Placki z kaszy gryczanej można podawać na słodko lub z warzywami
https://pixabay.com/

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej z maślanką są delikatnie cierpkie, ziemiste, zaskakująco puszyste i opcjonalnie naturalnie bezglutenowe. W plackach gryczanych jest coś, co nawiązuje do dawnych czasów - pionierskich dni, drewnianych domów krytych strzechą z piecami kaflowymi.

Być może dlatego, że sto lat temu kasza gryczana była dużo bardziej popularna niż obecnie. Ale obecnie wraca do łask. W kuchni polskiej kasza gryczana jest używana przede wszystkim jako dodatek do dań gorących zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Występuje przeważnie jako dodatek do drugiego dania, zwłaszcza do mięs duszonych. Ale można z niej też robić potrawy o deserowym charakterze, jak właśnie placki z kaszy gryczanej na słodko.

Mąka z kaszy gryczanej pod wieloma względami zachowuje się jak mąka pszenna. Placki z kaszy gryczanej mają bogaty, wyrazisty i ziemisty smak. Placki z kaszy gryczanej dają też pole do kulinarnych eksperymentów. Można je przygotowywać z jajkiem lub bez, mogą być całkowicie z mąki gryczanej lub z dodatkiem mąki uniwersalnej. Potrawy można robić na słodko i z warzywami. Wszystkie opcje dają zadowalająco smaczne efekty.

Kasza gryczana nie zawiera glutenu. Aby zrobić placki gryczane bezglutenowe, mąkę uniwersalną zastępujemy mąką gryczaną. W przypadku placków z kaszy gryczanej jajko jest opcjonalne. Powoduje, że placek jest trochę większy i zwarty.

Placki z kaszy gryczanej

Składniki: olej roślinny do smarowania patelni, 3/4 szklanki - 10 dag mąki gryczanej, 3/4 szklanki 10 dag mąki uniwersalnej, 3 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, łyżeczka sody oczyszczonej, 3 łyżki roztopionego masła, jajko, 2 szklanki (500 ml) maślanki, syrop klonowy.

Wykonanie

Podgrzewamy patelnię, powinna być gotowa, żeby wylać na nią ciasto zaraz po przygotowaniu.

Wyrabiamy ciasto na placki. Mieszamy suche składniki - mąkę, cukier, sól, sodę oczyszczoną - w dużej misce. Polewamy roztopionym masłem i mieszamy. Jajko ubijamy widelcem i mieszamy z połową maślanki. Dodajemy mieszankę maślanki z jajkiem do suchych składników, a następnie powoli dodajemy resztę maślanki w zależności od potrzeb, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta. Mieszamy całość, aż wszystko się połączy. Nie trzeba mieszać nadmiernie.

Nakładamy niewielką ilość oleju roślinnego na patelnię i rozsmarowujemy na powierzchni ręcznikiem papierowym, żeby jednolicie pokryć patelnię. Wykładamy ciasto na gorącą powierzchnię do pożądanego rozmiaru, około 10 cm szerokości. Zmniejszamy ogień do średnio-małego. Pozostawiamy placek do smażenia przez 2-3 minuty. Kiedy pęcherzyki powietrza zaczną wypływać na powierzchnię w środku placka, odwracamy go. Smażymy go przez kolejne 1-2 minuty lub do ładnego zrumienienia.

Usmażone placki trzymamy w cieple. Można je trzymać na lekko podgrzanym ruszcie w piekarniku lub ułożyć je na talerzu i przykryć ręcznikiem. W razie potrzeby można rozprowadzić więcej oleju na patelni między porcjami placów.

Podajemy z masłem i słodkim dodatkiem - syropem klonowym, dżemem, musem, owocami, bitą śmietaną. Można posypać cynamonem i dodać np. banany.

Placki z kaszy gryczanej z warzywami

Składniki: marchewka - 80 g, cukinia - 140 g, 50 gram masła, szklanka 150 g mąki gryczanej, 1/2 szklanki 60 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 2 szklanki - 500 ml maślanki, 1/2 szklanki - 80 g świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy.

Sos koperkowy: pęczek koperku, pół szklanki śmietany 30 %, szklanka wody lub bulionu, łyżka masła, 2 ząbki czosnku, 1-2 łyżki soku z cytryny, łyżka mąki pszennej, sól, pieprz; gałka muszkatołowa.

Wykonanie

Przygotowujemy sos. Do miski wlewamy śmietanę. Dodajemy do niej łyżkę mąki pszennej - przesiewamy przez sitko. Całość dokładnie mieszamy. Pęczek koperku płuczemy i osuszamy. Siekamy koperek drobno. Odrzucamy grubsze łodygi. Podgrzewamy patelnię i topimy na niej masło.

Rozgniatamy ząbki czosnku płaską częścią nożna i drobno siekamy (można też przecisnąć przez praskę). Dodajemy na patelnię i podsmażamy ok. 2 minut na małym ogniu (nie można przypalić, bo zgorzknieje). Wlewamy na patelnię szklankę bulionu warzywnego lub drobiowego, ewentualnie wody. Zwiększamy ogień do średniego oraz dodajemy śmietanę z mąką. Dodajemy przyprawy - po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu, ćwierć płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej. Mieszamy sos i gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień. Gotujemy aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy do niego posiekany koperek oraz łyżkę soku z cytryny. Voilà.

Przygotowujemy placki. Marchew myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy na tarce o grubych oczkach razem z wyczyszczoną cukinią. Topimy masło. Przesiewamy mąkę i suche składniki do dużej miski. Dodajemy maślankę i jajka. Stopniowo ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy masło, starte warzywa i kukurydzę.

Podgrzewamy lekko naoliwioną patelnię (można sprawdzić szczyptą mąki czy nie jest przegrzana), wlewamy chochlę ciasta na patelnię i smażymy aż na powierzchni pojawią się bąble. Przewracamy placki i smażymy aż się zarumienią. Powtarzamy proces z pozostałym ciastem. Podajemy z kremowym serem i dodatkowymi ziarenkami kukurydzy. Placki z kaszy gryczanej są świetnym dodatkiem np. do gulaszów, medalionów z polędwicy wołowej. Można je podawać też z sosem grzybowym.

Następny artykuł