Litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Litewskie placki ziemniaczane z mięsem to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Placki smażone z mięsem mielonym są chrupiące, ale jednocześnie delikatne, a wieprzowo-wołowy farsz nadaje im wyraźnego smaku i sprawia, że danie jest niezwykle sycące i aromatyczne. Poznaj przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem.
Litewskie placki ziemniaczane przypominają trochę roladę, jednak bez zawijania. Podczas smażenia placków, kładziesz na nie kotleciki mięsne, następnie przykrywasz masą ziemniaczaną. Całość smażysz i pieczesz, aby placki dobrze połączyły się z mięsem i były idealnie przygotowane. Litewskie placki ziemniaczane są naprawdę wyjątkowe i tak też smakują.
Placki ziemniaczane przygotuj z zeszłorocznych ziemniaków, najlepiej z takich odmian, jak Sante, Orlik, Irys. Ziemniaki te zawierają dużo skrobi, dzięki czemu świetnie sprawdzą się do smażenia chrupiących, ale jednocześnie delikatnych i miękkich placków. Z tych odmian ziemniaków przygotujesz również pyszne kopytka.
Placki ziemniaczane są proste i wyjątkowo smaczne. Placki możesz podać z cukrem i śmietaną, szczypiorkiem, koperkiem, możesz również ugotować do nich gulasz mięsny. Tu poznasz przepis na placki ziemniaczane po węgiersku.
Przepis na litewskie placki ziemniaczane z mięsem
Składniki na 4 porcje:
6 dużych ziemniaków
2 jajka
cebula
5 łyżek mąki pszennej
szczypta soli, pieprz
olej do smażenia
Składniki na mięso do placków:
300 g mięsa mielonego
jajko
bułka pszenna
cebula
pół łyżeczki majeranku
sól, pieprz
odrobina mleka do namoczenia bułki
Jak przygotować litewskie placki ziemniaczane z mięsem?
Obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce, następnie odstaw, aby oddały nadmiar wody. W tym czasie przygotuj mięso: namocz bułkę w mleku, wyciśnij i przełóż do większej miski, następnie dodaj jajko, mięso mielone, startą na tarce cebulę, dopraw majerankiem, wsyp mąkę, sól, pieprz i ręcznie wyrób masę, formując cienkie kotleciki.
Starte ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, startą na tarte cebulę, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Rozgrzej sporą ilość oleju na patelni, przełóż masę ziemniaczaną, kiedy już się podpiecze, połóż mięso, następnie zalej masą ziemniaczaną.
Placki ziemniaczane smaż dopóki masa ziemniaczana dobrze się nie zetnie. Wszystkie placki obsmażone z dwóch stron przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 10 minut.
Smacznego.