodajemy zioła i podajemy ze startym parmezanem.

Tagi: