Smakosze.pl Przepisy Pieczone ziemniaki z serem
canva/Mizina

Pieczone ziemniaki z serem

5 października 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ziemniaki przygotujesz na wiele sposobów. Na szczególną uwagę jednak zasługują ziemniaki pieczone z serem, aromatycznym czosnkiem i ziołami. Ziemniaki podane z sosem czosnkowym i posiekaną natką pietruszki to świetny dodatek do dań z grilla oraz smaczną kolację. Sprawdź, jak je przygotować.

Pieczone ziemniaki przygotuj z cheddarem lub parmezanem. Cheddar ma bardziej intensywny smak i aromat. Parmezan jest delikatniejszy, ale również wyrazisty. Ziemniaki pieczone doskonale smakują w towarzystwie świeżej natki pietruszki i sosów. Osobiście polecam domowy sos czosnkowy, który jest wyjątkowo smaczny, aromatyczny i nie posiada konserwantów.

Do przygotowania potrawy użyj wyłącznie dużych, nowych ziemniaków. Pamiętaj, aby ich nie obierać. Pieczone skórki z młodych ziemniaków są pyszne i doskonale chrupiące. Czosnek do marynaty możesz przecisnąć przez praskę lub pokroić w plasterki. Osobiście uwielbiam pieczony czosnek, więc dodaję go w większych kawałkach, aby cieszyć się jego smakiem.

Pieczone ziemniaki smakują wybornie z mięsem. Tu znajdziesz pyszną inspirację na szybki obiad, czyli pieczone ziemniaki z boczkiem i szczypiorkiem.

Przepis na pieczone ziemniaki z serem

Składniki na 4 porcje:

  • 4 duże, młode ziemniaki

  • 2 ząbki czosnku

  • natka pietruszki

  • łyżeczka oregano

  • 3-4 łyżki tartego parmezanu lub cheddara

  • sól, pieprz

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Ziemniaki z serem świetnie smakują podane z sosem czosnkowym. Aby go przygotować, potrzebujesz:

  • mały jogurt naturalny

  • łyżka majonezu

  • 2 ząbki czosnku

  • łyżeczka ziół prowansalskich

Jak przygotować pieczone ziemniaki z serem?

Ziemniaki umyj i pokrój razem ze skórką w łódeczki. Przygotuj marynatę: do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (możesz pokroić go również w plasterki), tarty ser, oregano, wymieszaj.

Blachę wysmaruj oliwą, wyłóż ziemniaki, marynatę, oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 30 minut.

Przygotuj sos czosnkowy: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z jogurtem, majonezem oraz ziołami prowansalskimi, wstaw do lodówki na 20-30 minut.

Przed podaniem posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki.

Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy