Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Ciasto bez pieczenia zazwyczaj kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku deseru, który nosi nazwę Izera. Smakołyk idealnie sprawdzi się wówczas, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Ciasto zrobisz nawet w 15 minut.
Smakowite ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na desery tego typu. Dziś sięgniemy po recepturę na Izerę. Deser w znacznej mierze składa się z masy budyniowej, brzoskwiń i herbatników.
Ekspresowe ciasto bez pieczenia Izera
Nie da się ukryć, że ciasta bez pieczenia są uwielbiane przez liczne grono smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie tradycyjnych wypieków. Izera jest perfekcyjnym połączeniem słodyczy płynącej z owoców i budyniu. Jakich składników będziemy potrzebować?
500 g kakaowych herbatników
puszka brzoskwiń
1 l mleka
200 g mąki pszennej
120 g cukru pudru
4 żółtka
200 g masła
330 ml śmietanki 30%
120 g cukru pudru
Prosty przepis na brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia
Na początku żółtka ucieramy z cukrem. Do mieszanki dodajemy mąkę. Całość starannie mieszamy. Najlepiej sprawdzi się mikser. Nie przerywając mieszania, masę wzbogacamy o gorące mleko zmieszane z masłem. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.
Budyń przekładamy do garnka i gotujemy. Pamiętajmy o jego mieszaniu, ponieważ może się łatwo przypalić. Kiedy masa będzie odpowiednio gęsta, wówczas zdejmujemy ją z ognia. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i umieszczamy na jej dnie warstwę herbatników.
Na herbatniki przelewamy warstwę budyniu, na której układamy pokrojone brzoskwinie i ciastka. Przykrywamy je kolejną warstwą masy. Jej wierzch zakrywamy owocami, a te herbatnikami. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.
Masę śmietanową umieszczamy na wierzchu ciasta. Deser wstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli spędzi w niej całą noc. Nasze ciasto bez pieczenia jest już gotowe. Niedawno prezentowaliśmy przepis na kawowy smakołyk. Godny uwagi jest także przepyszny deser z galaretką.
Canva / Madeleine_Steinbach
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealne placki po węgiersku? Wyjdą bosko chrupiące
Idealne na przekąskę placki z batatów - biją na głowę nawet ziemniaczane
źródło: Prosty przepis na