Smakosze.pl Przepisy Placki z dyni na ostro - idealne na piątkowy obiad
Placki z dyni na ostro
Canva / MagMos

Placki z dyni na ostro - idealne na piątkowy obiad

12 listopada 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Placki z dyni nie cieszą się tak dużą popularnością, jak ich ziemniaczany odpowiednik. Jednak nie oznacza to, że specjał nie jest godny uwagi. Smakołyk na bazie jesiennego warzywa potrafi przyprawić swoim smakiem o szybsze bicie serca. Jego przygotowanie jest banalnie proste.

Pyszne placki można przygotować z rozmaitych składników. Tym razem postawimy na skarb jesieni. Dynia w tej odsłonie przypadnie do gustu smakoszom, którzy lubią od czasu do czasu postawić na odrobinę pikanterii.

Obłędne placki z dyni

Czasami warto postawić na bezmięsny obiad. Wówczas idealną propozycją mogą wydawać się różnego rodzaju placki. Dziś sięgniemy po przepis na specjał na bazie dyni, który doskonale sprawdzi się w roli piątkowego obiadu . Jakich składników potrzebujemy?

  • 1 kg dyni

  • 380 g mąki

  • 2 jajka

  • cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • odrobina chili

  • papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

  • olej

Przepis na fantastyczne placki z dyni

Zaczynamy od starcia dyni na tarce o małych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Z kolei czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa łączymy z jajkami i mąką . Całość starannie mieszamy. Powinniśmy uzyskać w miarę jednolitą masę.

Mieszankę doprawiamy solą, pieprzem, chili oraz papryką wędzoną. Po ponownym zamieszaniu masa na placki dyniowe jest już gotowa. Przekładamy ją partiami na rozgrzany olej. Placki smażymy z obu stron na złocisty kolor .

Gotowe placki z dyni umieszczamy na ręcznikach papierowych. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, co trzeba zrobić, by placki ziemniaczane nie ściemniały . Godne uwagi są również smakołyki na bazie botwiny i cukinii .

Placki z dyni
Placki z dyni

Canva / MagMos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Anika Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Absolwent psychopedagogiki kreatywności oraz edukacji międzykulturowej. Pracę w mediach zaczął jako redaktor Pikio.pl, a następnie redaktor Smakosze.pl. W ciągu roku awansował na stanowisko wydawcy serwisu. W późniejszym czasie pełnił rolę koordynatora redakcji, z której finalnie awansował na stanowisko Redaktora Naczelnego. Dzięki jego doświadczeniu i strategii portal Smakosze.pl już od 8 miesięcy utrzymuje się na drugim miejscu w Polsce.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl