Placki ziemniaczane bez jajka - ekspresowy przepis
Placki ziemniaczane to smaczne i pożywne danie dla całej rodziny. Delikatne, miękkie, ale jednocześnie chrupiące placuszki z ziemniaków posmakują nawet największym niejadkom. Placki możesz również przygotować w wersji bezglutenowej. Poznaj przepis na pyszne placki ziemniaczane bez jajka i mąki.
Placki ziemniaczane bez jajka i mąki to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków. Danie jest o wiele mniej kaloryczne, lżejsze, a dzięki śmietanie bardziej puszyste i delikatne. Placki ziemniaczane bez jajka i mąki to pomysł na pyszny, lekki i bezglutenowy obiad. Placki podaj z kwaśną śmietaną, cukrem lub szczypiorkiem.
Placki ziemniaczane przygotuj z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ zawierają dużo skrobi, nie są wodniste, a masa nie rozlatuje się podczas smażenia. Do placków wykorzystaj ziemniaki typu B lub C, czyli ziemniaki mączne, idealne również do przygotowania kopytek , klusek i puree ziemniaczanego .
Przepis na placki ziemniaczane bez jajka
Składniki na około 10 placków:
-
500 g ziemniaków
-
duża cebula
-
łyżka śmietany 12%
-
olej do smażenia
-
sól, pieprz
Jak przygotować placki ziemniaczane bez jajka?
Ziemniaki zetrzyj na tarce i odstaw, aby oddały nadmiar wody, następnie przeciśnij przez tetrę i włóż do miski. Dodaj również posiekaną drobno cebulkę, śmietanę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Masę wykładaj łyżką na rozgrzaną patelnię z dużą ilością oleju, uformuj placki i smaż z każdej strony przez 2-3 minuty do uzyskania złocistej skórki. Placki wyłóż na talerz z ręcznikiem papierowym, aby oddały nadmiar tłuszczu.
Smacznego.