Przepis Solejukowej na pierogi galicyjskie. Farsz zrobisz z mięsa z wczorajszego obiadu
Solejukowa słynie ze swoich pierogów w całej gminie Wilkowyje. Postać może jest fikcyjna, ale te pierogi są jak najbardziej prawdziwe. Jeśli masz w zanadrzu nieco pieczeni z poprzedniego dnia, ten przepis jest najlepszym sposobem na jej wykorzystanie.
Lepienie pierogów może być nieco czasochłonnym zajęciem, jest jednak bardzo proste. Efekt na talerzu z pewnością wynagrodzi energię spożytkowaną na przygotowanie potrawy. Pierogi galicyjskie podawane z roztopionym masłem są pyszną i niecodzienną propozycją. Solejukowa zna się na pierogach jak nikt inny.
Przepis na wyśmienite pierogi galicyjskie
Składniki na farsz:
200 g pieczonego mięsa z obiadu
1 czerstwa kajzerka
1/2 szklanki mleka
150 g startego sera żółtego
1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
2-3 łyżki ketchupu
sól i pieprz
Składniki na ciasto:
400 g mąki
1/2 łyżeczki soli
niepełna szklanka gorącej wody
Jak zrobić zaskakujące pierogi galicyjskie?
Bułkę do farszu na pierogi namocz w mleku. Po namoczeniu odciśnij ją i zmiel razem z pieczenią w maszynce do mięsa. Dodaj ser, pietruszkę i ketchup. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Mąkę na ciasto na pierogi przesiej na stolnicę lub czysty blat kuchenny. Dodaj sól oraz gorącą wodę. Z połączonych składników zacznij zagniatać ciasto i wyrabiaj je do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.
Gotowe ciasto na pierogi podziel na mniejsze części. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj kolejno każdą z nich. Z cienkiego ciasta wykrawaj za pomocą szklanki niewielkie krążki.
Na uzyskane krążki ciasta na pierogi nakładaj łyżką farsz. Każdego pieroga zamknij dbając, aby nadzienie nie dostało się miedzy brzegi ciasta. Lep pierogi do momentu wykorzystania wszystkich składników.
Gotowe pierogi wrzucaj na osoloną, wrząca wodę. Od momentu wypłynięcia gotuj je jeszcze 2-3 minuty, a potem wyjmij łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podawaj polane roztopionym masłem. Koniecznie wypróbuj ten znakomity przepis na pierogi ruskie. Pierogi z jabłkiem i cynamonem to smakowita propozycja na słodko.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co dodać do rosołu, by miał lepszy smak? Wachowicz zaskakuje wszystkich 1 składnikiem
Jak zrobić masło ziołowe? Doskonały dodatek do pieczywa, mięs i ryb
Źródło: "Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej", wyd. Edipresse Książki