Placki ziemniaczane z łososiem
Placki ziemniaczane z łososiem i aromatycznym sosem tzatziki to pomysł na placki ziemniaczane w nowej odsłonie. Wytrawne placki w towarzystwie delikatnej, wędzonej ryby i greckiego sosu na bazie ogórka i koperku dosłownie rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na wyborne placki ziemniaczane z łososiem.
Placki ziemniaczane z łososiem i sosem tzatziki to świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Wytrawne danie z delikatną rybą z pewnością posmakuje wszystkim domownikom. Łosoś wędzony ma doskonały smak i jest bardzo aromatyczny. Ryba świetnie łączy się z plackami i sosem z jogurtu naturalnego, zielonego ogórka i koperku.
Do przygotowania placków ziemniaczanych wykorzystaj ziemniaki zeszłoroczne, najlepiej typu B lub C, takie jak Orlik, Sante, irys, ponieważ są mączne i najlepiej sprawdzą się do przygotowania placków. Placki ziemniaczane z zeszłorocznych ziemniaków są miękkie w środku i chrupiące z zewnątrz, są przepyszne.
Z łosiem wędzonym przygotujesz również wiele ciekawych i smacznych dań. Tu poznasz przepis na doskonałą zapiekankę makaronową z łososiem i szpinakiem.
Przepis na placki ziemniaczane z łososiem
Składniki na 4 porcje:
-
1 kg ziemniaków
-
cebula
-
2 jajka
-
2 łyżki mąki
-
pół łyżeczki soli
-
pieprz
-
olej do smażenia
-
250 g wędzonego łososia
Składniki na sos tzatziki:
-
świeży ogórek
-
sól, pieprz
-
ząbek czosnku
-
łyżka oliwy z oliwek
-
200 g jogurtu naturalnego
-
posiekany koperek
-
łyżeczka soku z cytryny
-
sól, pieprz
Jak przygotować placki ziemniaczane z łososiem?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły sok i przełóż do większej miski. Dodaj mąkę, startą na tarce cebulę, jajka, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, na blachę z papierem do pieczenia wyłóż przygotowane ciasto, uformuj placki i piecz przez 25 minut.
Przygotuj sos: ogórka zetrzyj na tarce, oprósz solą, pieprzem i odstaw, żeby puścił wodę, następnie przełóż go do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek, oliwę, sok z cytryny, jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na upieczone placki wyłóż plaster łososia i polej aromatycznym, gęstym sosem.