Smakosze.pl

Canva / ALEAIMAGE

Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Ciasto bez pieczenia zazwyczaj kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku deseru, który nosi nazwę Izera. Smakołyk idealnie sprawdzi się wówczas, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Ciasto zrobisz nawet w 15 minut.

Smakowite ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na desery tego typu. Dziś sięgniemy po recepturę na Izerę. Deser w znacznej mierze składa się z masy budyniowej, brzoskwiń i herbatników.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia Izera

Nie da się ukryć, że ciasta bez pieczenia są uwielbiane przez liczne grono smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie tradycyjnych wypieków. Izera jest perfekcyjnym połączeniem słodyczy płynącej z owoców i budyniu. Jakich składników będziemy potrzebować?

  • 500 g kakaowych herbatników

  • puszka brzoskwiń

  • 1 l mleka

  • 200 g mąki pszennej

  • 120 g cukru pudru

  • 4 żółtka

  • 200 g masła

  • 330 ml śmietanki 30%

  • 120 g cukru pudru

Prosty przepis na brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia

Na początku żółtka ucieramy z cukrem. Do mieszanki dodajemy mąkę. Całość starannie mieszamy. Najlepiej sprawdzi się mikser. Nie przerywając mieszania, masę wzbogacamy o gorące mleko zmieszane z masłem. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

Budyń przekładamy do garnka i gotujemy. Pamiętajmy o jego mieszaniu, ponieważ może się łatwo przypalić. Kiedy masa będzie odpowiednio gęsta, wówczas zdejmujemy ją z ognia. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i umieszczamy na jej dnie warstwę herbatników.

Na herbatniki przelewamy warstwę budyniu, na której układamy pokrojone brzoskwinie i ciastka. Przykrywamy je kolejną warstwą masy. Jej wierzch zakrywamy owocami, a te herbatnikami. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.

Masę śmietanową umieszczamy na wierzchu ciasta. Deser wstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli spędzi w niej całą noc. Nasze ciasto bez pieczenia jest już gotowe. Niedawno prezentowaliśmy przepis na kawowy smakołyk . Godny uwagi jest także przepyszny deser z galaretką .

Ciasto brzoskwiniowe
Ciasto brzoskwiniowe

Canva / Madeleine_Steinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Prosty przepis na

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Jakub Kossakowski

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >