Pierogi od Magdy GesslerWikipedia / Silar / CC BY-SA 3.0

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Pierogi można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Tym razem warto postawić na przysmak z kapustą i grzybami. Przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych i z pewnością zaspokoi wymagania nawet najbardziej wymagających spośród smakoszy.

Pierogi są absolutnym szlagierem naszej rodzimej kuchni. Wyjątkowo często goszczą na naszych stołach i niektórzy nie wyobrażają sobie tygodnia bez ich smaku. Magda Gessler podzieliła się przepisem na wyborne pierogi z kapustą i grzybami.

Aromat sałatki poznańskiej w Wigilię będzie roznosił się po wielu polskich domach. Gessler wyjawiła najlepszy przepisAromat sałatki poznańskiej w Wigilię będzie roznosił się po wielu polskich domach. Gessler wyjawiła najlepszy przepisCzytaj dalej

Obłędne pierogi z kapustą i grzybami

Smakowite pierogi niejednokrotnie przyprawiały nas o zachwyt. Bez wątpienia można je zaliczyć do frykasów, które każdemu przypadną do gustu. Czasami możemy jednak natrafić na niejadka. Wówczas idealnie sprawdzą się pierogi według poniższej receptury.

W tym przypadku zrobimy pierogi z kapustą i grzybami. Wielu osobom taki przysmak może kojarzyć się ze świętami Bożego Narodzenia. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie by zajadać go przed tym okresem. Zwłaszcza, że efekt naszych przygotowań będzie obłędny.

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami jest bardzo intuicyjny. Nawet osoby, które wcześniej nie robiły dań tego typu, poradzą sobie z tym zadaniem. Najpierw musimy przygotować odpowiednie składniki. Co nam będzie potrzebne?

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 100 ml oleju
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 200 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • pół kostki masła
  • odrobina soli

Dzisiaj grzeje:

  1. Wzrasta nasza świadomość w kwestii zdrowia i coraz bardziej o nie dbamy. Ale czy wiemy jak robić to dobrze?
  2. Przepis na schab, który zachwycił Gessler. Może być wielkim hitem na świątecznym stole
  3. Prawdziwa bomba, nowa tania linia wchodzi do Polski. Zdeklasowała Ryanaira i WizzAira jedną rzeczą
  4. Smak wakacji, który zrobisz w kilka chwil. Przepyszne ziemniaki pieczone po grecku, mamy najlepszy przepis

Pierogi jeszcze nigdy nie były tak pyszne

Na początku przygotujemy ciasto na pierogi. Mąkę przesiewamy i wysypujemy na blat. Formujemy w niej dołek, do którego nalewamy odrobinę ciepłej wody. Całość mieszamy i szybko zagniatamy. Stopniowo dodajemy wodę. Ciasto nie powinno kleić się do dłoni. Nie może być również zbyt twarde.

Ciasto na pierogi posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką. Teraz przyszła pora na farsz. Kapustę odsączamy i szatkujemy. Gotujemy ją w niewielkiej ilości wody. Grzyby wcześniej namaczamy przez noc. Je również gotujemy i kroimy. Leśne smakołyki dodajemy wraz z zalewą do kapusty. Całość gotujemy jeszcze przez kilka minut i odstawiamy do przestygnięcia.

Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Przesmażamy ją na maśle. Kiedy się zeszkli, mieszamy ją z kapustą i grzybami. Dodajemy olej, a na koniec farsz doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy. Wycinamy z niego okręgi przy pomocy szklanki.

Na każdy z krążków wykładamy farsz. Lepimy pierogi i gotujemy je we wrzątku przez kilka minut. Najlepiej smakują polane tłuszczykiem z cebulką. Taki specjał szybko znika z talerzy. Prośby o dokładkę są pewne.

Kilka tricków sprawi, że upieczesz idealne ciasto drożdżowe. Sukces gwarantowanyKilka tricków sprawi, że upieczesz idealne ciasto drożdżowe. Sukces gwarantowanyCzytaj dalej

Zobacz także w naszych serwisach:

  1. Decyzja zapadła. Dodatek covidowy nie dla wszystkich medyków
  2. Ma 8 lat i bezdomną rodzinę. Założył biznes, który pomógł jego bliskim
  3. Najlepsza i najprostsza surówka z ogórków kiszonych. Warto ją jeść z ważnego powodu
  4. Kupujesz czasem schab? Jutro będziesz się ścigał do lodówek w Lidlu ze wszystkimi, cena w sobotę będzie śmiesznie niska
  5. Karol Okrasa zdradził nieziemską recepturę na hitowe ziemniaki i soczyste kotlety mielone
  6. Dlaczego koty uciekają z domu? Wszystko, co należy wiedzieć, zanim mruczek zniknie bez śladu
  7. Gienek i Andrzej z "Rolnicy. Podlasie" mają powody do radości. Fani fantastycznie odpowiedzieli na apel

Źródło: Smaki Życia

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł