Syte i smaczne placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Placki ziemniaczane z mięsem mielonym, serem i pomidorami to pomysł na tradycyjne placki w zupełnie nowej odsłonie. Tak przygotowane placki są pyszne, aromatyczne i pożywne i każdy zje je ze smakiem. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym, są idealne na obiad.
Wszyscy znamy i lubimy kultowe placki z tartych ziemniaków. Głównie jemy je jednak z kwaśną śmietaną, cukrem lub gulaszem węgierskim. Placki ziemniaczane przygotujesz na wiele sposobów, a jednym z ciekawszych są właśnie placki z mięsem mielonym.
Placki zrób tradycyjnie, z jajkiem, cebulką, majerankiem. Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne i mączne, ponieważ zawierają mało wody i dzięki temu wystarczy dodać jedynie łyżkę- dwie mąki, nie więcej. Masa ziemniaczana będzie miała idealną konsystencję, a po usmażeniu będą placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Mięso mielone podsmaż z cebulką, pomidorami, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowana wieprzowina jest bardzo smaczna i delikatna, danie oprósz startym serem żółtym, może być zwykła gouda, a jeśli lubisz bardziej wyraźny smak, zamień ją na cheddar lub parmezan.
Przygotuj również placki litewskie, czyli grube placki z farszem z mięsa mielonego, są puszyste i pyszne.
Przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym
Składniki na placki:
-
1 kg ziemniaków
-
duża cebula
-
jajko
-
1- 2 łyżki mąki pszennej
-
szczypta majeranku
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Składniki na mięso mielone do placków:
-
500 g mięsa mielonego wieprzowego
-
puszka pomidorów krojonych
-
łyżeczka papryki mielonej słodkiej
-
sól, pieprz
-
zioła prowansalskie
-
cebula
-
kawałek startego sera żółtego
-
olej do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane z mięsem mielonym?
Ziemniaki zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły wodę, następnie odciśnij je i przełóż do miski. Na tarce zetrzyj również 1 cebulę i dodaj ją ziemniaków, wbij jajko, wsyp mąkę, sól, pieprz, majeranek i dokładnie wymieszaj.
Zrób mięso mielone do placków: posiekaną drobno cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso mielone, oprósz je solą, papryką mieloną, pieprzem i usmaż. Do mięsa dodaj pomidory z puszki, całość oprósz ziołami prowansalskimi i duś, aż mięso i pomidory będą miękkie, dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki ziemniaczane po 3-4 minuty na każdą stronę, aż nabiorą złotego koloru i będą miały chrupiącą skórkę, placki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.
Źródło zdjęcia: cava/Ahanov Michael Odsączone z tłuszczu placki wyłóż na duże talerze, przykryj je mięsem mielonym, oprósz startym serem i podaj. Smacznego.