Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 11.11.2021 01:00

Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie

Ciasto bez pieczenia z brzoskwiniami
Canva / ALEAIMAGE

Ciasto bez pieczenia zazwyczaj kojarzy nam się z prostotą przygotowania. Nie inaczej jest w przypadku deseru, który nosi nazwę Izera. Smakołyk idealnie sprawdzi się wówczas, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Przepis nie powinien nikomu przysporzyć większych problemów. Ciasto zrobisz nawet w 15 minut.

Smakowite ciasto bez pieczenia niejednokrotnie przyprawiało nas o szybsze bicie serca. Istnieje wiele przepisów na desery tego typu. Dziś sięgniemy po recepturę na Izerę. Deser w znacznej mierze składa się z masy budyniowej, brzoskwiń i herbatników.

Ekspresowe ciasto bez pieczenia Izera

Nie da się ukryć, że ciasta bez pieczenia są uwielbiane przez liczne grono smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie tradycyjnych wypieków. Izera jest perfekcyjnym połączeniem słodyczy płynącej z owoców i budyniu. Jakich składników będziemy potrzebować?

  • 500 g kakaowych herbatników

  • puszka brzoskwiń

  • 1 l mleka

  • 200 g mąki pszennej

  • 120 g cukru pudru

  • 4 żółtka

  • 200 g masła

  • 330 ml śmietanki 30%

  • 120 g cukru pudru

Prosty przepis na brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia

Na początku żółtka ucieramy z cukrem. Do mieszanki dodajemy mąkę. Całość starannie mieszamy. Najlepiej sprawdzi się mikser. Nie przerywając mieszania, masę wzbogacamy o gorące mleko zmieszane z masłem. Powinniśmy uzyskać jednolitą masę.

Budyń przekładamy do garnka i gotujemy. Pamiętajmy o jego mieszaniu, ponieważ może się łatwo przypalić. Kiedy masa będzie odpowiednio gęsta, wówczas zdejmujemy ją z ognia. Foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i umieszczamy na jej dnie warstwę herbatników.

Na herbatniki przelewamy warstwę budyniu, na której układamy pokrojone brzoskwinie i ciastka. Przykrywamy je kolejną warstwą masy. Jej wierzch zakrywamy owocami, a te herbatnikami. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem.

Masę śmietanową umieszczamy na wierzchu ciasta. Deser wstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli spędzi w niej całą noc. Nasze ciasto bez pieczenia jest już gotowe. Niedawno prezentowaliśmy przepis na kawowy smakołyk. Godny uwagi jest także przepyszny deser z galaretką.

Ciasto brzoskwiniowe
Ciasto brzoskwiniowe

Canva / Madeleine_Steinbach

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Prosty przepis na

Zapraszamy na nasz Instagram