Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na faszerowane jajka mam od mamy. Sekretem smaku jest 1 składnik
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 07.04.2025 08:49

Ten przepis na faszerowane jajka mam od mamy. Sekretem smaku jest 1 składnik

Smakowite jajka faszerowane
Fot. Canva/wilczon

Jajka faszerowane to tradycyjna przekąska, która gości na świątecznych stołach podczas Świąt Wielkanocnych. Istnieje wiele przepisów na to jak je przygotować. Jednak wystarczy, że dodacie jeden składnik, który skutecznie podbije smak, a jajka z marszu staną się bardziej aromatyczne. 

Jakie potrawy królują podczas Wielkanocy?

Wielkanoc głównie kojarzy nam się z jajkami. Możemy je zaobserwować w czasie Świąt Wielkanocnych w różnej postaci. Między innymi na słodko w postaci czekoladowych jajek, które są często wręczane w formie prezentów. Ponadto możemy je również spożywać na słono. Znajdziemy je np. w żurku, który jest tradycyjną potrawą serwowaną podczas Świąt Wielkanocnych. Do tego jajka obowiązkowo muszą znaleźć się w koszyczku wielkanocnym. 

Jajka ugotowane na twardo
Fot. Canva/pixelshot

Jajka faszerowane to kolejny sposób na przygotowanie wspaniałej przekąski wielkanocnej. Okazuje się, że aby podbić smak, nie możemy zapomnieć udekorować ich szczypiorkiem. Sprawdźcie prosty przepis na taki rarytas. 

Pyszne jajka faszerowane na Wielkanoc
Fot. Canva/EzumeImages
Nie wyrzucaj, użyj do barwienia jajek. Złote pisanki zrobią furorę

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem

Jajka faszerowane ze szczypiorkiem to bardzo dobry wybór przekąski, która z pewnością zadowoli Waszych gości podczas rodzinnego spotkania wielkanocnego. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól 
  • pieprz
  • szczypiorek do dekoracji

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować pyszne jajka faszerowane?

Jajka faszerowana to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole. Ważnym dodatkiem do nich jest szczypiorek. 

W pierwszej kolejności jajka gotujemy na twardo i starannie obieramy ze skorupki. Następnie kroimy je na pół i ostrożnie wyciągamy żółtka, które w kolejnym kroku w osobnej misce ucieramy z majonezem i musztardą. Dodajemy do nich również szczypiorek, doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy i mamy gotowy farsz

Tak przygotowanym farszem wypełniamy białka jajek. Całość ozdabiamy jeszcze jedną porcją szczypiorku oraz ulubionymi dodatkami. 

Takie jajka faszerowane to świetny wybór na przekąskę wielkanocną

Sprawdź przepis na pyszne kotlety schabowe. Zobacz, jak zrobić wielkanocne makaroniki z kremem

Kilka pysznych jajek faszerowanych
Fot. Canva/MarynaVoronova