Smakosze.pl
Pyszne gołąbki bez zawijania

Canva / Qwart

Gołąbki bez zawijania - przepis dla zabieganych

11 Listopada 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Gołąbki są jednym z najbardziej charakterystycznych dań naszej rodzimej kuchni. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Tym razem wypróbujemy przepis na fantastyczne gołąbki bez zawijania. Recepturę docenią zabiegane osoby.

Smakowite gołąbki potrafią przyprawić o autentyczny zachwyt nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Niestety, ich przygotowanie przeważnie jest dosyć czasochłonne. Na szczęście cały proces można znacząco przyśpieszyć. Wystarczy zrezygnować z zawijania.

Tatar z łososia od Ewy Wachowicz

Tatar z łososia od Ewy Wachowicz - szybka przekąska o niebanalnym smaku

CZYTAJ DALEJ

Przepyszne gołąbki bez zawijania

Gołąbki są uwielbiane przez miłośników swojskich smaków. Nie bez powodu tak często goszczą one na naszych stołach. Dziś sięgniemy po uproszczony przepis na kulinarny klasyk. Obędzie się bez zawijania w liście kapusty. Jakich składników potrzebujemy?

Na gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego

  • 500 g białej kapusty

  • 100 g surowego ryżu

  • cebula

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

  • olej

Na sos pomidorowy:

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • 250 ml bulionu

  • 60 ml słodkiej śmietany 30%

  • sól

  • pieprz

  • oregano

Szybki przepis na idealne gołąbki bez zawijania

Na początku ryż gotujemy w osolonym wrzątku. Powinien być lekko twardy. Przeważnie pożądany efekt można osiągnąć po 10 minutach. Gotowy ryż odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie siekamy cebulę. Podsmażamy ją na rozgrzanym oleju.

Kapustę bardzo drobno szatkujemy. Możemy ją także zblendować lub zetrzeć na tarce. Ryż łączymy z mięsem mielonym. Mieszankę wzbogacamy o jajka oraz przyprawy. Całość uzupełniamy kapustą i cebulą.

Z masy mięsnej formujemy owalne gołąbki. Podsmażamy je z obu stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Brakuje nam jeszcze sosu. W celu jego przygotowania passatę mieszamy z bulionem, śmietaną i przyprawami. Wszystko podgrzewamy i wylewamy na gołąbki.

Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 40 minutach nasze gołąbki powinny być już gotowe. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na kultowe danie bez grama kapusty. Warto również wypróbować recepturę siostry Anastazji.

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Canva / Qwart

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia domowa

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Świąteczne pierniczki od siostry Anastazji. Aromatyczne i pyszne

Czytaj więcej >

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >