Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyjątkowe placki ziemniaczane z grzybowym nadzieniem
Adam Moskal
Adam Moskal 20.10.2021 02:00

Wyjątkowe placki ziemniaczane z grzybowym nadzieniem

Placki ziemniaczane z nadzieniem
canva/Serhii Yevdokymov

Placki ziemniaczane wcale nie muszą być jedynie płaskimi placuszkami - można je bowiem podać z nadzieniem. Poniżej prezentujemy placuszki nadziane pikantnym farszem grzybowym. Z wyglądu przypominają nieco pierogi, jednak w smaku są zupełnie czymś nowym.

Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów, jednak cały czas królują dwie wersje - na słodko z cukrem oraz na słono z sosem czy śmietaną.

Sporządzanie nadziewanych placków przypomina nieco lepienie pierogów, gdyż z ciasta ziemniaczanego formuje się płaskie okręgi, które nadziewa się farszem grzybowym. Warto po wyłożeniu na talerze, polać je sosem pieczeniowym.

Przepis na nadziewane placki ziemniaczane

Składniki:

  • farsz z grzybów i cebuli

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 2 żółtka

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • łyżka mąki pszennej

  • dwie szczypty gałki muszkatołowej

  • mąka krupczatka

  • olej

Zacznij od przeciśnięcia ziemniaków przez praskę do kartofli. Dodaj do nich po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej. Wlej żółtka, dopraw gałką muszkatołową i wyrób ciasto.

Wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę, uformuj wałek i podziel go na 20 kawałków. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek, połóż na niego porcje farszu i zlep boki.

Na patelni rozgrzej olej. Placki posyp mąką krupczatką i wykładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj gorące z chrupiącą surówką. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o zaostrzeniu zakazu handlu. Ten tekst tłumaczy, jakich produktów lepiej nie jeść przed snem.

Placki ziemniaczane z nadzieniem

Źródło zdjęcia: canva/yipengge, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: 365 obiadów na polskim stole

Zapraszamy na nasz Instagram