Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 12.11.2021 01:00

Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu - pobudzenie i wzmocnienie odporności

Kawa z imbirem i cynamonem
Canva / pixelshot

Nic tak nie pobudza o poranku, jak kawa. Przeważnie wzbogacamy ją o dodatki takie jak mleko i cukier. Oczywiście możliwości jest znacznie więcej. W czasie jesieni, kiedy tak łatwo o różnego rodzaju infekcje, warto postawić na kawę z cynamonem i imbirem. Napój doskonale wzmocni naszą odporność.

Kawa z imbirem i cynamonem jest świetnym połączeniem smaków. Każdy, kto skosztował napoju w takim wydaniu, często po niego sięgał. Jednak sam smak to nie wszystko. Zarówno cynamon, jak i imbir mogą nam pomóc zatroszczyć się o odporność organizmu.

Kawa z dodatkiem cynamonu i imbiru - idealna propozycja na jesień

Bez wątpienia jesienią łatwo o różnego rodzaju infekcje. Najlepiej ich po prostu unikać w tym celu warto spożywać produkty, które słyną ze swojego pozytywnego wpływu na odporność organizmu. Cynamon jest znakomitą alternatywą dla cukru. Warto zauważyć, że przyprawa obniża jego poziom we krwi. Podobnie wpływa ona na cholesterol.

Imbir cieszy się największą popularnością w czasie jesieni i zimy. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ zawiera on spore ilości witaminy C. Oprócz tego wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości. Mowa, chociażby o jego działaniu rozgrzewającym.

Kawa z dodatkiem imbiru i cynamonu sprawdzi się o wiele lepiej od napoju z mlekiem i cukrem. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Każdy poradzi sobie z poniższą recepturą. Jakich składników potrzebujemy?

  • 3 łyżeczki mielonej kawy

  • pół łyżeczki cynamonu

  • pół łyżeczki imbiru

  • opcjonalnie miód

Przepis na pyszną i zdrową kawę z imbirem i cynamonem

Na początku w małym garnku podgrzewamy 250 ml wody. We wrzątku umieszczamy kawę. Wszystko mieszamy i gotujemy przez kilka minut na niewielkim ogniu. Do kawy dodajemy cynamon oraz imbir.

Mieszankę gotujemy jeszcze przez minutę. Następnie wyłączamy grzanie i pozwalamy fusom opaść na dno. Kawę przelewamy do kubka. Kiedy już trochę przestygnie, możemy doprawić ją dodatkowo miodem.

Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, czy zdrowsza jest kawa sypana, czy rozpuszczalna. Wspominaliśmy również o tym, dlaczego warto dodawać do uwielbianego napoju kardamon.

Kawa w niecodziennym wydaniu
Kawa w niecodziennym wydaniu

Canva / pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Strefa Kobiet; Palce Lizać

Zapraszamy na nasz Instagram