Pasta
Canva.com

Pasta - oryginalny włoski przepis na wyśmienitą bazę do potraw

Pasta. Ach jak to pięknie brzmi. Już samo wypowiedzenie tej nazwy wprowadza nas w śródziemnomorski klimat. Makaron, to tradycyjne danie kuchni Włoskiej, a tam właśnie w taki sposób nazywa się to danie. Idealnie komponuje się z najróżniejszymi dodatkami, takimi jak mięso, warzywa, a nawet owoce, ponieważ można go jeść również na słodko. Przedstawiamy krok po kroku jak przygotować mistrzowski makaron w stylu włoskim.

Mnogość rodzajów pasty jest ogromna. Istnieje ponad 300 odmian makaronu. Można go wykonać z mąki pszennej, żytniej lub specjalnej mąki makaronowej. Ilość istniejących kształtów i kolorów, może niejednego miłośnika makaronów przyprawić o ból głowy. Wstążki, nitki, rurki, kokardki, świdry, muszle, kolanka... To tylko mały ułamek tego, co czeka na nas na sklepowych półkach.
Tak samo ma się sprawa z kolorami. Pasta o różnych barwach zaczęła podbijać rynek kulinarny. Do zabarwienia makaronu często używa się barwników spożywczych lub naturalnych, takich jak sok z buraka, marchewka, dynia lub szpinak.

Makaron oczami historyków

Najstarszy makaron został odnaleziony w Chinach. Miał długość około 45 – 50 cm i teoretycznie nadaje się jeszcze do ugotowania. Jednak do tej pory nie znalazł się żaden śmiałek, który podjąłby się spróbowania makaronu sprzed około 4 tys. lat. Natomiast pierwsze wzmianki o czymś podobnym do makaronu, można odszukać już w I w.p.n.e w Rzymie. Badacze, natrafili tam na opisy opowiadające o gotowaniu potrawy składającej się z mąki i wody, uformowanych w mały, cienki placek i smażonych na głębokim oleju.

Trzy wieki później, pojawia się wzmianka o płatach tego ciasta, przekładanych mięsnym farszem. Jednak sposób suszenia i przechowywania tego pierwotnego makaronu wymyślili Arabowie. Ze względu na ich koczowniczy tryb życia, musieli znaleźć sposób, aby żywność nie psuła się i była zdatna do spożycia po upływie dłuższego czasu.

Najwcześniejszy profesjonalny przepis na pastę z dodatkami, pochodzi z 1000 roku i znalazł się w książce noszącej piękny tytuł: „ Sztuka gotowania wermiszelu i sycylijskiego makaronu”. Z czasem makaron rósł w siłę i zyskiwał pokaźne grono wielbicieli. Ze względu na swoją uniwersalność kulinarną i łatwy sposób przygotowania, pokochały go wszystkie, włoskie gospodynie domowe, a sama pasta stała się daniem tak powszechnym, że jedli ja zarówno ludzie z biedniejszych warstw społecznych jak i pojawiała się na stołach możnych i władców tego świata.

O ogromnej popularności makaronu może jednoznacznie stwierdzać fakt, że w XVI wieku powstała Korporacja Makaronowa, która wydała uchwałę o dumnie brzmiącej nazwie: „ Regulacja Sztuki Mistrzów Makaronowych”.

Pasta – tradycyjny przepis na włoski makaron

Istnieje wiele receptur na makaron, z tego względu, że istnieje go wiele odmian. My przygotowaliśmy najprostszy, podstawowy przepis, który jest idealną bazą pod różnego rodzaju makaronowe wariacje.

Do przygotowania domowej pasty, potrzebujesz:

4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
4 jajka
4 łyżki wody

Zacznij od przesiania mąki na stolnicę lub wcześniej przygotowany blat. Powinien powstać zgrabny kopczyk, w którym zrób na środku wgłębieni. Następnie do wgłębienia dodaj pozostałe składniki. Delikatnie przesyp mąkę z brzegów do środka. Powoli zacznij zagniatać ciasto ręcznie. Masa powinna być gładka i sprężysta. Gdyby była zbyt klejąca, możesz dosypać mąki. Tak powstałe ciasto rozwałkuj na cienkie placki i nożem wykrój długie nitki. Ten sposób uformowania makaronu jest najszybszy i najprostszy, ale jeśli masz trochę więcej czasu, to proponujemy wprowadzić trochę szaleństwa na talerzu i uformować makaron w kokardki, koła lub świderki.

Gdy skończysz już zabawę z formowaniem ciasta, pora na gotowanie. Do osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy, wrzuć świeży makaron i trzymaj go w garnku dopóki nie będzie al dente. Jeśli chcesz przechować trochę pasty na później, możesz ususzyć ja starodawnym, naturalnym sposobem, czyli delikatnie rozłożyć makaron tak, aby jeden nie stykał się z drugim, i pozostawić do wyschnięcia. Co około 3-4 godziny przemieszaj kluski ręką, tak żeby każda strona była wystawiona na przewiew.

Następny artykuł