Smakosze.pl
Placki ziemniaczane od Magdy Gessler

Jakub Kaminski/East News; Canva / Openas

Placki ziemniaczane nie ściemnieją - Magda Gessler ma niezawodny patent

22 Września 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że placki ziemniaczane potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Magda Gessler przygotowuje specjał w wyjątkowy sposób. Okazuje się, że restauratorka wzbogaca go o łyżkę śmietany. Dzięki temu placki ziemniaczane nie ciemnieją.

Smakowite placki ziemniaczane uchodzą za nie lada specjał. W każdym domostwie przygotowuje się je odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis samej Magdy Gessler. Obok takiego smakołyku nie da się przejść obojętnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Placki ziemniaczane z niecodziennym dodatkiem

Bez wątpienia placki ziemniaczane można zaliczyć do swojskich specjałów, które cieszą się ogromną popularnością. Nie bez powodu istnieje tak wiele przepisów na różne warianty tego dania. Jakiś czas temu prezentowaliśmy recepturę Ani Starmach.

Tym razem wypróbujemy przepis od najsłynniejszej polskiej restauratorki. Magda Gessler wzbogaca placki ziemniaczane o śmietanę. Dzięki nim specjał jest jeszcze bardziej aksamitny. Dodatkowo placki ziemniaczane nie będą ciemniały. Prośby o dokładkę są pewne. Jakich składników potrzebujemy?

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 jajka

  • 30 g mąki pszennej

  • łyżka śmietany 18%

  • sól

  • pieprz

  • olej do smażenia

Idealne kluski śląskie

Co zrobić by kluski śląskie nie wyszły twarde?

CZYTAJ DALEJ

Jak Magda Gessler przygotowuje placki ziemniaczane?

Na początku obieramy ziemniaki i ścieramy je na tarce o niewielkich oczkach. Masę umieszczamy na sitku, które ustawiamy nad miską. Delikatnie ją odciskamy. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru wody.

Ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką, wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz startą cebulą. Z naczynia z wodą po bulwach zbieramy skrobię i mieszamy ją ze śmietaną. Całość dodajemy do masy ziemniaczanej, którą doprawiamy solą i pieprzem.

Masę wykładamy partiami na patelnię z rozgrzanym olejem. Placki ziemniaczane smażymy z obu stron na złocisty kolor. Godny uwagi jest również przepis na ekspresową wersję kultowego dania.

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

Placki ziemniaczane wg Magdy Gessler

Canva / Metanna

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Doradca Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Sześć sposobów, szczególnie dobre są pierogi

Czytaj więcej >
masa na kotlety mielone

Porady

Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >
ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >