Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Schab gotowany ze śliwką - elegancka przystawka
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 10.11.2021 01:00

Schab gotowany ze śliwką - elegancka przystawka

Schab gotowany ze śliwką
canva/seszka

Schab gotowany ze śliwką jest doskonałym pomysłem na świąteczny obiad i kolację w gronie najbliższych. Mięso jest soczyste i delikatne, a śliwki nadają mu genialnego, słodkiego smaku. Schab jest doskonały zarówno na ciepło, podany z ziemniakami i surówką, jak i na zimno, jako mięso do kanapek. Poznaj przepis na obłędny schab gotowany ze śliwką.

Święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z wieloma przepysznymi potrawami. Jedną z nich jest właśnie schab gotowany ze śliwką. Schab gotowany ze śliwką ma ziołowo-czosnkowy smak z wyczuwalną, słodką nutą suszonych śliwek. Owoce podczas gotowania oddają sok, który dodatkowo nawilża schab od środka. Długa obróbka termiczna na wolnym ogniu sprawia, że mięso jest miękkie, soczyste i delikatne.

Jeśli zostaną Ci jakieś śliwki z faszerowania mięsa, połóż je na schabie przed owinięciem folią, dzięki czemu zarówno środek, jak i wierzch schabu najdą ich aromatem. Aby mięso miało doskonały smak, musi być zamarynowane się w śliwkach, czosnku i ziołach dobę przed gotowaniem.

Schab możesz nafaszerować również suszonymi morelami. Tu poznasz przepis na soczysty i delikatny schab, doskonały na ciepło, jak i do kanapek.

Przepis na schab gotowany ze śliwką

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości

  • 300 g śliwek suszonych

  • łyżka ziół prowansalskich

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 liście laurowe

  • sól, pieprz

  • wykałaczki, sznurek

Jak przygotować schab gotowany ze śliwką?

Schab umyj, osusz. Po środku mięsa zrób nacięcie wzdłuż kawałka (zostaw po około 1,5 cm z każdej strony). Środek natrzyj solą, pieprzem i odrobiną ziół prowansalskich, następnie wciśnij śliwki i dociskaj, aby zmieściło się ich jak najwięcej. Wykałaczkami zamknij mięso, następnie obtocz je z każdej strony w posiekanym czosnku, ziołach prowansalskich, pieprzu i soli, na wierz połóż liście laurowe.

Mięso owiń dokładnie folią spożywczą, następnie obwiąż sznurkiem. Wstaw do lodówki na całą dobę.

Następnego dnia do dużego garnka przełóż mięso w folii, zalej je wodą i gotuj 1,5 godziny pod przykryciem na wolnym ogniu. Wyjmij mięso i zaczekaj, aż wystygnie, następnie zdejmij sznurek i folię. Schab jest gotowy.

Smacznego.