Obłędnie pyszny krem piernikowy. Składnik niespodzianka zachwyca
Krem podobny do kajmaku, ale zrobiony bez dodatku śmietanki? Tak, to możliwe. Namoczcie daktyle i zróbcie go już jutro, a odkryjecie nowy niebagatelny produkt, który na stałe zagości w waszej kuchni. Sprawdzi się doskonale jako składnik wielu pysznych deserów, także tych świątecznych.
Jeśli uważacie, że bez nabiału nie da się zrobić pysznych kremów do deserów, niestety jesteście w błędzie. Weganom z pomocą w tym zakresie przychodzą m.in. daktyle. Suszone owoce daktylowca po namoczeniu zyskują niesamowitej konsystencji, podobnej tej, którą charakteryzuje się kajmak.
Można z nich zrobić właśnie ten specjał lub pyszny, inspirowany pomysłem Marty Dymek — autorki bloga wegańskiego Jadłonomia — krem piernikowy. Posłuży wam on za świetny dodatek do bułeczek drożdżowych, wafli, naleśników, a nawet ciast.
Przepis na korzenny krem piernikowy z daktyli
Składniki:
1 szklanka suszonych daktyli
½ łyżeczki przyprawy piernikowej
szczypta soli
Przygotowanie:
Daktyle moczymy w przez noc, a przynajmniej przez kilka godzin, w zimnej wodzie. Następnie ostrożnie je odcedzamy, zachowując płyn z moczenia.
Do daktyli dodajemy przyprawę piernikową i blendujemy wszystko na gładki krem. Jeśli masa wyjdzie bardzo gęsta, podlewamy ją odrobiną wody, którą wcześniej odlaliśmy.
Krem mieszamy z solą i ewentualnie dodatkowo doprawiamy. Przekładamy go do wyparzonego i osuszonego słoika. Jeśli będziemy go przechowywać w lodówce, będzie dobry nawet po dwóch miesiącach.
Wskazówka: przyprawa piernikowa ze sklepu zwykle zawiera cukier. Zamiast niej możecie użyć po szczypcie cynamonu, imbiru i kardamonu. Wyjdzie równie smacznie.
Źródło zdjęcia: canva/joannawnuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: jadlonomia