Jak zrobić syrop z buraka?
Dokucza ci kaszel, przeziębienie? Zamiast łykać gotowe leki z apteki, najpierw wypróbuj domowe specyfiki. Może być herbata z miodem, herbatka z lipy czy sok malinowy. Możesz też własnoręcznie przygotować lekarstwo z buraka. Wiesz jak zrobić syrop z buraka? To żadna sztuka.
Burak czerwony jest warzywem nie tylko smacznym, ale też bardzo wartościowym. Do tego zwykle masz go w kuchennych zapasach. Zwłaszcza teraz, w okresie świątecznym. Jeśli więc czujesz osłabienie czy bierze cię przeziębienie, nie zwlekaj, tylko przygotuj syrop z buraka.
Jak zrobić syrop z buraka?
Syrop z buraka można zrobić na kilka sposobów. Przedstawiamy trzy najprostsze. Dwa przepisy nie wymagają gotowania.
Syrop z buraka i cukru. Buraka dokładnie wyszoruj, odkrój z niego czapeczkę. Przy pomocy małej łyżeczki wydrąż w buraku otwór. Do otworu nasyp 2-3 łyżki cukru. Buraka odstaw na co najmniej godzinę. Po tym czasie w otworze powinien pojawić się syrop. Buraka możesz włożyć do lodówki i co jakiś czas zlewać powstały syrop.
Syrop z buraka i miodu. Buraka obierz, zetrzyj na drobnych oczkach lub rozdrobnij blenderem. Odcedź sok, dosłodź go do smaku miodem.
Gotowany syrop z buraka i miodu. 2-3 buraki obierz, zetrzyj na małych oczkach. Wsyp do rondelka, wymieszaj z 2-3 łyżkami miodu i podgrzewaj na małym ogniu, aż powstanie syrop.
Jak działa syrop z buraka?
Syrop z buraka pomaga w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych. Skutecznie działa przy kaszlu suchym i mokrym. Pomaga w odkrztuszaniu, ułatwia oddychanie, zmniejsza chrypę i ból gardła. Ogólnie wspomaga pracę układu oddechowego.
Syrop z buraka jet bogaty w kwas foliowy, żelazo, potas, magnez, wapń, miedź, chlor i witaminę C. Dzięki wzmacnia organizm, bo zwiększa produkcję czerwonych krwinek. Poza tym działa przeciwzapalnie, spowalnia też starzenie się komórek.
Syrop ten może spożywać każdy, nawet małe dzieci. Wykluczeniem są oczywiście alergie na buraki lub miód.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na lecznicze syropy. Sprawdź, jak przygotować syrop z imbiru, a także jak zrobić syrop z czosnku.
Źródło zdjęcia: canva/canva/MarenWischnewski
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: medme Zapraszamy na nasz Instagram