Ziemniaki pieczone z boczkiem - szybki i prosty obiad
Ziemniaki pieczone z boczkiem to wyjątkowo szybka i smaczna potrawa, którą możesz przygotować samodzielnie lub jako dodatek do wielu dań. Aromatyczny boczek z cebulką sprawi, że ziemniaki nabiorą mięsnego, intensywnego smaku i aromatu, a szczypiorek doda całości wyjątkowej świeżości. Sprawdź, jak przygotować ziemniaki pieczone z boczkiem.
Pieczone ziemniaki z boczkiem przygotujesz w niecałą godzinę, z czego 40 minut to pieczenie. Potrawa jest więc wyjątkowo szybka, prosta i przede wszystkim pyszna.
Wędzony boczek doskonale współgra z ziemniakami, nadając im wyjątkowy smak. Ziemniaki dopraw wyłącznie solą, pieprzem i skrop oliwą, dzięki czemu wydobędziesz z nich pełny aromat.
Ziemniaki z boczkiem możesz przygotować jako samodzielne, pełnowartościowe danie. Możesz również upiec je jako dodatek do drobiu lub ryby. Delikatne, białe mięso komponuje się wprost rewelacyjnie z boczkiem i cebulką, nadając daniu intensywnego smaku i aromatu.
Jeśli szukasz pomysłu na przygotowanie pysznych ziemniaków - tu znajdziesz ciekawą inspirację na ziemniaki pieczone po szwedzku z dodatkiem aromatycznych ziół.
Przepis na ziemniaki pieczone z boczkiem
Składniki na 4 porcje:
1 kg ziemniaków
150 g wędzonego boczku
średnia cebula
sól morska
pieprz
oliwa z oliwek
szczypiorek
Jak przygotować ziemniaki pieczone z boczkiem?
Ziemniaki obierz i pokrój na większe kawałki, posiekaj cebulkę, pokrój boczek.
Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą, włóż ziemniaki, cebulę, boczek, dopraw solą, pieprzem, skrop oliwą i dokładnie wymieszaj. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 40 minut. Upieczone ziemniaki posyp posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.