Placki ziemniaczane po węgiersku
Placki ziemniaczane po węgiersku to pomysł na wyjątkowo pożywne i smaczne danie dla całej rodziny. Gęsty gulasz wołowy z delikatnymi, ale chrupiącymi placuszkami i śmietaną smakuje rewelacyjnie. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na placki ziemniaczane po węgiersku.
Placki ziemniaczane po węgiersku to świetna opcja obiadowa, która posmakuje nawet największym niejadkom i miłośnikom placków z cukrem. Gulasz ugotuj na wołowinie, aby miał mocny, mięsny smak i aromat. Do przygotowania gulaszu niezbędny będzie bulion warzywny lub drobiowy, najlepiej ugotowany dzień wcześniej.
Do placków ziemniaczanych zawsze wybieraj ziemniaki zeszłoroczne, ponieważ zawierają więcej skrobi i nie będą wodniste. Najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu B lub C, czyli mączne odmiany, takie jak Orlik, Sante, Irys. Placki ziemniaczane przygotowane z tych ziemniaków będą delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się podczas smażenia.
Placki ziemniaczane przygotuj również w niecodzienny sposób. Tu poznasz przepis na placki ziemniaczane z grzybowym farszem , doskonałe na obiad i pożywną kolację.
Przepis na placki ziemniaczane po węgiersku
Składniki na 10-12 placków:
-
1 kg ziemniaków
-
jajko
-
3 łyżki mąki pszennej
-
cebula
-
olej do smażenia
Składniki na gulasz:
-
600 g karkówki wieprzowej
-
700 ml bulionu
-
2 papryki czerwone
-
cebula czerwona
-
pół łyżeczki majeranku
-
łyżeczka papryki słodkiej mielonej
-
sól, pieprz
-
śmietana 18%
-
łyżka mąki pszennej
-
2 łyżki masła
Jak przygotować placki ziemniaczane po węgiersku?
Zetrzyj na tarce ziemniaki i odstaw, żeby puściły sok. W tym czasie przygotuj gulasz. Mięso umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Na maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj mięso, majeranek, paprykę słodką, pieprz i smaż przez kilka minut. Gdy mięso delikatnie zmieni kolor, dodaj pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i podsmaż jeszcze przez chwilę. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem, następnie rozrób mąkę w odrobinie zimnej wody i dodaj do wywaru, aby zgęstniał.
Starte ziemniaki przełóż do miski, dodaj cebulę, szczyptę soli, mąkę, jajko i wymieszaj, masę wykładaj łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem, smaż z każdej strony przez kilka minut, do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki.
Placki wyłóż na talerz, polej gęstym bulionem i podawaj z kleksem śmietany.
Smacznego.