Paulina Sykut - Jeżyna stawia na wyjątkowe śniadanie. Zapomnij o jajecznicy
Paulina Sykut- Jeżyna podzieliła się swoim pomysłem na śniadanie. Postawiła na pożywną i zdrową szakszukę, jednak w nieco zmienionej formie. Zrezygnowała z klasycznej papryki, do tunezyjskiego specjału dodała natomiast ser feta. Internauci oszaleli na punkcie tego dania.
Szakszuka wywodzi się z Tunezji i składa się z jajek gotowanych w pomidorowym sosie. Poza niezwykłym smakiem i aromatem, szakszuka dostarcza nam sporo białka i witamin, do tego jest bardzo pożywna. Paulina Sykut Jeżyna, której powyższe zdjęcie pochodzi z profilu @paulinasykutjezyna na portalu Instagram, nie wyobraża sobie lepszego śniadania.
Przepis na szakszukę według Pauliny Sykut- Jeżyny
Składniki:
-
masło
-
1 spory pomidor
-
1 cebula
-
kilka ząbków czosnku
-
4 jajka
-
ulubione przyprawy
-
ser feta
Jak przygotować pyszną i pożywną szakszukę
Cebulę do szakszuki obierz i drobno posiekaj. Zeszklij warzywo na maśle . Następnie dodaj posiekany czosnek , a kiedy całość ładnie się zrumieni, dołóż też pokrojone w kostkę pomidory .
Warzywa na szakszukę duś na maśle przez kilka minut , aż woda z pomidorów odparuje a sos zgęstnieje . Następnie wbij 4 całe jajka i trzymaj wszystko pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut . Białka jajek powinny w tym czasie całkowicie się ściąć.
Do niemal gotowej szakszuki dodaj pokruszony ser feta . Najlepiej sprawdzi się twarda feta sałatkowa , która jest bardziej wyczuwalna w smaku. Szakszuka najlepiej smakuje podana zaraz po przyrządzeniu . Na pożywne śniadanie możesz przygotować także tę ekspresową owsiankę . Jesienne placuszki z dynią zapewnią doskonały początek dnia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Siostra Aniela pokazała krok po kroku, jak robi knedle ze śliwkami. Nie ma lepszego przepisu
-
Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste
-
Babcia Wiesia zawsze dodaje do rosołu 1 składnik. Różnicę widać od razu
Źródło: fakt