Smakosze.pl Przepisy Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - perfekcyjna zimowa przekąska
canva/Mariha-kitchen

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną - perfekcyjna zimowa przekąska

10 grudnia 2021
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną to pomysł na szybki, smaczny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Delikatne, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku placki z kapustą z marchewką i kminkiem smakują wybornie i dodatkowo wzmacniają nasz organizm i dodają energii. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z kapustą kiszoną.

Do przygotowania placków wykorzystaj zeszłoroczne ziemniaki, najlepiej typu B lub C, czyli typu mącznego, ponieważ zawierają mniej wody, dzięki czemu placki będą miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz i nie rozpadną się podczas smażenia. Przykładowymi ziemniakami mącznymi są: Irys, Sante, Orlik.

Kapustę kiszoną dokładnie odciśnij z wody i drobno posiekaj, aby dobrze połączyła się z masą ziemniaczaną. Do kapusty zawsze dodaję startą marchewkę i kminek, aby dodatkowo podbić jej smak. Ze względu na dużą zawartość wody w kapuście, do ziemniaków dodaję również mąkę ziemniaczaną, aby masa była zwarta.

Kapusta kiszona działa zbawiennie na cały nasz organizm. Wzmacnia naszą odporność, dodaje energii, działa detoksykująco i przyspiesza regenerację flory bakteryjnej jelit po antybiotykoterapii. Kapusta jest jednak dość ciężka, jeśli natomiast dodasz do niej kminek, unikniesz wzdęć i innych problemów trawiennych.

Przygotuj również doskonały i zdrowy dodatek do kotletów schabowych- tu poznasz przepis na zasmażaną kapustę kiszoną z kminkiem .

Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg ziemniaków

  • 400 g marchewki kiszonej

  • marchewka

  • 2 cebule

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • łyżka mąki ziemniaczanej

  • olej do smażenia

  • sól, pieprz

  • szczypta kminku (optymalnie)

Jak przygotować placki ziemniaczane z kapustą kiszoną?

Ziemniaki i cebule zetrzyj na tarce i odłóż na talerz, aby oddały nadmiar wody. Kapustę kiszoną odsącz i przeciśnij przez tetrę, posiekaj drobno, zetrzyj na tarce marchewkę i wymieszaj ją z kapustą.

Masę ziemniaczaną również przeciśnij przez tetrę i przełóż do miski, dodaj kapustę kiszoną z marchewką, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól, pieprz, kminek i wszystko dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i wykładaj masę ziemniaczaną, aby powstały małe placki.

Kapusta kiszona z kmnikiem

Placki smaż z dwóch stron po 2-3 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru, i chrupiącej skórki, następnie wyłóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i od razu podawaj.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy