Wyjątkowe placki ziemniaczane z grzybowym nadzieniem
![Placki ziemniaczane z nadzieniem](https://images.iberion.media/images/1920/4fxv_H3_F1mw_Sd_Essr_J8o_Ikh_Placki_ziemniaczene_z_nadzieniem_b68b03fc0b.jpg)
Placki ziemniaczane wcale nie muszą być jedynie płaskimi placuszkami - można je bowiem podać z nadzieniem. Poniżej prezentujemy placuszki nadziane pikantnym farszem grzybowym. Z wyglądu przypominają nieco pierogi, jednak w smaku są zupełnie czymś nowym.
Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak cały czas królują dwie wersje - na słodko z cukrem oraz na słono z sosem czy śmietaną.
Sporządzanie nadziewanych placków przypomina nieco lepienie pierogów, gdyż z ciasta ziemniaczanego formuje się płaskie okręgi, które nadziewa się farszem grzybowym. Warto po wyłożeniu na talerze, polać je sosem pieczeniowym.
Przepis na nadziewane placki ziemniaczane
Składniki:
farsz z grzybów i cebuli
1 kg ugotowanych ziemniaków
2 żółtka
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka mąki pszennej
dwie szczypty gałki muszkatołowej
mąka krupczatka
olej
Zacznij od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę do kartofli. Dodaj do nich po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Wlej żółtka, dopraw gałką muszkatołową i wyrób ciasto.
Wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę, uformuj wałek i podziel go na 20 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek, połóż na niego porcje farszu i zlep boki.
Na patelni rozgrzej olej. Placki posyp mąką krupczatką i wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj gorące z chrupiącą surówką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o zaostrzeniu zakazu handlu. Ten tekst tłumaczy, jakich produktów lepiej nie jeść przed snem.
![Placki ziemniaczane z nadzieniem](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2SOyfFFLAzZfmU5mSwJ0DZ/2cd2fe90c9b0a7d6040079edebe6bb67/Projekt_bez_tytu_u__50_.png)
Źródło zdjęcia: canva/yipengge, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: 365 obiadów na polskim stole
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![pomidory pod pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_pod_pierzynka_5b7d0b2087.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![zalewanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_f893d1a340.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Praca na magazynie](https://images.iberion.media/images/origin/fot_Canva_7f945a7567.jpg)
![Joanna Senyszyn](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_141bb294b5.jpg)
![Rafał Brzoska: CEO InPost](https://images.iberion.media/images/origin/brzoska_armia_2314791951.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Dariusz Standerski](https://images.iberion.media/images/origin/Dariusz_Standerski_fot_Wojciech_Olkusnik_East_News_DALL_E_20f06e8c89.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![deszcz mapa](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_27_T084308_871_412c84679c.png)
![Igrzyska Olimpijskie 2024 stylizacje](https://images.iberion.media/images/origin/Igrzyska_Olimpijskie_2024_stylizacje_f5863fc665.jpg)
![zalewanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_f893d1a340.jpg)
![Igrzyska Olimpijskie](https://images.iberion.media/images/origin/Igrzyska_Olimpijskie_k_fot_East_News_08ec85bde7.jpg)
![Czy w czasie L4 można zmienić miejsce pobytu?](https://images.iberion.media/images/origin/1_9b72bfef26.jpg)