Smakosze.pl
Kopytka bez jajek

canva/papkin

Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie

22 Listopada 2021

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Wielu smakoszy lubi kluski przyrządzone z ziemniaków. Kopytkom o aksamitnej konsystencji naprawdę trudno się oprzeć. Aby łatwo i szybko przyrządzić je w domu, skorzystajcie z naszego przepisu. Receptura — zgodnie z radami naszych babć — pomija dodatek jajka. Dzięki temu kluseczki są wyjątkowo smaczne i wprost rozpływają się w ustach. Spróbujcie, a smak zostanie z wami na długo.

Nie każde ziemniaki nadają się na kopytka. W przypadku tego przepisu sprawdza się odmiany mączyste o żółtym miąższu. Spróbujcie podać je ze szpinakiem lub w sosie pomidorowym. Zachwycą najbardziej wybrednych zjadaczy ziemniaków.

Tradycyjna jarzynowa bywa nudna

Przepis na świąteczną sałatkę jarzynową z marynowanymi grzybami

CZYTAJ DALEJ

Przepis na aksamitne kopytka bez jajek

Składniki:

  • 200 g ziemniaków

  • ½ łyżki oleju rzepakowego

  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

  • sól w ilości do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy nieco ostygną, dokładnie tłuczemy je na gładką masę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz olej i zagniatamy ciasto.

Jeśli będzie się bardzo lepiło do rąk, dosypujemy mąki. W szerszym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. W drugim naczyniu przygotowujemy zimną wodę. Ciasto ziemniaczane dzielimy na pół, a następnie tworzymy z niego rulon o średnicy około 1,5 cm.

Kroimy go na około 3 cm romby i odkładamy je na obsypany mąką talerz. Do gotującej się wody wrzucamy połowę przygotowanych kopytek, ostrożnie mieszamy i gotujemy kluseczki przez 2-3 minuty. W tym czasie powinny wypłynąć na wierzch.

Przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy je z garnka i na kilka sekund umieszczamy w zimnej wodzie. Hartujemy w ten sposób kopytka, nie ryzykując ich uszkodzenia. Z naczynia z wodą przekładamy je bezpośrednio na talerz i polewamy oliwą z oliwek lub wcześniej przygotowanym sosem. Smacznego.

Kopytka bez jaj

Kopytka bez jaj wychodzą delikatne i bardzo smaczne

Źródło zdjęcia: canva/Dar1930

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamaalergikagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >