Smakosze.pl Przepisy Do farszu na pierogi z grzybami dodajesz kapustę? Zapomnij o niej, teraz szał robi inne nadzienie
Canva / nataliiazhekova

Do farszu na pierogi z grzybami dodajesz kapustę? Zapomnij o niej, teraz szał robi inne nadzienie

26 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Lepienie pierogów jest niemal naszym sportem narodowym, a różnorodność farszu sprawia, że trudno się tym daniem znudzić. Dziś proponujemy niezwykłą odsłonę pierogów z grzybami. Zamiast zwyczajowej kapusty stawiamy na kaszę gryczaną, oraz aromatyczny wędzony twaróg.

Jeśli nie masz dostępu do wędzonego twarogu, to nic straconego. Możesz użyć klasycznego sera białego. Pierogi z grzybami będą smakować nieco inaczej od oryginału, niemniej nadal będą wyjątkowo pyszne.

Przepis na niezwykłe pierogi z grzybami

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki

  • 1 szklanka wody

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • opakowanie twarogu wędzonego (250 g)

  • 2 woreczki kaszy gryczanej, po 100 g każdy

  • 1 średnia cebula

  • 1 łyżka masła

  • 6-8 sztuk borowików lub podgrzybków (ok. 200 g)

  • sól i pieprz do smaku

  • suszony rozmaryn

Jak przyrządzić wyjątkowe pierogi z grzybami?

Przygotuj ciasto do pierogów z grzybami . W tym celu mąkę przesiej na blat , dodaj szklankę wody i szczyptę soli. Składniki wymieszaj ze sobą, a następnie wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne . Przykryj je ściereczka i odstaw na ok. 30 minut , aby odpoczęło.

W międzyczasie zajmij się farszem do pierogów . Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsącz ją z wody i przesyp do dużej miski. Kiedy kasza nieco ostygnie, pokrusz do niej wędzony twaróg .

Cebulę do pierogów z grzybami obierz i drobno posiekaj. Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Oba składniki podsmaż na dobrze rozgrzanym maśle, zaczynając od cebuli, a po chwili dodając do niej grzyby .

Do miski z twarogiem i kaszą dodaj podsmażone składniki farszu na pierogi . Dopraw je solą ( uwaga- wędzony twaróg jest sam w sobie dość słony ), pieprzem oraz przetartym w dłoniach majerankiem . Całość dokładnie wymieszaj.

Na posypanym mąką blacie rozwałkuj cienko ciasto na pierogi z grzybami . Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka i na każdym układaj porcję farszu . Pierogi zamykaj tak, aby brzegi ciasta były dokładnie ze sobą sklejone .

Ulepione pierogi z grzybami gotuj we wrzącej osolonej wodzie . Aby uniknąć sklejania się pierogów, możesz do wody dodać łyżkę oleju . Pierogi z grzybami wyławiaj po ok. 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię . Na obiad doskonale sprawdzą się również mięsne pierogi galicyjskie . Pierogi ruskie z niebanalnym dodatkiem są dobre na każdą okazję .

Canva / Nancy Salmon
Canva / Nancy Salmon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy