Na obiad ugotuj zupę wędrowców. Mamy przepis z 1977 roku

Szukasz pomysłu na szybką, tanią, a przede wszystkim smaczną i pożywną zupę? Koniecznie ugotuj na obiad zupę wędrowców. Zupa dawniej królowała na stołach, teraz mało kto o niej pamięta. Jest tak pyszna, że będziesz gotować ją częściej.
Pożywna zupa z PRL-u. Danie zachwyci całą rodzinę
Przepis na zupę wędrowców pochodzi z książki kucharskiej pt. "365 zup" z 1977 roku. Zupa gotowana jest bez mięsa, jednak dodatki sprawiają, że jest niezwykle sycąca i pożywna, a przy tym lekka. Zupę wędrowców możemy ugotować na rosole lub bulionie warzywnym.
Możemy również urozmaicić ją ulubionymi warzywami, czy kawałkiem kurczaka bądź kaczki. W przepisie z książki kucharskiej z 1977 roku wykorzystano pokruszony makaron. Teraz mamy większe pole do popisu i możemy sięgnąć po drobny makaron typu muszelki, makaron orzo lub kuskus perłowy. Obiad rodem z PRL-u posmakuje całej rodzinie.

Przepis na błyskawiczną i sycącą zupę
Zupa wędrowców to zupa, której każdy powinien spróbować. Szybka, sycąca i tak smaczna, że można jeść niemal codziennie. Do ugotowania zupy możemy wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu lub bulion.
Dalsza część tekstu pod filmem
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 2 średnie marchewki
- korzeń i natka pietruszki
- pół selera korzeniowego
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 l rosołu lub bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 200 g drobnego makaronu
- 20 g kaszy manny

Jak ugotować zupę wędrowców?
Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku zagotuj rosół lub bulion. Następnie wrzuć warzywa, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie do garnka wsyp kaszę mannę i drobny makaron.
Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron się ugotuje, a warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj masło i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.
Na obiad polecamy również zupę dyniową oraz kotlety bez grama mięsa.






































