Pierniczki z dojrzewającego ciasta. Miękkie, aromatyczne i pełne smaku
Do świąt zostało jeszcze trochę czasu, jednak już dziś warto zacząć myśleć o wyjątkowych smakołykach. Tradycyjne pierniczki są jednym z tych przysmaków, które warto przygotować wcześniej. Dojrzewające ciasto wymaga bowiem kilku dni leżakowania przed upieczeniem.
Klasyczne, dojrzewające ciasto na pierniczki powinno leżeć w lodówce przez tydzień. W tym czasie nabiera intensywnego aromatu, dzięki dodanym do niego przyprawom. Pierniczki upieczone z takiego ciasta są miękkie i wyjątkowo apetyczne. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczka możesz wraz z całą rodziną udekorować kolorowym lukrem.
Przepis na świąteczne pierniczki
Składniki:
-
3,5 szklanki mąki pszennej
-
1 szklanka cukru
-
3 jajka
-
3 łyżki oleju
-
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-
0,5 szklanki miodu
-
1 opakowanie przyprawy do piernika
-
1 łyżeczka kakao
-
szczypta soli
Aromatyczne pierniczki z ciasta dojrzewającego krok po kroku
Jajka do pierniczków ubij z cukrem na puszystą, jasną masę . Następnie, cały czas miksując, stopniowo dodawaj do niej olej . Zmniejsz obroty miksera i połącz masę z miodem . Jeśli miód jest zbyt gęsty, przed dodaniem podgrzej go i przestudź .
W misce połącz suche składniki na pierniczki. Przesianą połowę mąki wymieszaj z kakao, przyprawą, sodą oraz szczyptą soli . Dołóż do naczynia przygotowaną masę jajeczną i wymieszaj wszystko za pomocą drewnianej łyżki.
Do uzyskanej masy dosyp pozostałą część mąki na pierniczki . Całość przełóż na blat i wyrabiaj ręcznie . Uzyskane w ten sposób ciasto powinno być elastyczne i dość rzadkie - podczas leżakowania stężeje.
Naczynie z ciastem na pierniki przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1 tydzień . Po upływie tego czasu z masy odrywaj kolejne porcje i wyrabiaj je , aż staną się plastyczne i dosyć śliskie. Wałkuj na podsypanym mąką blacie na grubość 4-5 mm .
Z uzyskanego płatu ciasta wykrawaj foremkami pierniczki . Gotowe ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na ok. 8 minut. Zbyt długo pieczone ciasteczka będą twarde i nieapetyczne .
Po upieczeniu pierniczki odstaw na kratkę kuchenną do ostygnięcia . Chłodne ciasteczka dekoru według uznania . Pierniczki dłużej zachowują świeżość przechowywane w zamykanej puszce .
Z dojrzewającego ciasta przygotujesz również tradycyjny przekładany piernik . Słodki krem piernikowy z daktyli przyrządzisz bez dodatku cukru .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Hitowy pasztet bez grama mięsa. W roli głównej wyjątkowo zdrowy składnik. Zniknie w mgnieniu oka
-
Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama