Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na obiad ugotuj zupę wędrowców. Mamy przepis z 1977 roku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.04.2025 08:00

Na obiad ugotuj zupę wędrowców. Mamy przepis z 1977 roku

zupa wędrowców
Fot. Shutterstock/PUNV

Szukasz pomysłu na szybką, tanią, a przede wszystkim smaczną i pożywną zupę? Koniecznie ugotuj na obiad zupę wędrowców. Zupa dawniej królowała na stołach, teraz mało kto o niej pamięta. Jest tak pyszna, że będziesz gotować ją częściej.

Pożywna zupa z PRL-u. Danie zachwyci całą rodzinę

Przepis na zupę wędrowców pochodzi z książki kucharskiej pt. "365 zup" z 1977 roku. Zupa gotowana jest bez mięsa, jednak dodatki sprawiają, że jest niezwykle sycąca i pożywna, a przy tym lekka. Zupę wędrowców możemy ugotować na rosole lub bulionie warzywnym.

Możemy również urozmaicić ją ulubionymi warzywami, czy kawałkiem kurczaka bądź kaczki. W przepisie z książki kucharskiej z 1977 roku wykorzystano pokruszony makaron. Teraz mamy większe pole do popisu i możemy sięgnąć po drobny makaron typu muszelki, makaron orzo lub kuskus perłowy. Obiad rodem z PRL-u posmakuje całej rodzinie.

zupa.jpg
Fot. Canva
Ulep kulki z mięsa mielonego i włóż do pieczarek. To danie zasługuje na medal

Przepis na błyskawiczną i sycącą zupę

Zupa wędrowców to zupa, której każdy powinien spróbować. Szybka, sycąca i tak smaczna, że można jeść niemal codziennie. Do ugotowania zupy możemy wykorzystać rosół z poprzedniego obiadu lub bulion.

Dalsza część tekstu pod filmem

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • korzeń i natka pietruszki
  • pół selera korzeniowego
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 200 g drobnego makaronu
  • 20 g kaszy manny
warzywa.jpg
Fot. Canva

Jak ugotować zupę wędrowców?

Warzywa obierz i pokrój w drobną kostkę. W garnku zagotuj rosół lub bulion. Następnie wrzuć warzywa, dodaj listek laurowy, ziele angielskie i gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie do garnka wsyp kaszę mannę i drobny makaron.

Gotuj na wolnym ogniu, aż makaron się ugotuje, a warzywa będą miękkie. Do zupy dodaj masło i dopraw do smaku solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

Na obiad polecamy również zupę dyniową oraz kotlety bez grama mięsa

zupa.jpg
Fot. Canva