Smakowite, lekkie i zdrowe placki z botwiny i cukinii
Placki z cukinii i botwinki są tak smakowite, że mogą poważnie zaszkodzić pozycji klasycznych placków ziemniaczanych. Łącząc je z sosem czosnkowo-ziołowym, powstaje doskonałe danie obiadowe dla całej rodziny. Botwinka i cukinia mają także wiele cudownych właściwości prozdrowotnych, przez które warto dodać je do codziennej diety.
Placki z cukinii i botwinki posiadają mnóstwo wartości odżywczych, takich jak błonnik, witaminy A, K, C, witaminy z grupy B, a także minerały: wapń, cynk, selen oraz magnez. Jeśli przygotuje się je z niewielką ilością tłuszczu, uzyskuje się danie pożywne, stosunkowo niskokaloryczne i zdrowe.
Placki z cukinii i botwinki wymagają wyjątkowo mało pracy - wystarczy połączyć wszystkie potrzebne składniki i usmażyć je na odrobinie oleju. Wraz z doskonałym smakiem, właściwościami i banalnym przygotowaniem, są w stanie pokonać placki ziemniaczane.
Dalsza część tekstu znajduje się poniżej
Przepis na placki z cukinii i botwinki
Składniki:
jedna cukinia
jeden pęczek botwiny
jeden ząbek czosnku
dwa jajka
cztery łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
Składniki na sos czosnkowo-ziołowy:
100 ml jogurtu
jedna łyżka majonezu
dwa ząbki czosnku
pół łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
cukier
Sposób przygotowania placków:
Zacznij od dokładnego umycia cukinii pod bieżącą wodą i starcia jej na tarce o grubych oczkach. Przełóż ją do miski, posyp solą i odstaw na 10 minut. W tym czasie umyj botwinę i pokrój ją na mniejsze kawałki.
Czosnek przepuść przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Cukinię odciśnij z nadmiaru wody i przełóż ją do dużej miski. Dodaj do niej posiekaną botwinę, przeciśnięty czosnek, jajka, mąkę, sól oraz pieprz. Wymieszaj masę, aż wszystkie składniki się połączą.
W osobnej misce umieść przeciśnięte dwa ząbki czosnku, dodaj do niego majonez, jogurt, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu, a także pół łyżeczki cukru. Wymieszaj sos i włóż go do lodówki, aby się przegryzł.
Na patelnie wylej olej i postaw ją na palniku. Gdy olej będzie odpowiednio gorący, wykładaj łyżką porcję ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik kuchenny, aby mogły odciec z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.
Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, dlaczego ceny w lokalach gastronomicznych wzrosły w ostatnim czasie. Ten tekst poświęcony został przepisowy na najzdrowszy rosół, który nie zawiera mięsa, więc każdy może się nim raczyć.
Źródło: peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kukbuk.pl