Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką, przepis na pyszny obiad
Katarzyna Woszczyńska
Katarzyna Woszczyńska 25.03.2022 22:49

Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką, przepis na pyszny obiad

Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką
pixabay.com

Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką

Delikatne, soczyste pieczone udka z kurczaka, marynowane w ziołach, a następnie pieczone. Mają niesamowity smak, chrupiącą skórkę i są hitem na każdym stole obiadowym! Podaj je z pieczonymi ziemniakami, duszonym porem i karmelizowaną marchewką, a nikt im się nie oprze!

Niemal każdy uwielbia smak kurczaka, w tym tych delikatnych, soczystych udek z kurczaka pieczonych w piekarniku. Jeśli chcesz zamienić dania z piersi z kurczaka na coś nowego, to przepis na pieczone, chrupiące udka, jest tym, czego szukasz.

Pieczenie udek z kurczaka w piekarniku jest bardzo łatwe. Najpierw przyprawia się je przyprawami, a potem wystarczy je włożyć do piekarnika!

Do pieczonych udek polecam dodatek wędzonej papryki, ponieważ nadaje kurczakowi posmaku dymu, takiego jak podczas grillowania.

Wskazówki dotyczące przepisu na pieczone udka z kurczaka:

Aby uzyskać naprawdę chrupiącą skórkę, najpierw trzeba dokładnie wysuszyć kurczaka. Osusz go ręcznikami papierowymi - usunięcie nadmiaru wilgoci ze skóry ułatwi uzyskanie idealnie chrupiącej skórki!

Następnie po prostu włóż udka do dużej zamykanej torebki wraz z oliwą z oliwek. Zamknij worek i wymieszaj, aby dokładnie pokrył się oliwą. Dodaj przyprawy, ponownie zamknij worek i wymieszaj, aby równomiernie pokryć udka przyprawami.

Udka z kurczaka piecz temperaturze co najmniej 220 stopni C. Wysoka temperatura naprawdę pomaga uzyskać chrupiącą skórę. Upiecz je bez przykrycia na blasze do pieczenia - nie musisz ich obracać, po prostu zostaw je w spokoju, a po około 40 minutach będą gotowe!

Przepis na pieczone udka z kurczaka

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka

  • Oliwa z oliwek

Przyprawy

  • 1 łyżeczka soli morskiej

  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

  • 1 łyżeczka czosnku w proszku

  • 1 łyżeczki wędzonej papryki

  • ¼ łyżeczki chili w proszku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.

  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i lekko skrop oliwą z oliwek. Odłóż na bok.

  3. Wyjmij udka z opakowania. Osusz je ręcznikami papierowymi. Umieść w misce lub zamykanej plastikowej torbie. Dodaj oliwę i energicznie wymieszaj.

  4. W małej misce wymieszaj przyprawy. Dodaj do miski / torby i mieszaj, aż kurczak równomiernie się pokryje.

  5. Połóż udka na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-45 minut.

  6. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, duszonym porem i karmelizowaną marchewką.

Jak długo można przechowywać pieczone udka?

Pieczone udka przechowuj do 4 dni w lodówce. Możesz cieszyć się nim na ciepło, ale skórka nie będzie tak chrupiąca, jak w piekarnika. Możesz też oddzielić mięso od kości i dodawać do kanapek i sałatek. Jest pyszne na zimno lub na ciepło!

Przepis na pieczone ziemniaki

Dzięki temu przepisowi powstają idealne chrupiące pieczone ziemniaki, które mają super chrupiącą skórkę i wyśmienity miękki, puszysty środek.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia

  • Sól

  • Pieprz

  • Tymianek świeży

  • olej

Instrukcja przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, wrzuć do zimnej osolonej wody i zostaw na pół godziny. Dzięki temu wypłucze się z nich nadmiar skrobi, i będą miały bardziej chrupiącą skórkę po upieczeniu.

  2. Wrzuć ziemniaki do garnka, osobno zagotuj wrzątek i zalej nim ziemniaki. Dodaj łyżeczkę soli.

  3. Gotuj przez 8 minut.

  4. Odcedź, przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.

  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

  6. Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by tworzyły jedną warstwę.

  7. Piecz 40 minut, aż się zarumienią i będą miękkie w środku.

  8. Podawaj z pieczonymi udkami z kurczaka.

Tagi: Kurczak