Smakosze.pl Przepisy Paprykarz z karpia od Ewy Wachowicz
Pawel Wodzynski/East News, canva/hanieriani

Paprykarz z karpia od Ewy Wachowicz

27 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jeśli zostało ci trochę wigilijnego karpia, mamy dla ciebie smaczną propozycję. Przygotuj paprykarz z karpia według przepisu Ewy Wachowicz. W ten sposób nadasz rybie drugie życie i zamienisz ją w zupełnie nowe, pyszne danie. Koniecznie wykorzystaj ten pomysł, a będziesz do niego wracać.

Smażony karp wigilijny to pyszne danie. Jednak najlepiej smakuje, gdy jest świeżo przyrządzony. A, że w czasie wieczerzy mamy suto zastawiony stół, wiele potraw zostaje. Co więc zrobić z nadmiarem ryby, by nic się nie zmarnowało?

Ewa Wachowicz ma na nią pyszny sposób. Przygotowuje z karpia doskonały paprykarz, który jest idealny do smarowania pieczywa. Ta pasta świetnie smakuje podana na ciepło i na zimno.

Paprykarz z karpia od Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 20 dag ryżu

  • 1 łyżka oleju

  • kilka kawałków usmażonego karpia (30-40 dag)

  • 2 cebule

  • 2 łyżki masła klarowanego

  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

  • 200 ml przecieru pomidorowego

  • sól, pieprz

Przygotowanie paprykarza

Garnek rozgrzej, wlej olej, wsyp do niego ryż. Mieszając do jakiś czas, smaż, aż ziarenka się zeszklą.

Ryż zalej gorącą wodą, tak by sięgała mniej więcej dwa palce ponad ryż. Dodaj trochę soli, przykryj, gotuj, aż ryż będzie miękki, ale sypki.

Porcje ryby oczyść z panierki i ości, podziel na kawałki, zmiel w maszynce do mięsa lub drobno posiekaj.

Cebule obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Dodaj wszystkie rodzaje papryki i pieprz ziołowy, wymieszaj, chwilę podgrzewaj.

Do cebuli dodaj przecier pomidorowy, całość wymieszaj, podsmaż, dodaj do ryżu. Do ryżu dodaj też zmielonego karpia. Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

W naszym serwisie znajdziesz też inne pomysły na to, co zrobić z wigilijnym karpiem. Dowiesz się, czy można mrozić smażonego karpia , a także jak odgrzać smażonego karpia .

przecier pomidorowy
przecier pomidorowy

Źródło zdjęcia: canva/ajafoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy