Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o smażeniu. Najlepsze placki z jabłkami zrobisz w piekarniku bez zbędnego tłuszczu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.04.2025 10:35

Zapomnij o smażeniu. Najlepsze placki z jabłkami zrobisz w piekarniku bez zbędnego tłuszczu

placki z jabłkami
Fot. YouTube/Cookrate – Polska

Te placki z jabłkami nie mają sobie równych. Poznaj przepis i zrób je na śniadanie. Są smaczne, a w dodatku nie toną w tłuszczu, bo nie wymagają smażenia. Przy zachowaniu odpowiedniego pośpiechu, te pyszności przygotujesz w mniej niż pół godziny. 

Najlepszy sposób na placki z jabłkami

Śniadanie na słodko to posiłek, na który od czasu do czasu skuszą się nawet osoby dbające o linię. Przysłówek słodko nie oznacza jednak, że danie powinno być napakowane czekoladą, bitą śmietaną i masą cukru. Można przygotować potrawę, taką jak z poniższego przepisu.

Zrobione według niego placki z jabłkami zawierają mnóstwo słodyczy, ale bierze się ona z owoców i odrobiny cukru, który dodany jest co ciasta. Ponadto smakołyk, pomimo że przygotowuje się go w formie placków, nie wymaga smażenia, więc nie zawiera też kalorycznego tłuszczu. Jest to spowodowane tym, że obróbka termiczna odbywa się poprzez pieczenie. Przygotowanie takiego śniadania jest łatwe i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Wypróbuj sposób i przekonaj się, że było warto. 

krojenie jabłka.jpg
Fot. YouTube/Cookrate – Polska
Śmierć w warszawskim supermarkecie. Mężczyzna zmarł na terenie sklepu

Placki z jabłkami – składniki

Przygotowanie placków na śniadanie jest nie tylko łatwe, ale nie wymaga też użycia zbyt wielu składników. Oprócz jabłek, które są produktem obowiązkowym, potrzebne będzie mąka, mleko, jajko oraz dwa rodzaje cukru, które zapewnią plackom odpowiednią słodycz. Ważne jest, aby trzymać się proporcji, bo tylko wtedy przekąska będzie miała smak i odpowiednią konsystencję. Wszystkie składniki umieściliśmy na poniższej liście. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 2 jabłka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 170 g mąki
  • 4 łyżki brązowego cukru 
ciasto.jpg
Fot. YouTube/Cookrate – Polska

Przepis na placki z jabłkami

Do miski wbij jajko i wsyp brązowy cukier. Za pomocą miksera połącz oba składniki. Następnie wlej mleko i wsyp mąkę oraz cukier waniliowy. Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyczyść owoc z zewnątrz. Skórkę zetrzyj na drobnych oczkach tarki i wsyp do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj, aby produkty połączyły się w jednolite ciasto.

jabłko w cieście.jpg
Fot. YouTube/Cookrate – Polska

Jabłka umyj, a następnie obierz. Ze środka pozbądź się gniazda nasiennego. Owoce pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra. Obtocz je w przygotowanym cieście i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza. Kiedy urządzenie osiągnie wymaganą temperaturę, umieść w nim blachę. Placki piecz przez 20 minut i podawaj na śniadanie. Ich wierzch może obsypać cukrem pudrem. 

Polecamy także przepis na szybką i tanią zupę. Niedawno pisaliśmy także o składniku, który musi znaleźć się w faszerowanych jajkach.

placki.jpg
Fot. YouTube/Cookrate – Polska