Do farszu na pierogi z grzybami dodajesz kapustę? Zapomnij o niej, teraz szał robi inne nadzienie
Lepienie pierogów jest niemal naszym sportem narodowym, a różnorodność farszu sprawia, że trudno się tym daniem znudzić. Dziś proponujemy niezwykłą odsłonę pierogów z grzybami. Zamiast zwyczajowej kapusty stawiamy na kaszę gryczaną, oraz aromatyczny wędzony twaróg.
Jeśli nie masz dostępu do wędzonego twarogu, to nic straconego. Możesz użyć klasycznego sera białego. Pierogi z grzybami będą smakować nieco inaczej od oryginału, niemniej nadal będą wyjątkowo pyszne.
Przepis na niezwykłe pierogi z grzybami
Składniki na ciasto:
-
3 szklanki mąki
-
1 szklanka wody
-
szczypta soli
Składniki na farsz:
-
opakowanie twarogu wędzonego (250 g)
-
2 woreczki kaszy gryczanej, po 100 g każdy
-
1 średnia cebula
-
1 łyżka masła
-
6-8 sztuk borowików lub podgrzybków (ok. 200 g)
-
sól i pieprz do smaku
-
suszony rozmaryn
Jak przyrządzić wyjątkowe pierogi z grzybami?
Przygotuj ciasto do pierogów z grzybami . W tym celu mąkę przesiej na blat , dodaj szklankę wody i szczyptę soli. Składniki wymieszaj ze sobą, a następnie wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne . Przykryj je ściereczka i odstaw na ok. 30 minut , aby odpoczęło.
W międzyczasie zajmij się farszem do pierogów . Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsącz ją z wody i przesyp do dużej miski. Kiedy kasza nieco ostygnie, pokrusz do niej wędzony twaróg .
Cebulę do pierogów z grzybami obierz i drobno posiekaj. Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Oba składniki podsmaż na dobrze rozgrzanym maśle, zaczynając od cebuli, a po chwili dodając do niej grzyby .
Do miski z twarogiem i kaszą dodaj podsmażone składniki farszu na pierogi . Dopraw je solą ( uwaga- wędzony twaróg jest sam w sobie dość słony ), pieprzem oraz przetartym w dłoniach majerankiem . Całość dokładnie wymieszaj.
Na posypanym mąką blacie rozwałkuj cienko ciasto na pierogi z grzybami . Za pomocą szklanki wycinaj z ciasta kółka i na każdym układaj porcję farszu . Pierogi zamykaj tak, aby brzegi ciasta były dokładnie ze sobą sklejone .
Ulepione pierogi z grzybami gotuj we wrzącej osolonej wodzie . Aby uniknąć sklejania się pierogów, możesz do wody dodać łyżkę oleju . Pierogi z grzybami wyławiaj po ok. 3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię . Na obiad doskonale sprawdzą się również mięsne pierogi galicyjskie . Pierogi ruskie z niebanalnym dodatkiem są dobre na każdą okazję .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: