Gołąbki bez zawijania - przepis dla zabieganych
Gołąbki są jednym z najbardziej charakterystycznych dań naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Tym razem wypróbujemy przepis na fantastyczne gołąbki bez zawijania. Recepturę docenią zabiegane osoby.
Smakowite gołąbki potrafią przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety, ich przygotowanie przeważnie jest dosyć czasochłonne. Na szczęście cały proces można znacząco przyśpieszyć. Wystarczy zrezygnować z zawijania.
Przepyszne gołąbki bez zawijania
Gołąbki są uwielbiane przez miłośników swojskich smaków. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Dziś sięgniemy po uproszczony przepis na kulinarny klasyk. Obędzie się bez zawijania w liście kapusty. Jakich składników potrzebujemy?
Na gołąbki:
500 g mięsa mielonego
500 g białej kapusty
100 g surowego ryżu
cebula
2 jajka
sól
pieprz
olej
Na sos pomidorowy:
500 ml passaty pomidorowej
250 ml bulionu
60 ml słodkiej śmietany 30%
sól
pieprz
oregano
Szybki przepis na idealne gołąbki bez zawijania
Na początku ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Powinien być lekko twardy. Przeważnie pożądany efekt można osiągnąć po 10 minutach. Gotowy ryż odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie siekamy cebulę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju.
Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Możemy ją także zblendować lub zetrzeć na tarce. Ryż łączymy z mięsem mielonym. Mieszankę wzbogacamy o jajka oraz przyprawy. Całość uzupełniamy kapustą i cebulą.
Z masy mięsnej formujemy owalne gołąbki. Podsmażamy je z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Brakuje nam jeszcze sosu. W celu jego przygotowania passatę mieszamy z bulionem, śmietaną i przyprawami. Wszystko podgrzewamy i wylewamy na gołąbki.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 40 minutach nasze gołąbki powinny być już gotowe. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kultowe danie bez grama kapusty. Warto również wypróbować recepturę siostry Anastazji.
Canva / Qwart
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Ekspresowe budyniowo-brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia Izera - prosto i pysznie
Złociste kotlety z kalafiora - konkurencja dla kultowych mielonych
Źródło: Kuchnia domowa