Smakosze.pl Przepisy Syte i smaczne placki ziemniaczane z mięsem mielonym
canva/JackF

Syte i smaczne placki ziemniaczane z mięsem mielonym

27 lutego 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Placki ziemniaczane z mięsem mielonym, serem i pomidorami to pomysł na tradycyjne placki w zupełnie nowej odsłonie. Tak przygotowane placki są pyszne, aromatyczne i pożywne i każdy zje je ze smakiem. Poznaj przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym, są idealne na obiad.

Wszyscy znamy i lubimy kultowe placki z tartych ziemniaków. Głównie jemy je jednak z kwaśną śmietaną, cukrem lub gulaszem węgierskim. Placki ziemniaczane przygotujesz na wiele sposobów, a jednym z ciekawszych są właśnie placki z mięsem mielonym.

Placki zrób tradycyjnie, z jajkiem, cebulką, majerankiem. Do placków najlepsze będą ziemniaki zeszłoroczne i mączne, ponieważ zawierają mało wody i dzięki temu wystarczy dodać jedynie łyżkę- dwie mąki, nie więcej. Masa ziemniaczana będzie miała idealną konsystencję, a po usmażeniu będą placki miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Mięso mielone podsmaż z cebulką, pomidorami, papryką mieloną i ziołami prowansalskimi. Tak przygotowana wieprzowina jest bardzo smaczna i delikatna, danie oprósz startym serem żółtym, może być zwykła gouda, a jeśli lubisz bardziej wyraźny smak, zamień ją na cheddar lub parmezan.

Przygotuj również placki litewskie, czyli grube placki z farszem z mięsa mielonego, są puszyste i pyszne.

Przepis na placki ziemniaczane z mięsem mielonym

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków

  • duża cebula

  • jajko

  • 1- 2 łyżki mąki pszennej

  • szczypta majeranku

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Składniki na mięso mielone do placków:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego

  • puszka pomidorów krojonych

  • łyżeczka papryki mielonej słodkiej

  • sól, pieprz

  • zioła prowansalskie

  • cebula

  • kawałek startego sera żółtego

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z mięsem mielonym?

Ziemniaki zetrzyj na tarce, odstaw, żeby puściły wodę, następnie odciśnij je i przełóż do miski. Na tarce zetrzyj również 1 cebulę i dodaj ją ziemniaków, wbij jajko, wsyp mąkę, sól, pieprz, majeranek i dokładnie wymieszaj.

Zrób mięso mielone do placków: posiekaną drobno cebulę zeszklij na oleju, dodaj mięso mielone, oprósz je solą, papryką mieloną, pieprzem i usmaż. Do mięsa dodaj pomidory z puszki, całość oprósz ziołami prowansalskimi i duś, aż mięso i pomidory będą miękkie, dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim placki ziemniaczane po 3-4 minuty na każdą stronę, aż nabiorą złotego koloru i będą miały chrupiącą skórkę, placki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu.

Przygotowywanie placków ziemniaczanych

Źródło zdjęcia: cava/Ahanov Michael Odsączone z tłuszczu placki wyłóż na duże talerze, przykryj je mięsem mielonym, oprósz startym serem i podaj. Smacznego.

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy