Obłędnie pyszny krem piernikowy. Składnik niespodzianka zachwyca
![Daktyle — składnik wegańskiego kajmaku](https://images.iberion.media/images/1920/5xe3q_Ii_E7plal_MNW_3_Pe_D_Oj_Daktyle_skladnik_weganskiego_kajmaku_9ae86837b0.jpg)
Krem podobny do kajmaku, ale zrobiony bez dodatku śmietanki? Tak, to możliwe. Namoczcie daktyle i zróbcie go już jutro, a odkryjecie nowy niebagatelny produkt, który na stałe zagości w waszej kuchni. Sprawdzi się doskonale jako składnik wielu pysznych deserów, także tych świątecznych.
Jeśli uważacie, że bez nabiału nie da się zrobić pysznych kremów do deserów, niestety jesteście w błędzie. Weganom z pomocą w tym zakresie przychodzą m.in. daktyle. Suszone owoce daktylowca po namoczeniu zyskują niesamowitej konsystencji, podobnej tej, którą charakteryzuje się kajmak.
Można z nich zrobić właśnie ten specjał lub pyszny, inspirowany pomysłem Marty Dymek — autorki bloga wegańskiego Jadłonomia — krem piernikowy. Posłuży wam on za świetny dodatek do bułeczek drożdżowych, wafli, naleśników, a nawet ciast.
Przepis na korzenny krem piernikowy z daktyli
Składniki:
1 szklanka suszonych daktyli
½ łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta soli
Przygotowanie:
Daktyle moczymy w przez noc, a przynajmniej przez kilka godzin, w zimnej wodzie. Następnie ostrożnie je odcedzamy, zachowując płyn z moczenia.
Do daktyli dodajemy przyprawę piernikową i blendujemy wszystko na gładki krem. Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta, podlewamy ją odrobiną wody, którą wcześniej odlaliśmy.
Krem mieszamy z solą i ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Przekładamy go do wyparzonego i osuszonego słoika. Jeśli będziemy go przechowywać w lodówce, będzie dobry nawet po dwóch miesiącach.
Wskazówka: przyprawa piernikowa ze sklepu zwykle zawiera cukier. Zamiast niej możecie użyć po szczypcie cynamonu, imbiru i kardamonu. Wyjdzie równie smacznie.
![Koreczki z daktylami](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/7JCl7g5QjqfYkAGSdcr8ZM/b515a26f41c756383a5e29a4aec72d2e/Koreczki_z_daktylami.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: jadlonomia
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![twaróg naturalny w misce](https://images.iberion.media/images/origin/twarog_fb71a7eb3b.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![danie z pieczarek i żelatyny](https://images.iberion.media/images/origin/pieczarki_6e57a9869f.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/Janusz_Kaczmarek_0e9b0e2e00.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)