Smakosze.pl
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

canva/peredniankina

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem

7 Grudnia 2021

(Ostatnia zmiana: 17 Grudnia 2021)

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Placki smażone z mięsem mielonym są chrupiące, ale jednocześnie delikatne, a wieprzowo-wołowy farsz nadaje im wyraźnego smaku i sprawia, że danie jest niezwykle sycące i aromatyczne. Poznaj przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem.

Litewskie placki ziemniaczane przypominają trochę roladę, jednak bez zawijania. Podczas smażenia placków, kładziesz na nie kotleciki mięsne, następnie przykrywasz masą ziemniaczaną. Całość smażysz i pieczesz, aby placki dobrze połączyły się z mięsem i były idealnie przygotowane. Litewskie placki ziemniaczane są naprawdę wyjątkowe i tak też smakują.

Placki ziemniaczane przygotuj z zeszłorocznych ziemniaków, najlepiej z takich odmian, jak Sante, Orlik, Irys. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, dzięki czemu świetnie sprawdzą się do smażenia chrupiących, ale jednocześnie delikatnych i miękkich placków. Z tych odmian ziemniaków przygotujesz również pyszne kopytka.

Placki ziemniaczane są proste i wyjątkowo smaczne. Placki możesz podać z cukrem i śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem, możesz również ugotować do nich gulasz mięsny. Tu poznasz przepis na placki ziemniaczane po węgiersku.

Przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem

Składniki na 4 porcje:

  • 6 dużych ziemniaków

  • 2 jajka

  • cebula

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • szczypta soli, pieprz

  • olej do smażenia

Składniki na mięso do placków:

  • 300 g mięsa mielonego

  • jajko

  • bułka pszenna

  • cebula

  • pół łyżeczki majeranku

  • sól, pieprz

  • odrobina mleka do namoczenia bułki

Jak przygotować litewskie placki ziemniaczane z mięsem?

Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce, następnie odstaw, aby oddały nadmiar wody. W tym czasie przygotuj mięso: namocz bułkę w mleku, wyciśnij i przełóż do większej miski, następnie dodaj jajko, mięso mielone, startą na tarce cebulę, dopraw majerankiem, wsyp mąkę, sól, pieprz i ręcznie wyrób masę, formując cienkie kotleciki.

Starte ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, startą na tarte cebulę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej sporą ilość oleju na patelni, przełóż masę ziemniaczaną, kiedy już się podpiecze, połóż mięso, następnie zalej masą ziemniaczaną.

Ziemniaki

Placki ziemniaczane smaż dopóki masa ziemniaczana dobrze się nie zetnie. Wszystkie placki obsmażone z dwóch stron przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 10 minut.

Smacznego.

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Grochówka wyjdzie idealnie

Przepisy

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

Czytaj więcej >
kluski ziemniaczane

Przepisy

Jak przygotować kluski ziemniaczane z twarogiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Karczek w kapuście kiszonej. Fantastyczne połączenie smaków

Czytaj więcej >

Przepisy

Sos warzywny do makaronu. Pyszny dodatek

Czytaj więcej >
kotlety

Przepisy

Niedrogi obiad - kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek

Czytaj więcej >
chleb ze smalcem

Przepisy

Prosty przepis na smalec bez dodatku słoniny

Czytaj więcej >