Aromatyczne jesienne placuszki z dyni i bananów. Wymarzone śniadanie dla całej rodziny
Placuszki z dyni i banana to pomysł na pyszne, jesienne śniadanie dla każdego łasucha. Placki są słodkie, aromatyczne i za każdym razem błyskawicznie znikają z talerzy. Do placków możemy podać ulubione dodatki, wszyscy będą zachwyceni.
Sezon na dynię rozpoczął się na dobre. Z dyni przygotowujemy głównie zupy, dodajemy ją do sałatek i marynujemy do słoików na zimę. Mało kto wie, że dynia doskonale sprawdzi się również jako składnik słodkich dań, np. ciast i placków.
Placuszki z dyni i banana są słodkie, pełne smaku i bardzo pożywne. Przygotujemy je bardzo szybko, wystarczy, że upieczemy dynię, wymieszamy ją z resztą składników i usmażymy. Do placków polecam dodać również bakalie, np. suszoną żurawinę, rodzynki lub orzechy, które doskonale będą łączyć się z całym daniem.
Aromatyczne placuszki z dyni możemy podać z cukrem pudrem, ulubionym sosem, owocami sezonowymi lub konfiturą. Każda opcja podania będzie smakować rewelacyjnie. Takie placki są świetnym pomysłem na dobry początek dnia. Są pożywne i wprawią nas w dobry nastrój z samego rana.
Puszyste placuszki z dyni i banana. Przygotujesz je błyskawicznie
Składniki na 10 placków:
125 g upieczonej dyni hokkaido
mały, dojrzały banan
jajko
1,5 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
20 g mąki pszennej
20 g mąki kukurydzianej
opakowanie budyniu waniliowego
pół garści suszonej żurawiny, rodzynek lub orzechów (opcjonalnie)
łyżeczka oleju rzepakowego + olej do smażenia
Jak zrobić puszyste placuszki z dyni i bananów? Jesienne śniadanie zachwyci całą rodzinę
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, następnie przełóż na blachę do pieczenia, skrop delikatnie olejem i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz około 20- 40 minut. Z upieczonej dyni usuń skórę, pestki, a resztę pokrój w kostkę.
Dynię przełóż do miski, wbij jajko, dodaj banana, oba rodzaje mąki, łyżeczkę oleju, budyń. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Do masy możesz dodać również posiekane bakalie, np. suszoną żurawinę, rodzynki, orzechy.
Placki smaż na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju po kilka minut z każdej strony na złoty kolor, smacznego.
Z dyni ugotujesz również wyśmienitą zupę krem z dodatkiem imbiru i gałki muszkatołowej. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, upiecz szarlotkę z dynią, posmakuje każdemu łasuchowi.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jabłka kiszone w słoiku. Prosty patent na słowiański przysmak
Anna zdradziła przepis na kulki mocy. Lewandowski podjada je przed treningami
Rozpływające się w ustach maślane ciasto na pierogi. Wykorzystaj sekret doświadczonych kucharek
Źródło: Instagram/ dietetyk_marchewkowa