Smakosze.pl
Jak zrobić puree ziemniaczane?

canva/Yana Gayvoronskaya

Jak zrobić puree ziemniaczane?

27 Listopada 2021

(Ostatnia zmiana: 4 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Puree ziemniaczane to doskonały dodatek do dań mięsnych i ryb. Ziemniaki utłuczone z masłem i mlekiem mają gęstą konsystencję i rewelacyjny smak. Przygotuj danie jak z najlepszej restauracji i podaj mięso lub rybę na aromatycznym, maślanym puree. Jak zrobić puree ziemniaczane?

Puree ziemniaczane jest świetnym dodatkiem do wieprzowiny, wołowiny, kurczaka, jagnięciny i każdego rodzaju ryby. Puree jest gęste, ma delikatny, maślany smak, który świetnie łączy się z całym daniem, sprawiając również, że potrawa wygląda bardzo estetycznie, jak z najlepszej restauracji.

Puree ziemniaczane jest naprawdę proste w przygotowaniu, a efekt zachwyci wszystkich domowników. Do puree wykorzystaj ziemniaki mączne typu B lub C, takie jak Irys, Orlik, Sante, ponieważ po ugotowaniu łatwo je utłuczesz razem z masłem i mlekiem. Ziemniaki mączne zawierają dużo skrobi i mało wody, dzięki czemu puree będzie miało idealną konsystencję.

Puree przygotujesz nie tylko z ziemniaków. Wypróbuj również puree chrzanowe oraz słodkie, zielone puree z groszku konserwowego.

Przepis na puree ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 60 ml ciepłego mleka

  • łyżka masła

  • sól

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie odcedź i dobrze odparuj. Do gorących ziemniaków dodaj masło i dokładnie ubij. Pod koniec dodawaj delikatnie mleko, stale mieszając i kontrolując konsystencję, dopraw do smaku solą. Puree nie może być rzadkie, musi być gęste i kleiste.

Smacznego.

Składniki na puree ziemniaczane

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić pączki bez smażenia?

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pieczarkowa z ryżem. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy bez jajek

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety z kalafiora i ziemniaków - lekki obiad dla całej rodziny

Czytaj więcej >