Jak zrobić puree ziemniaczane?
Puree ziemniaczane to doskonały dodatek do dań mięsnych i ryb. Ziemniaki utłuczone z masłem i mlekiem mają gęstą konsystencję i rewelacyjny smak. Przygotuj danie jak z najlepszej restauracji i podaj mięso lub rybę na aromatycznym, maślanym puree. Jak zrobić puree ziemniaczane?
Puree ziemniaczane jest świetnym dodatkiem do wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, jagnięciny i każdego rodzaju ryby. Puree jest gęste, ma delikatny, maślany smak, który świetnie łączy się z całym daniem, sprawiając również, że potrawa wygląda bardzo estetycznie, jak z najlepszej restauracji.
Puree ziemniaczane jest naprawdę proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Do puree wykorzystaj ziemniaki mączne typu B lub C, takie jak Irys, Orlik, Sante, ponieważ po ugotowaniu łatwo je utłuczesz razem z masłem i mlekiem. Ziemniaki mączne zawierają dużo skrobi i mało wody, dzięki czemu puree będzie miało idealną konsystencję.
Puree przygotujesz nie tylko z ziemniaków. Wypróbuj również puree chrzanowe oraz słodkie, zielone puree z groszku konserwowego.
Przepis na puree ziemniaczane
Składniki:
1 kg ziemniaków
60 ml ciepłego mleka
łyżka masła
sól
Jak zrobić puree ziemniaczane?
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i dobrze odparuj. Do gorących ziemniaków dodaj masło i dokładnie ubij. Pod koniec dodawaj delikatnie mleko, stale mieszając i kontrolując konsystencję, dopraw do smaku solą. Puree nie może być rzadkie, musi być gęste i kleiste.
Smacznego.