Smakosze.pl
Ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami

Canva / ALEAIMAGE

Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie

22 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia zazwyczaj kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku deseru, który nosi nazwę Izera. Smakołyk idealnie sprawdzi się wówczas, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Ciasto zrobisz nawet w 15 minut.

Smakowite ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na desery tego typu. Dziś sięgniemy po recepturę na Izerę. Deser w znacznej mierze składa się z masy budyniowej, brzoskwiń i herbatników.

racuchy

Lekkie, wyrośnięte racuchy bez drożdży i proszku do pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Ekspresowe ciasto bez pieczenia Izera

Nie da się ukryć, że ciasta bez pieczenia są uwielbiane przez liczne grono smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie tradycyjnych wypieków. Izera jest perfekcyjnym połączeniem słodyczy płynącej z owoców i budyniu. Jakich składników będziemy potrzebować?

  • 500 g kakaowych herbatników

  • puszka brzoskwiń

  • 1 l mleka

  • 200 g mąki pszennej

  • 120 g cukru pudru

  • 4 żółtka

  • 200 g masła

  • 330 ml śmietanki 30%

  • 120 g cukru pudru

Prosty przepis na brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia

Na początku żółtka ucieramy z cukrem. Do mieszanki dodajemy mąkę. Całość starannie mieszamy. Najlepiej sprawdzi się mikser. Nie przerywając mieszania, masę wzbogacamy o gorące mleko zmieszane z masłem. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

Budyń przekładamy do garnka i gotujemy. Pamiętajmy o jego mieszaniu, ponieważ może się łatwo przypalić. Kiedy masa będzie odpowiednio gęsta, wówczas zdejmujemy ją z ognia. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i umieszczamy na jej dnie warstwę herbatników.

Na herbatniki przelewamy warstwę budyniu, na której układamy pokrojone brzoskwinie i ciastka. Przykrywamy je kolejną warstwą masy. Jej wierzch zakrywamy owocami, a te herbatnikami. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.

Masę śmietanową umieszczamy na wierzchu ciasta. Deser wstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli spędzi w niej całą noc. Nasze ciasto bez pieczenia jest już gotowe. Niedawno prezentowaliśmy przepis na kawowy smakołyk. Godny uwagi jest także przepyszny deser z galaretką.

Ciasto brzoskwiniowe

Ciasto brzoskwiniowe

Canva / Madeleine_Steinbach

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Prosty przepis na

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

racuchy

Przepisy

Babcia Jadzia zawsze miesza mleko z 1 produktem. Dzięki temu jej racuchy są cudownie delikatne

Czytaj więcej >

Przepisy

Rozgrzewająca konfitura z pigwy. Bezcenne wsparcie na jesienne chłody

Czytaj więcej >
pumkin latte

Przepisy

Jak zrobić domowe pumkin spice latte? Zdradzamy recepture

Czytaj więcej >

Przepisy

Nie do wiary, z czym Lewandowska łączy kiszone buraki. Takiego miksu nikt się nie spodziewa

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna sałatka kebabowa bije na głowę kultowy gyros. Teraz ona króluje na imprezach

Czytaj więcej >

Przepisy

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

Czytaj więcej >