Pasztet wielkanocny z żurawiną. Zachwyca z każdym kęsem
Pieczony pasztet wielkanocny z żurawiną z kurczaka, łopatki wieprzowej i wątróbki drobiowej, to pomysł na prostą i przepyszną potrawę świąteczną. Doskonały pasztet to nie tylko mięso- to również odpowiednio dobrane warzywa i przyprawy. Poznaj przepis na pasztet wielkanocny z żurawiną. Zachwyca każdym kęsem.
Najsmaczniejszy pasztet przygotujesz, kiedy zrobisz go z kilku rodzajów mięsa, w moim przepisie to łopatka wieprzowa, udka i wątróbki wieprzowe. Mięso gotowane z włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi nabiera doskonałego aromatu, jest miękkie i delikatne.
Domowy pasztet zawsze mielę dwukrotnie. Przed dodaniem jajka do masy z mięsa i warzyw, doprawiam ją do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową. Zawsze dolewam również wywar, który powstał po gotowaniu składników, dzięki któremu pasztet po upieczeniu jest wilgotny.
Przed pieczeniem kroję słoninę w cienkie paski i wykładam na wierz pasztetu, słonina również zabezpiecza potrawę przed wysuszeniem. Do pasztetu dodaję suszoną żurawinę, która świetnie łączy się z całym daniem. Gotowy, ostudzony już pasztet podaję z konfiturą żurawinową do mięs, która rewelacyjnie smakuje z każdym mięsem.
Na Wielkanoc obowiązkowo musi pojawić się również pieczeń- tu poznasz przepis na pieczony schab ze śliwką , smakuje doskonale na ciepło i na zimno, podany z żurawiną i chrzanem.
Przepis na pasztet wielkanocny z żurawiną
Składniki:
-
400 g łopatki wieprzowej
-
1 kg udek z kurczaka
-
100 g wątróbek drobiowych
-
gruby plaster słoniny
-
2 marchewki
-
korzeń pietruszki
-
kawałek selera
-
por
-
cebula
-
3 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
gałka muszkatołowa
-
suszony majeranek
-
sól, pieprz
-
łyżka oleju
-
jajko
-
150 g suszonej żurawiny
-
słoiczek konfitury żurawinowej do mięsa (do podania)
Jak zrobić pasztet wielkanocny z żurawiną?
Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę, włóż do większego garnka, dodaj udka z kurczaka, wlej wodę i zagotuj, aż powstaną szumowiny, zdejmij je, dodaj por marchew, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, gotuj na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie idealnie miękkie i powstanie aromatyczny wywar.
Wątróbkę umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulkę, następnie dodaj wątróbkę, oprósz ją majerankiem i pieprzem i smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, żeby była całkowicie wysmażona, po usmażeniu oprósz solą i odstaw.
Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmij łopatkę, warzywa i drób . Z udek zdejmij mięso i zmiel je dwukrotnie w maszynce do mięsa razem z łopatką, wątróbką i włoszczyzną, tak powstałą masę przełóż do większej miski, dopraw do smaku gałką muszkatołową, majerankiem, solą i pieprzem, podlej odrobiną wywaru, żeby pasztet nie był suchy.
Źródło zdjęcia: canva/ Lilechka75 Do miski wsyp suszoną żurawinę, wbij jajko i ponownie dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż pasztet, na górę poukładaj plastry słoniny i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz godzinę. Pasztet po ostudzeniu pokrój w plastry i podaj z konfiturą żurawinową do mięs. Smacznego.