Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka
Pierogi są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Wyjątkowo często goszczą na naszych stołach i niektórzy nie wyobrażają sobie tygodnia bez ich smaku. Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyborne pierogi z kapustą i grzybami.
Obłędne pierogi z kapustą i grzybami
Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Bez wątpienia można je zaliczyć do frykasów, które każdemu przypadną do gustu. Czasami możemy jednak natrafić na niejadka. Wówczas idealnie sprawdzą się pierogi według poniższej receptury.
W tym przypadku zrobimy pierogi z kapustą i grzybami. Wielu osobom taki przysmak może kojarzyć się ze świętami Bożego Narodzenia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by zajadać go przed tym okresem. Zwłaszcza, że efekt naszych przygotowań będzie obłędny.
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami jest bardzo intuicyjny. Nawet osoby, które wcześniej nie robiły dań tego typu, poradzą sobie z tym zadaniem. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?
1 kg mąki pszennej
500 ml ciepłej wody
100 ml oleju
1 kg kiszonej kapusty
200 g suszonych grzybów
2 cebule
pół kostki masła
odrobina soli
Pierogi jeszcze nigdy nie były tak pyszne
Na początku przygotujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na blat. Formujemy w niej dołek, do którego nalewamy odrobinę ciepłej wody. Całość mieszamy i szybko zagniatamy. Stopniowo dodajemy wodę. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni. Nie może być również zbyt twarde.
Ciasto na pierogi posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Teraz przyszła pora na farsz. Kapustę odsączamy i szatkujemy. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody. Grzyby wcześniej namaczamy przez noc. Je również gotujemy i kroimy. Leśne smakołyki dodajemy wraz z zalewą do kapusty. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i odstawiamy do przestygnięcia.
Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Przesmażamy ją na maśle. Kiedy się zeszkli, mieszamy ją z kapustą i grzybami. Dodajemy olej, a na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy. Wycinamy z niego okręgi przy pomocy szklanki.
Na każdy z krążków wykładamy farsz. Lepimy pierogi i gotujemy je we wrzątku przez kilka minut. Najlepiej smakują polane tłuszczykiem z cebulką. Taki specjał szybko znika z talerzy. Prośby o dokładkę są pewne.
Źródło: Smaki Życia