Pieczone warzywa to doskonała propozycja na danie dla dzieci
pixabay.com

Pieczone warzywa, idealny pomysł na pożywną kolację

Świeże kuszą kolorem i zapachem. Wystarczą ulubione dodatki - mięso, sery, szybkie ciasto i można wyczarować z nich pyszne drugie danie czy kolację. Pieczone warzywa są nie tylko pełne smaku i aromatu, ale też zdrowe. Z pewnością pieczone warzywa należą do ulubionych dań Darii Widawskiej. Jak sama o sobie powiedziała lubi przyrządzać dania szybko i uwielbia piekarnik. - Jestem mistrzynią szybkich dań. Góra 20 minut. Robię tylko te rzeczy, których nie da się zepsuć. Mięso obsypuję solą, pieprzem ziołami i do piekarnika. Kaczka - to samo. Ziemniaki? Wystarczy umyć i do piekarnika - wyjaśniała w wywiadzie swoje praktyczne podejście do sztuki kulinarnej.

Pieczone warzywa to chyba najlepszy sposób przyrządzania warzyw. Pieczenie dodaje głębi i pysznego smaku. Pieczone warzywa to świetny i zdrowy pomysł na zastosowanie dużej ilości świeżych warzyw do jednego posiłku. Doskonale komponują się z pełnym ziarnem lub z drobiem, wołowiną lub rybą. Pieczone warzywa mogą być wegetariańskim samodzielnym daniem lub można dodać je do mięs. I dzieci. Tego argumentu nie można przebić. Naprawdę wiele dzieci nie przepadają za warzywami, szczególnie gotowanymi, bo woda jednak „wypłukuje” smak, ale po upieczeniu warzywa nabierają innych smaków i zapachów. Naprawdę, nie zdziw się gdy twoja córka lub synek będą prosić o pieczone kalarepki, brukselki czy ziemniaki.

Co jest potrzebne do pieczenia warzyw?

Niemal każde warzywo, które mamy pod ręką będzie się nadawać. Praktyczne jest to, że można „wyczyścić” lodówkę z warzyw, ale także można także użyć różnych przypraw w zależności od tego, co się lubi. Wybory są nie tylko dobre, ale i łatwe. W tym przypadku użyjemy takich warzyw jak pomidory, papryka, marchew, cukinia, brokuły, czerwona cebula, czosnek oraz dodatków: oliwy, przypraw (sól, pieprz, np. oregano, tymianek) i cytryny. Niektóre zioła lepiej się komponują z niektórymi warzywami i dodatkami. Szczypiorek i czosnek idealnie pasują do farszów na bazie twarożku i mielonego mięsa. Mięta i natka - ich orzeźwiający i intensywny zapach świetnie podkreśli smak faszerowanych warzyw podawanych na surowo (makarony, ryz, kasze). Koperek i rzeżucha stosowane są często do farszów przygotowanych z ryb oraz delikatnych rodzajów mięs - kurczaka, indyka albo cielęciny.

Pieczone warzywa

Składniki

  • 2 średnie wydrążone papryki, posiekane na 2-3centymetrowe kawałki (może być żółta i czerwona dla kolorów),
  • 2 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plastry,
  • 1 mała cukinia, przycięta na końcach, pokrojona na kawałki, a następnie pokrojona na 1-2-centymetrowe kawałki,
  • 1 średni brokuł, podzielony na małe różyczki (łodygę można zachować, żeby wykorzystać potem)
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli, obranej i pokrojonej w kawałki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 1/2 łyżeczki włoskiej przyprawy (praktyczne rozwiązanie, można też samemu zadbać o przyprawy - bazylię, oregano, cząber, tymianek, chili),
  • 2-3 ząbki czosnku, posiekane,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 1 szklanka pomidorów koktajlowych (opcjonalnie),
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny.

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200 lub 230 stopni C.
  2. Umieszczamy pokrojone warzywa - paprykę, marchewkę, cukinię, brokuły i czerwoną cebulę na blasze do pieczenia. Dodatkowo można wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
  3. Skrapiamy oliwą, w przypadku brokułów intensywniej, bo potrzebują trochę więcej niż inne warzywa. Posypujemy włoską przyprawą, czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy.
  4. W zależności od warzyw i pory roku można dodawać różne przyprawy i dodatki jak curry, świeże lub suszone zioła, sery, ocet, cytrusy, olej sezamowy, miód, przyprawa do taco, bekon, musztardy, pesto itp. warto jednak uważać, aby się nie przypaliły.
  5. Rozprowadzamy równomiernie i pieczemy w nagrzanym piekarniku 15 minut.
  6. Wyjmujemy i dorzucamy pomidory, wkładamy powtórnie do piekarnika i pieczemy 10 minut dłużej. Po wyjęciu skrapiamy cytryną i podajemy na ciepło, bp. Z sosem.

Sos jogurtowo-ziołowy

Składniki

  • 1 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki świeżego soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony

Przygotowanie

Za pomocą widelca mieszamy jogurt i sok z cytryny w misce. Dodajemy pietruszkę, koperek, miętę i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, aż dobrze się połączą. Podawać do warzyw, pieczonej jagnięciny lub pieczeni wieprzowej.

Jak długo piec warzywa?

Przybliżone czasy gotowania warzyw, pokrojonych na 2-3-centymetrowe kawałki, w temperaturze 200-230 stopni. Przewracamy po połowie pieczenia:

  • Bataty - 30 minut
  • Brokuły - 25 minut
  • Brukselka - 25 minut
  • Cebula - 35 minut
  • Cukinia - 20 minut
  • Dynia - 30 minut
  • Fasola szparagowa - 20 minut
  • Jarmuż (nie musi być w jednej warstwie) - 15 minut
  • Kabaczek - 20 minut
  • Kalafior - 25 minut
  • Kapusta (pokrojona w plastry o grubości 2 cm) - 30 minut
  • Kukurydza (całe kolby z łuskami) - 40 minut
  • Marchewki (pokrojone w kawałki 2 cm lub młode marchewki) - 30 minut
  • Papryka - 20 minut
  • Pomidory - 15 minut
  • Szparagi - 20 minut
  • Ziemniaki - 45 minut

Następny artykuł