Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką, przepis na pyszny obiad
Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką
Delikatne, soczyste pieczone udka z kurczaka, marynowane w ziołach, a następnie pieczone. Mają niesamowity smak, chrupiącą skórkę i są hitem na każdym stole obiadowym! Podaj je z pieczonymi ziemniakami, duszonym porem i karmelizowaną marchewką, a nikt im się nie oprze!
Niemal każdy uwielbia smak kurczaka, w tym tych delikatnych, soczystych udek z kurczaka pieczonych w piekarniku. Jeśli chcesz zamienić dania z piersi z kurczaka na coś nowego, to przepis na pieczone, chrupiące udka, jest tym, czego szukasz.
Pieczenie udek z kurczaka w piekarniku jest bardzo łatwe. Najpierw przyprawia się je przyprawami, a potem wystarczy je włożyć do piekarnika!
Do pieczonych udek polecam dodatek wędzonej papryki, ponieważ nadaje kurczakowi posmaku dymu, takiego jak podczas grillowania.
Wskazówki dotyczące przepisu na pieczone udka z kurczaka:
Aby uzyskać naprawdę chrupiącą skórkę, najpierw trzeba dokładnie wysuszyć kurczaka. Osusz go ręcznikami papierowymi - usunięcie nadmiaru wilgoci ze skóry ułatwi uzyskanie idealnie chrupiącej skórki!
Następnie po prostu włóż udka do dużej zamykanej torebki wraz z oliwą z oliwek. Zamknij worek i wymieszaj, aby dokładnie pokrył się oliwą. Dodaj przyprawy, ponownie zamknij worek i wymieszaj, aby równomiernie pokryć udka przyprawami.
Udka z kurczaka piecz temperaturze co najmniej 220 stopni C. Wysoka temperatura naprawdę pomaga uzyskać chrupiącą skórę. Upiecz je bez przykrycia na blasze do pieczenia - nie musisz ich obracać, po prostu zostaw je w spokoju, a po około 40 minutach będą gotowe!
Przepis na pieczone udka z kurczaka
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
Oliwa z oliwek
Przyprawy
1 łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczki wędzonej papryki
¼ łyżeczki chili w proszku
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i lekko skrop oliwą z oliwek. Odłóż na bok.
Wyjmij udka z opakowania. Osusz je ręcznikami papierowymi. Umieść w misce lub zamykanej plastikowej torbie. Dodaj oliwę i energicznie wymieszaj.
W małej misce wymieszaj przyprawy. Dodaj do miski / torby i mieszaj, aż kurczak równomiernie się pokryje.
Połóż udka na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-45 minut.
Podawaj z pieczonymi ziemniakami, duszonym porem i karmelizowaną marchewką.
Jak długo można przechowywać pieczone udka?
Pieczone udka przechowuj do 4 dni w lodówce. Możesz cieszyć się nim na ciepło, ale skórka nie będzie tak chrupiąca, jak w piekarnika. Możesz też oddzielić mięso od kości i dodawać do kanapek i sałatek. Jest pyszne na zimno lub na ciepło!
Przepis na pieczone ziemniaki
Dzięki temu przepisowi powstają idealne chrupiące pieczone ziemniaki, które mają super chrupiącą skórkę i wyśmienity miękki, puszysty środek.
Składniki:
1 kg ziemniaków do pieczenia
Sól
Pieprz
Tymianek świeży
olej
Instrukcja przygotowania:
Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, wrzuć do zimnej osolonej wody i zostaw na pół godziny. Dzięki temu wypłucze się z nich nadmiar skrobi, i będą miały bardziej chrupiącą skórkę po upieczeniu.
Wrzuć ziemniaki do garnka, osobno zagotuj wrzątek i zalej nim ziemniaki. Dodaj łyżeczkę soli.
Gotuj przez 8 minut.
Odcedź, przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by tworzyły jedną warstwę.
Piecz 40 minut, aż się zarumienią i będą miękkie w środku.
Podawaj z pieczonymi udkami z kurczaka.