Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką
pixabay.com

Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką, przepis na pyszny obiad

Delikatne, soczyste pieczone udka z kurczaka, marynowane w ziołach, a następnie pieczone. Mają niesamowity smak, chrupiącą skórkę i są hitem na każdym stole obiadowym!

Pieczone udka z ziemniakami, porem i marchewką

Delikatne, soczyste pieczone udka z kurczaka, marynowane w ziołach, a następnie pieczone. Mają niesamowity smak, chrupiącą skórkę i są hitem na każdym stole obiadowym! Podaj je z pieczonymi ziemniakami, duszonym porem i karmelizowaną marchewką, a nikt im się nie oprze!

Niemal każdy uwielbia smak kurczaka, w tym tych delikatnych, soczystych udek z kurczaka pieczonych w piekarniku. Jeśli chcesz zamienić dania z piersi z kurczaka na coś nowego, to przepis na pieczone, chrupiące udka, jest tym, czego szukasz.

Pieczenie udek z kurczaka w piekarniku jest bardzo łatwe. Najpierw przyprawia się je przyprawami, a potem wystarczy je włożyć do piekarnika!

Do pieczonych udek polecam dodatek wędzonej papryki, ponieważ nadaje kurczakowi posmaku dymu, takiego jak podczas grillowania.

Wskazówki dotyczące przepisu na pieczone udka z kurczaka:

Aby uzyskać naprawdę chrupiącą skórkę, najpierw trzeba dokładnie wysuszyć kurczaka. Osusz go ręcznikami papierowymi - usunięcie nadmiaru wilgoci ze skóry ułatwi uzyskanie idealnie chrupiącej skórki!

Następnie po prostu włóż udka do dużej zamykanej torebki wraz z oliwą z oliwek. Zamknij worek i wymieszaj, aby dokładnie pokrył się oliwą. Dodaj przyprawy, ponownie zamknij worek i wymieszaj, aby równomiernie pokryć udka przyprawami.

Udka z kurczaka piecz temperaturze co najmniej 220 stopni C. Wysoka temperatura naprawdę pomaga uzyskać chrupiącą skórę. Upiecz je bez przykrycia na blasze do pieczenia - nie musisz ich obracać, po prostu zostaw je w spokoju, a po około 40 minutach będą gotowe!

Przepis na pieczone udka z kurczaka

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • Oliwa z oliwek

Przyprawy

  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki chili w proszku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C.
  2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i lekko skrop oliwą z oliwek. Odłóż na bok.
  3. Wyjmij udka z opakowania. Osusz je ręcznikami papierowymi. Umieść w misce lub zamykanej plastikowej torbie. Dodaj oliwę i energicznie wymieszaj.
  4. W małej misce wymieszaj przyprawy. Dodaj do miski / torby i mieszaj, aż kurczak równomiernie się pokryje.
  5. Połóż udka na blasze do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-45 minut.
  6. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, duszonym porem i karmelizowaną marchewką.

Jak długo można przechowywać pieczone udka?

Pieczone udka przechowuj do 4 dni w lodówce. Możesz cieszyć się nim na ciepło, ale skórka nie będzie tak chrupiąca, jak w piekarnika. Możesz też oddzielić mięso od kości i dodawać do kanapek i sałatek. Jest pyszne na zimno lub na ciepło!

Przepis na pieczone ziemniaki

Dzięki temu przepisowi powstają idealne chrupiące pieczone ziemniaki, które mają super chrupiącą skórkę i wyśmienity miękki, puszysty środek.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków do pieczenia
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek świeży
  • olej

Instrukcja przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki, wrzuć do zimnej osolonej wody i zostaw na pół godziny. Dzięki temu wypłucze się z nich nadmiar skrobi, i będą miały bardziej chrupiącą skórkę po upieczeniu.
  2. Wrzuć ziemniaki do garnka, osobno zagotuj wrzątek i zalej nim ziemniaki. Dodaj łyżeczkę soli.
  3. Gotuj przez 8 minut.
  4. Odcedź, przełóż do miski, wlej olej, wsyp sól i pieprz, dokładnie wymieszaj.
  5. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
  6. Ziemniaki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak by tworzyły jedną warstwę.
  7. Piecz 40 minut, aż się zarumienią i będą miękkie w środku.
  8. Podawaj z pieczonymi udkami z kurczaka.

Przepis na duszonego pora

Ten przepis, niezwykle popularny w Szkocji, to jeden z najlepszych sposobów na podanie pora. Przepis jest banalnie prosty, a smak obłędny!

Składniki:

  • 1 kg porów, obrane i umyte
  • 50 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Dzień przed podaniem tego dania przekrój pory wzdłuż i dokładnie umyj pod bieżącą zimną wodą. Cienko pokrój je po przekątnej i włóż do plastikowych torebek i schłodź, aż będą gotowe do gotowania.
  2. Aby podać, postaw dużą patelnię na średnim ogniu, dodaj masło i pozwól mu się stopić na patelni. Dodaj pory i wymieszaj, aby obtoczyć je w maśle.
  3. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i delikatnie gotuj pory przez około 15 minut, mieszając, aż będą miękkie. Podawaj z dodatkowym masłem i liśćmi tymianku.

Przepis na karmelizowaną marchewkę

Karmelizowana marchewka to klasyk, który nigdy nie wyjdzie z mody. Po co ją gotować, skoro przy pomocy trzech podstawowych składników i odrobiny dodatkowego czasu można stworzyć słodkie i pikantne danie, które zadowoli wszystkich przy stole?

Składniki:

  • 1 kg marchewek
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml soku pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeży tymianek do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj i pokrój marchewki: Umyj i pokrój marchewki na podłużne części. Pamiętaj, aby wszystkie marchewki miały taki sam przekrój i były mniej więcej tej samej wielkości, aby równomiernie się ugotowały.

  2. Podgrzej masło: Rozpuść masło na dużej patelni do smażenia na średnim ogniu.

  3. Dodaj marchewki: Dodaj marchewki i dopraw 1/4 łyżeczki soli i szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż marchewki zaczną mięknąć, około 5 minut.

  4. Dodaj sok pomarańczowy cukier i miód: Wlej sok i miód, dodaj cukier. Gotuj, aż płyn zrobi się gęsty, około 15 minut, od czasu do czasu mieszając, aby pokryć nim wszystkie marchewki.

  5. Przypraw i podawaj: Marchew dopraw, w razie potrzeby, solą i pieprzem. Natychmiast podawaj z pieczonymi udkami z kurczaka.

Następny artykuł