Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Czy smażonego karpia można mrozić?

Czy smażonego karpia można mrozić?

Mrożenie wigilijnego karpia
canva/TeresaKasprzycka

Karp jeszcze w wielu domach pojawia się na świątecznym stole. Nierzadko przygotowujemy go w zbyt dużej ilości. Nadmiar świątecznego jedzenia zwykle można zamrozić. Okazuje się, że jeśli usuniemy z ryby panierkę, przechowanie jej w chłodzie również będzie możliwe.

Po świątecznej wieczerzy często zostaje sporo jedzenia. W kolejnych dniach staramy się dojeść ulubione potrawy. Nie zawsze jednak się to udaje. Podpowiadaliśmy wam już, jak długo można przechowywać tradycyjne dania i wyjaśnialiśmy, dlaczego lepiej nie trzymać ich na balkonie. Teraz radzimy jak poradzić sobie z wigilijnym karpiem.

Co zrobić z nadmiarem świątecznej ryby?

Panierowane dzwonki czy filety możemy zamrozić po zdjęciu z nich panierki. W tym celu obrane kawałki ryby zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki. Gdy zamarzną, wszystkie części przekładamy do torby lub większego pojemnika z przeznaczeniem do mrożenia.

Tak przygotowanego karpia możemy przechowywać nawet przez pół roku. Na opakowaniu warto umieścić kartkę z datą zamrożenie, aby wiedzieć, kiedy upływa termin przydatności. Odmrażanie przeprowadzamy, wstawiając go do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Po 20 minutach ryba będzie gotowa do jedzenia.

Świeżego karpia też można zamrozić

Rybę można przechować także w postaci surowej. Lepiej jednak nie wkładać do zamrażalnika nieoczyszczonych kawałków. Warto pozbawić ją wnętrzności i podzielić na porcje. Nie zaszkodzi również nacieranie karpia solą i przyprawami.

Owinięte folią aluminiową ryby mogą spokojnie poczekać do czasu, gdy zdecydujemy się je przygotować. W ten sposób zagwarantujemy sobie brak rybiego zapachu w zamrażalniku i soczystość mięsa.

Patent ten doskonale sprawdzi się przed wigilią. Przygotowana wcześniej ryba będzie gotowa w kilka chwil. Jeśli niespodziewanie będzie z nami mniej osób — mięso się nie zmarnuje. Nieco gorzej będzie, jeśli zdecydujemy się na zrobienie karpia w galarecie. Niestety musimy go zjeść do sześciu dni od przyrządzenia.

Mrożone filety rybne
Rybę po zakupie można zamrozić. Trzeba ja wcześniej oczyścić.

Źródło zdjęcia: canva/BerglindJack

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: rodzice, haps Zapraszamy na nasz Instagram