Ania Starmach zdradziła przepis na pierogi z kapustą. Po prostu ideał
Pierogi z kapustą i grzybami to absolutny klasyk, który co rok gości na naszym wigilijnym stole. Niedawno pisaliśmy o tym, w jaki sposób przygotowuje je Robert Makłowicz oraz Magda Gessler .
Swój przepis na uwielbiane danie pokazała też jurorka Masterchefa i autorka wielu książek kulinarnych Ania Starmach. Jej wersja pierogów przypomina tą, którą robiły nasze babcie. Prosta, smaczna i bez zbędnych udziwnień, czyli po prostu ideał.
Pierogi z kapustą i grzybami - przepis Ani Starmach
Składniki ciasto:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
150 ml ciepłej wody
-
szczypta soli
Składniki farsz:
-
300 g kiszonej kapusty
-
80 g suszonych grzybów
-
250 ml ciepłej wody
-
1 cebula
-
1 łyżka oleju
-
liść laurowy
-
ziele angielskie
-
sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania pierogów:
1. Grzyby zalej ciepłą wodą i odstaw do namoczenia na całą noc . Rano je odcedź (nie wylewaj wody), a następnie pokrój je na drobne części.
2. Posiekaj kapustę oraz cebulę .
3. Podsmaż na oleju posiekaną cebulę, a następnie dodaj do niej kapustę, grzyby, przyprawy i wodę spod grzybów. Całość duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.
4. W misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto, wyrabiaj krótko, a następnie cienko rozwałkuj. Wytnij kółka np. za pomocą szklanki.
5. Na środku każdego pieroga połóż łyżkę farszu. Starannie je zlep, a następnie gotuj je przez kilka minut we wrzątku.
źródło:aniastarmach.pl