Pieczone ziemniaki z serem
Ziemniaki przygotujesz na wiele sposobów. Na szczególną uwagę jednak zasługują ziemniaki pieczone z serem, aromatycznym czosnkiem i ziołami. Ziemniaki podane z sosem czosnkowym i posiekaną natką pietruszki to świetny dodatek do dań z grilla oraz smaczną kolację. Sprawdź, jak je przygotować.
Pieczone ziemniaki przygotuj z cheddarem lub parmezanem. Cheddar ma bardziej intensywny smak i aromat. Parmezan jest delikatniejszy, ale również wyrazisty. Ziemniaki pieczone doskonale smakują w towarzystwie świeżej natki pietruszki i sosów. Osobiście polecam domowy sos czosnkowy, który jest wyjątkowo smaczny, aromatyczny i nie posiada konserwantów.
Do przygotowania potrawy użyj wyłącznie dużych, nowych ziemniaków. Pamiętaj, aby ich nie obierać. Pieczone skórki z młodych ziemniaków są pyszne i doskonale chrupiące. Czosnek do marynaty możesz przecisnąć przez praskę lub pokroić w plasterki. Osobiście uwielbiam pieczony czosnek, więc dodaję go w większych kawałkach, aby cieszyć się jego smakiem.
Pieczone ziemniaki smakują wybornie z mięsem. Tu znajdziesz pyszną inspirację na szybki obiad, czyli pieczone ziemniaki z boczkiem i szczypiorkiem.
Przepis na pieczone ziemniaki z serem
Składniki na 4 porcje:
-
4 duże, młode ziemniaki
-
2 ząbki czosnku
-
natka pietruszki
-
łyżeczka oregano
-
3-4 łyżki tartego parmezanu lub cheddara
-
sól, pieprz
-
3 łyżki oliwy z oliwek
Ziemniaki z serem świetnie smakują podane z sosem czosnkowym. Aby go przygotować, potrzebujesz:
-
mały jogurt naturalny
-
łyżka majonezu
-
2 ząbki czosnku
-
łyżeczka ziół prowansalskich
Jak przygotować pieczone ziemniaki z serem?
Ziemniaki umyj i pokrój razem ze skórką w łódeczki. Przygotuj marynatę: do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek (możesz pokroić go również w plasterki), tarty ser, oregano, wymieszaj.
Blachę wysmaruj oliwą, wyłóż ziemniaki, marynatę, oprósz solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół i piecz 30 minut.
Przygotuj sos czosnkowy: przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z jogurtem, majonezem oraz ziołami prowansalskimi, wstaw do lodówki na 20-30 minut.
Przed podaniem posyp ziemniaki posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.