Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Placki ziemniaczane są świetnym pomysłem na szybki obiad dla całej rodziny. Delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz podbijają serca wszystkich smakoszy. Placki ziemniaczane możesz również przygotować z młodych ziemniaków, jednak należy je wtedy odpowiednio przygotować, aby placuszki miały doskonałą konsystencję i smak. Sprawdź, jak przygotować placki ziemniaczane z młodych ziemniaków.
Placki ziemniaczane zwykle przygotowujemy z zeszłorocznych ziemniaków, ponieważ zawierają mało wody, dzięki czemu placki nie rozlatują się podczas smażenia. Placki najlepiej przygotować z odmian mącznych typu B lub C, takich jak Orlik, Irys, Sante, ponieważ zawierają dużo skrobi, nie są ani za wodniste, ani za sypkie. Placki ziemniaczane najlepiej smakują z jogurtem, śmietaną i szczypiorkiem.
Im młodsze ziemniaki, tym mniejsza zawartość skrobi i większa wodnistość bylin. Jeśli chcesz przygotować placki z młodych ziemniaczków, najpierw je zetrzyj, następnie odstaw na pół godziny, a później przeciśnij jeszcze przez tetrę lub ręcznik papierowy, aby oddały jak najwięcej wody. Do masy ziemniaczanej dodaj więcej mąki pszennej i mąkę ziemniaczaną, która bogata jest w skrobię i odpowiednio zagęści ciasto.
Przygotuj również placek z mięsem i papryką, czyli placek po węgiersku w gęstym i aromatycznym sosie.
Przepis na placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Składniki na około 10-13 sztuk:
-
1,5 kg młodych ziemniaków
-
cebula
-
jajko
-
sól, pieprz
-
3 łyżki mąki pszennej
-
łyżka mąki ziemniaczanej
-
olej do smażenia
Jak przygotować placki ziemniaczane z młodych ziemniaków?
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, następnie odstaw, aby puściły sok. Odciśnij jeszcze ziemniaki przez tetrę lub ręcznik papierowy i przełóż do miski, aby przygotować ciasto.
Do ziemniaków dodaj mąkę pszenną, ziemniaczaną, jajko, startą na tarce cebulę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i smaż na rozgrzanym oleju.
Smacznego.