Placki ziemniaczane nie ściemnieją - Magda Gessler ma niezawodny patent
Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Magda Gessler przygotowuje specjał w wyjątkowy sposób. Okazuje się, że restauratorka wzbogaca go o łyżkę śmietany. Dzięki temu placki ziemniaczane nie ciemnieją.
Smakowite placki ziemniaczane uchodzą za nie lada specjał. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis samej Magdy Gessler. Obok takiego smakołyku nie da się przejść obojętnie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Placki ziemniaczane z niecodziennym dodatkiem
Bez wątpienia placki ziemniaczane można zaliczyć do swojskich specjałów, które cieszą się ogromną popularnością. Nie bez powodu istnieje tak wiele przepisów na różne warianty tego dania. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę Ani Starmach.
Tym razem wypróbujemy przepis od najsłynniejszej polskiej restauratorki. Magda Gessler wzbogaca placki ziemniaczane o śmietanę. Dzięki nim specjał jest jeszcze bardziej aksamitny. Dodatkowo placki ziemniaczane nie będą ciemniały. Prośby o dokładkę są pewne. Jakich składników potrzebujemy?
1 kg ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 jajka
30 g mąki pszennej
łyżka śmietany 18%
sól
pieprz
olej do smażenia
Jak Magda Gessler przygotowuje placki ziemniaczane?
Na początku obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o niewielkich oczkach. Masę umieszczamy na sitku, które ustawiamy nad miską. Delikatnie ją odciskamy. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody.
Ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz startą cebulą. Z naczynia z wodą po bulwach zbieramy skrobię i mieszamy ją ze śmietaną. Całość dodajemy do masy ziemniaczanej, którą doprawiamy solą i pieprzem.
Masę wykładamy partiami na patelnię z rozgrzanym olejem. Placki ziemniaczane smażymy z obu stron na złocisty kolor. Godny uwagi jest również przepis na ekspresową wersję kultowego dania.
Canva / Metanna
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Doradca Smaku