Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis Solejukowej na pierogi galicyjskie. Farsz zrobisz z mięsa z wczorajszego obiadu
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 02.10.2022 13:49

Przepis Solejukowej na pierogi galicyjskie. Farsz zrobisz z mięsa z wczorajszego obiadu

pierogi
Canva /-slav-

Solejukowa słynie ze swoich pierogów w całej gminie Wilkowyje. Postać może jest fikcyjna, ale te pierogi są jak najbardziej prawdziwe. Jeśli masz w zanadrzu nieco pieczeni z poprzedniego dnia, ten przepis jest najlepszym sposobem na jej wykorzystanie.

Lepienie pierogów może być nieco czasochłonnym zajęciem, jest jednak bardzo proste. Efekt na talerzu z pewnością wynagrodzi energię spożytkowaną na przygotowanie potrawy. Pierogi galicyjskie podawane z roztopionym masłem są pyszną i niecodzienną propozycją. Solejukowa zna się na pierogach jak nikt inny.

Przepis na wyśmienite pierogi galicyjskie

Składniki na farsz:

  • 200 g pieczonego mięsa z obiadu

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1/2 szklanki mleka

  • 150 g startego sera żółtego

  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

  • 2-3 łyżki ketchupu

  • sól i pieprz

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki

  • 1/2 łyżeczki soli

  • niepełna szklanka gorącej wody

Jak zrobić zaskakujące pierogi galicyjskie?

Bułkę do farszu na pierogi namocz w mleku. Po namoczeniu odciśnij ją i zmiel razem z pieczenią w maszynce do mięsa. Dodaj ser, pietruszkę i ketchup. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mąkę na ciasto na pierogi przesiej na stolnicę lub czysty blat kuchenny. Dodaj sól oraz gorącą wodę. Z połączonych składników zacznij zagniatać ciasto i wyrabiaj je do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne.

Gotowe ciasto na pierogi podziel na mniejsze części. Na posypanym mąką blacie rozwałkuj kolejno każdą z nich. Z cienkiego ciasta wykrawaj za pomocą szklanki niewielkie krążki.

Na uzyskane krążki ciasta na pierogi nakładaj łyżką farsz. Każdego pieroga zamknij dbając, aby nadzienie nie dostało się miedzy brzegi ciasta. Lep pierogi do momentu wykorzystania wszystkich składników.

Gotowe pierogi wrzucaj na osoloną, wrząca wodę. Od momentu wypłynięcia gotuj je jeszcze 2-3 minuty, a potem wyjmij łyżką cedzakową. Gotowe pierogi podawaj polane roztopionym masłem. Koniecznie wypróbuj ten znakomity przepis na pierogi ruskie. Pierogi z jabłkiem i cynamonem to smakowita propozycja na słodko.

Canva / Wiktory
Canva / Wiktory

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: "Najlepsze na świecie pierogi Solejukowej", wyd. Edipresse Książki