Wyjątkowe placki ziemniaczane z grzybowym nadzieniem
Placki ziemniaczane wcale nie muszą być jedynie płaskimi placuszkami - można je bowiem podać z nadzieniem. Poniżej prezentujemy placuszki nadziane pikantnym farszem grzybowym. Z wyglądu przypominają nieco pierogi, jednak w smaku są zupełnie czymś nowym.
Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak cały czas królują dwie wersje - na słodko z cukrem oraz na słono z sosem czy śmietaną.
Sporządzanie nadziewanych placków przypomina nieco lepienie pierogów, gdyż z ciasta ziemniaczanego formuje się płaskie okręgi, które nadziewa się farszem grzybowym. Warto po wyłożeniu na talerze, polać je sosem pieczeniowym.
Przepis na nadziewane placki ziemniaczane
Składniki:
farsz z grzybów i cebuli
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 żółtka
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
dwie szczypty gałki muszkatołowej
mąka krupczatka
olej
Zacznij od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę do kartofli. Dodaj do nich po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Wlej żółtka, dopraw gałką muszkatołową i wyrób ciasto.
Wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę, uformuj wałek i podziel go na 20 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek, połóż na niego porcje farszu i zlep boki.
Na patelni rozgrzej olej. Placki posyp mąką krupczatką i wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj gorące z chrupiącą surówką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o zaostrzeniu zakazu handlu. Ten tekst tłumaczy, jakich produktów lepiej nie jeść przed snem.
Źródło zdjęcia: canva/yipengge, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: 365 obiadów na polskim stole